SOVYETLER BİRLİĞİ DÖNEMİNİN İLK DÜNYA GÜZELİ…

SOVYET SOSYALİST CUMHURİYETLER BİRLİĞİNDE(S.S.C.B.) MOSKOVA TEMSİLCİSİ OLDUĞUM 1989 YILININ 22 OCAK GÜNÜ  YAPILAN İLK ULUSLARARASI GÜZELLİK YARIŞMASINDA TÜRK GÜZELİ MELTEM HAKARAR ‘DÜNYA GÜZELLİK KRALİÇESİ”  SEÇİLDİ.

Şimdi her biri bağımsız birer devlet olan ve o dönemde ‘Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’ni oluşturan 15 Cumhuriyet’ten gelen güzeller yanında dünyanın çeşitli ülkelerinden güzellerin katıldığı ‘Miss Charme 1989’ yarışmasında ‘Türk güzeli Meltem Hakarar’ o gece ‘Dünya güzellik Kraliçesi’ seçilerek ‘Sovyetler Birliği döneminin ilk dünya güzeli ‘ unvanını da alarak  birincilik tacını taktı. Meltem Hakarar o gece ayrıca oy birliği ile hem halkın kullandığı oylarla ‘Halk güzeli’ hem de jürinin oylarıyla ‘Zerafet Güzeli’ seçildi.


SOVYETLER BİRLİĞİNDE YAPILAN İLK ULUSLARARASI GÜZELLİK YARIŞMASINDA BİRİNCİ SEÇİLEN MELTEM HAKARAR ONURUNA VERİLEN DAVETTE İLK DANSI BENİMLE YAPTI.

 

Meltem Hakarar, dünyanın çeşitli ülkelerinden güzellerin katıldığı ‘Miss Charme 1989’ yarışmasında  birinci seçilerek Dünya güzellik Kraliçesi’ tacını taktığında gözyaşlarına hakim olamadı.

O yıllarda Demirperde ülkesi olarak adlandırılan Sovyetler Birliğine öyle her isteyen girip çıkamazdı. Komünist sistem olduğu için turist olarak gitmek bile neredeyse imkansızdı. Yarışma öncesi ve gecesi Meltem Hakarar çok büyük ilgi gördü ve o gece oy birliği ile hem halkın kullandığı oylarla ‘Halk güzeli’ hemde jürinin oylarıyla ‘Zerafet Güzeli’ seçildi.

Böylece gecenin sonunda Kraliçelik ile birlikte üç ödül alarak önemli rekor kırdı. O zamanlar Sovyetler Birliğinin 71 yıllık Komünizm tarihinde başkent Moskovada yapılan ilk güzellik yarışması bütün dünyada ilgi ile izlenmiş Meltem birden uluslararası üne kavuşmuştu.

. . .

 

Meltem Hakarar dün Moskova’dan  uçakla dönerken şampanya patlatıp başarısını kutladı. Fotoğrafta Meltem Hakarar kendisiyle aynı uçakta Moskova’ya gidip gelen gazeteci arkadaşımız Muammer Elveren {Sağda) ve menajeri Ozean Sandıkçıoğlu ile…

. . .

23 Ocak 1989
Sovyetlerte bu görüntüler ilk kez yaşandı…

Soğuk Moskovayı ısıtan güzeller

Röportaj: Muammer ELVEREN

Sovyetler Birliği’nin tarihinde ilk kez düzenlenen güzellik yarışmasıyla dünyanın en güzel kızları Moskova’yı kış ortasında renklendirdi. “Miss Charme 89” yarışmasının 28 adayından 9’unun Sovyet güzeli olmasını, yabancı gazeteciler, “Prestij sağlamak için birden fazla Sovyet güzelini ödüllendirmek istiyorlar” şeklinde yorumladılar.

İsrail ve Norveç güzelleri
İsrail’in yarışmaya katılan ikinci güzeli, yaldızlı cam göbeği renginde mayo giyen Aganit Kohen ile kırmızı mayolu Norveç Güzeli Rita Faulsen birlikte gazetecilere poz verdiler. Her iki güzel, iddiaları olmadığının farkında o nedenle kendilerini gösterebilmek için çabalıyorlar…

Elveren, Türk ve Yunan güzelleriyle
Arkadaşımız Muammer Elveren, Türk güzeli Meltem Hakarar (Solda) ve Yunan Güzelî Âgapi Foudulaki (Sağda) ile hatıra fotoğrafı çektirdi. Kısa sürede birbiriyle kaynaşan Türk ve Yunan güzelleri, “Güzellik yarışmasında politikanın yeri olmaz” dediler…

Moskova hayranları

Meltem’le resim çektiren Norveçli, Polonyalı ve Batı Alman güzeller yarışma nedeniyle ilk kez Moskova’ya geldiklerini yarışma sona erdikten ve havalar ısındıktan sonra bu kente yeniden geleceklerini söylediler. (Soldan sağa) Norveçli Rita Faulsen, Türk Güzeli Meltem Hakarar, Polonyalı Roza Golosiewich

Güzellerin eğlence gecesi
Yarışma öncesinde Moskova’da dolaşan güzeller “Zvezdny Town”da sanat gösterilerini izlediler… Meltem ve Yunanlı Foudulaki gösteriyi izlerken yine birbirlerinden ayrılmadılar (Üstte). Güzeller gösterileri zevkle seyrederken gazetecilerle birlikte meraklı gözler de onları izlemekten kendini alamadı

24 Ocak 1989

Gözler ilk Kraliçe seçilen Türk kızında

Moskova’da ‘Meltem’ esiyor

Moskova, Moskova olalı böyle bir yarışma görmemişti… Ülkeden ilk kez “Uluslararası Güzel” çıkacaktı. Bu, Sovyet Yönetimi’nin “Dışa açılma”, “Yeniden yapılanma” politikalarının ilginç bir halkasıydı. Yarışma, tüm ülkede büyük bir ilgiyle karşılandı. Sonuçta “Taç” Türk kızı Meltem’in başına kondu. Yarışma, Sovyet Televizyonu’ndan bütün ülkeye yansıtıldı.
Moskova’da “Miss Charme 89” unvanına layık görülerek, “Kraliçelik Tacı”nı giyen Meltem Hakarar, ayrıca “Halk Güzeli” ve “Zarafet Güzeli” unvanlarını da alarak, değişik bir rekorun sahibi oldu. Sovyetler Birliği’nde ilk kez düzenlenen bu uluslararası yarışmaya katılan diğer güzeller ise, “Meltem adeta bütün unvanları silip süpürdü.” diye yakındılar.

Güzeller yanından ayrılmadı
Yarışma öncesinde diğer güzellerle birlikte Moskova’nın tarihi ve turistik yerlerini gezen “1989’un en çekiçi güzeli” Meltem
Hakarar, “Kürk manto ve kalpaklı) arkadaşları arasında da sempati topladı. Diğer güzeller Meltemin birinci geleceğini hissetmiş
olacaklar ki, onunla birlikte fotoğraf çektirmek için adeta yarıştılar. Moskova’daki gezilerde başta Yunan ve Aiman güzelleri olmak üzere diğer güzeller de Meltem’in yanında olmaya gayret ediyorlardı (Yanda) Meltem, arkdaşımız Muammer Elveren ile de bir hatıra fotoğrafı çektirdi (Üstte)

Kraliçeliğe doğru adım adım
Final elemelerinde kendine güveniyle beğeni toplayan Kraiiçemiz Meltem Hakarar, safir taşıyla bezenmiş kraliçelik tacına adım adım ilerledi. Fotoğrafta, en öndeki Meltem’in ardında Batı Alman güzeli Christiane Kopp, onun ardında, dereceye giremeyen ancak, “En iyi folk kıyafeti” ödülüne layık görülen İsrail’in ikinci yarışmacısı Aganit Kohen ile Rus güzeli Nata Gomozova görülüyor

“24 sayısı uğurlu geldi”
Kraliçelik tacrhı giyen Türk Güzeli Meltem Hakarar, ayrıca “Halk güzeli” ve “Zarafet Güzeli”de seçildi. Meltem Hakarar, “Zarafet Güzeli” elemelerine dizden aşağısı fırfırlı, lame, dar ve kapalı bir tuvaletle katıldı. (Sağ başta) Moskova’da Kraliçelik dahil üç Ödül alarak rekor kıran Meltem Hakarar, “Bundan sonra 24 uğur sayım. Hayatımda önemli bir yeri olacak” şeklinde konuştu…

Meltem’in ardından ikinci oldu
“Miss Charme 89” Yarışması’nda Meltem’in ardından ikinciliği alan Israilli Shirley Ben Mordechay, yarışmadan önce birinci gelebilmek için elindeki bütün kozları kullandı. Mordechay gazetecilere verdiğ i pozlarla sempati toplamaya çalıştı. Ancak tüm gayretlerine rağmen Türk güzelini geçemeyerek ikincilikle yetindi.

Ertesi sabah Meltem kraliçelik tacını giydiği geceyi bana “Dün gece sabaha kadar uyuyamadım, Tacı başucumdaki aynanın önüne koyup, ondan yansıyan ışıkları seyrettim”demişti.

. . . 

25 Ocak 1989

İşte taç, İşte mutluluk… Moskova’da gün, Meltem’in…

Kraliçelik keyfi

Ve işte, Meltem’in armağanları

30 bin dolar değerinde safir taş süslemeli gümüş taç.
(Taşın sertifikasında 43 bin dolar olduğu yazıyor fakat Sovyet organizatörler tacın 18 bin .ruble olduğunu öne sürüyorlar.)

Moskova ve Sovyetler Birliği’ni tanıtan ve “Çok değerli” denilen değerli bir albüm,

İkisi Fransız, İkisi Sovyet malı dört kutu çok büyük kozmetik seti. (Değeri belli değil fakat pahalı olduğu belirtiliyor.)

Sovyetler Blrllği’ne gidiş – dönüş açık uçak bileti (Değeri 2.5 milyon lira,Meltem Sovyetler Birliği İçinde istediği bir kaç kenti gezebilecek.)

Sovyetler Birliği’nin simgesi sayılan büyük bir “Şans ayısı”

Kürk bir manto (Değeri 3 bin dolar.)

. . .
Şampanyalı kutlama ve zafer dansı
Moskova’da elde ettiği kraliçeliği onuruna verilen büyük bir resepsiyonla kutlayan Mel¬tem Hakarar, “Zafer dansını”, kendisini Moskova’da İzleyen muhabirimiz Muammer Elveren ile yaptı. (Yanda). Miss Charm-89 bitmiş, Türk güzeli Meltem, Sovyetler Birliği’nin 71 yıllık tarihinde seçilen ilk uluslararası güzel olmuş… Böyle bir başarı şampanya ile kutlanmaz mı? İşte üstteki fotoğrafta organizasyon komitesi Moskova’da Melten onuruna şampanyalar patlatırken. Güzelimiz ve Moskova’daki bir avuç Türk adeta bir sevinç yumağı.

Mutluluğun böylesi
Meltem Hakarar Miss Charm-89’da kraliçe seçildiği ilan edildiği an gözyaşlarını tutamadı. Sanki büyülenmiş gibiydi genç kızımız… Sonra 30 bin dolarlık kraliçelik tacı yetöjîjj ve kraliçe koltuğunda işte böyiesine mutluydu, kendinden emindi…

Büyükelçi Keyifli

Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Volkan Vural ve eşi, bir Türk kızının bu ülkede elde ettiği başarıdan dolayı en çok mutlu olan insanların başında geliyordu. İşadamı Ertan Balin ile,güzelimiz ilk kutlamanyanlar da Büyükelçimiz Volkan Vural ile eşi oldu. (Yanda)

. . .

 

27 ocak 1989

Annesi, kızına sarılıp hasret giderdi

Kızının bugün gelmesini bekleyen anne Fügen Hakarar, dün Türk işadamlarıyla birlikte yurda dönen Meltem’i görünce çok sevindi. Kızına sarılıp hasret gideren anne Fügen hapım, Meltemin başarısından büyük gurur duyduğunu söyledi ve “Benim kızım güzeldir” dedi…

Meltem döndü

Sovyetler Birliği’nde ilk kez düzenlenen “Bayan Cazibe” yarışmasında, 11 ülkeden gelen 28 güzel arasında kraliçe seçilen Meltem Hakarar, Sovyet Hükümeti’nin özel İzniyle, 60 milyon liralık tacını da beraberinde getirdi. Havaalanına indikten sonra, doğruca eve giden Meltem annesi Fügen Hakarar’a sarılıp “Nihayet evime döndüm” dedi.Sovyetler Birliği’nde düzenlenen ilk uluslararası güzellik yarışması olan Miss Charm-89’da kraliçe seçilen güzelimiz Meltem Hakarar “Tacıyla” birlikte dün yurda döndü. Bugün gelmesi beklenen Meltem, dün Türk işadamlarıyla dönmeyi tercih etti.
Safir taşlarıyla süslü gümüş tacm 30 bin dolar (Yaklaşık 60 milyon lira) değerinde olduğunu söyleyen Meltem Hakarar, “Dünya’ya, Türk kadının yapışını ispatlamak bana gurur verdi” diye konuştu.
Yaklaşık 2.5 saat süren yolculuk boyunca Türk işadamlarıyla birlikte Meltem’in başarısı şampanyalar patlatılarak kutlandı. Havaalanına indikten sonra bir süre gazetecilere poz veren Meltem, daha sonra ayağının tozuyla ailesinin yanma koştu.
Kızının dün geleceğinden haberi olmayan anne Fügen Hakarar ise, Meltem’in dönüş haberini Günaydın’dan alınca çok heyecanlandı. Kızını kapıda karşılayan Fügen Hakarar, Meltem’i hasretle kucaklayıp bağrına bastı. Evinde yorgunluk gideren Meltem, babası Önder ve annesi Fügen Hakarar’a “Moskova’da çok sıkıldığım söyledi “Sonunda evime döndüm” diyen Meltem Hakarar şöyle konuştu: “Yarışmaya katılmayan Amerika bile Mosko-va’ya bir televizyon ekibi göndermişti. Yarışma Amerika, İngiltere ve Fransa’da naklen yayınlan-dı. Oysa Moskova’ya TRT’den bir ekip gelmediği için yarışma ülkemizde gösterilemedi. Buna üzüldüm.”

Uçakta şampanya patlattı
Sovyetler Birliğinde ilk defa yapılan güzellik yarışmasında “Kraliçe” seçilip günün konusu olan Meltem Hakarar dün Moskova’dan gelen Türk işadamlarını getiren uçakla dönerken şampanya patlatıp başarısını kutladı. Fotoğrafta Meltem Hakarar kendisiyle aynı uçakta Moskova’ya gidip gelen gazeteci arkadaşımız Muammer Elveren {Sağda) ve menajeri Ozean Sandıkçıoğluyla

 

28 ocak 1989

Kraliçe’nin Moskova günlüğü-1

Sovyetler Biriiğ’nde düzenlenen ilk Moskova güzellik yarışmasının ilk kraliçesi olan Meltem, Moskova’da geçen 9 gününü GÜNAYDIN’a anlattı:

Kraliçelik anonsuyla hüngür hüngür ağladım”

Meltem Hakarar, kraliçe seçildiği anı şöyle anlatıyor: “Sunucu Rusça Kraliçe olduğum anonsunu yaptı, yarışma süresince üzerimden atamadığım gerilim son bulmuştu, kendimi tutamadım, hüngür hüngür ağlayarak, halkı selamladım, salonda binden fazla kişi beni ayakta alkışlıyordu. Türkiye’yi, annemi düşündüğümü hatırlıyorum, beni kutlayanlar, çiçek verenler ve yüzümde patlayan flaşlar!,. Rüya gibi bir geceydi” (Üstte). Moskova’da “Miss Charm-89”, “Halk Güzeli” ve “Zerafet Güzeli” seçilen Meltem, arkadaşımız Muammer Elveren ile birlikte görülüyor… (Yanda)

‘‘Salonda mezar sessizliği vardı. Benimle İsrailli güzel Shiriey başbaşa kaldık. Sunucu İkinciyi anons edecekti. Heyecandan donmuştum”

“Ve.. Kraliçe oldum”

Gorbaçov’un “Açıklık politikası” çerçevesinde Sovyet tarihinde ilk kez düzenienen“Miss Charm 89” güzellik yarışması için 18 Ocak günü Moskova’ya giden Türk güzeli Meltem Hakarar’la Sovyet Aeroflot uçağına menajeri özcan Sandıklıoğlu ile beraber gittik. Moskova Hava-limanı nda pasaport polisi ile gümrükten hiç bekletilmeden rahatça geçtik ve diğer ülkelerden gelen güzellerinde kaldığı “Cosmos” otele yerleş-tirildik.
Meltem Moskova’daki ilk gününü Cosmos Oteli’nin lobisinde yaşadığı olayı anlatıyor. “Otele girdiğimde, benimle röportaj yapmak isteyen Rus televizyon ekibi bekliyordu.

Ünlü kozmonot, Meltem’le tanıştı

Sovyetler Birliği’nin ünlü kozmonotlarından Anatoly Berezovoi, Moskova’dan bir saat uzaklıktaki “Zvezdny Town” Uzay Merkezi’nde verilen defilede Türk güzeli Meltem Hakarar’la tanıştı. Yedi ay önce uzaydan dönmüş olan ünlü kozmonot “Türk güzeline hayran kaldım” dedi (üstte)… Moskova’da düzenlenen Uluslara* rası Tüketim Fuarı’nın Türkiye’ye ayrılan bölümünü Meltem ile birlikte gezdik. Bu arada Zeki Triko’nun mayolarını, birbirinden güzel Rus kızları sergiliyorlardı (yanda).

 

 29 Ocak 1989

Kraliçe’nin Moskova günlüğü-2

Kremlin Sarayı… Kızıl Meydan… kısacası Moskova rüya gibi bir kentti…

“Büyülendim”

Yunan güzeli Agapi ile…
“Miss Charm-89”un güzel kızlarından biri olan Yunanlı Agapl Fodulaki, Meltem Hakarar’ın en yakın dostlarından biriydi. Dereceye giremeyen Agapi, Meltem tacı taktıktan sonra onu ilk kutlayan kişi oldu, (üstte) Yanda ise muhabirimiz Muammer Elveren, Moskova Kızıl Meydan’ındaki kubbeleri altın kaplamalı kilisenin önünde görülüyor…

Otelde ilgimi çeken ilk şey her katta bir sorumlunun olması ve odalara giriş çıkışta anahtarların resepsiyona değil onlara teslim
edilmesiydi. Böylece otel odalarına girip çıkanlar kontrol ediliyordu…

-Meltem şöyle devam ediyor “Moskova’daki ikinci günümde yavaş yavaş ortama alışmağa başladım. İlk gün sertçe davranan kadının yerini yuımuşak yüzlü sorunlarımızla ilgilenen ve her şeyimize koşan organizasyon komitesi görevlileri almıştı. Komite Başkanı Boris Borodin ve ekibiyle ilk provayı yaptık. Otelde ilgimi çeken ilk şey her katta bir sorumlunun olması ve odalara giriş çıkışta anahtarların resepsiyona değil onlara teslim edilmesiydi. Böylçce otel odalarına girip çıkanlar kontrol ediliyordu.

Güvenlik sorumluları
Sovyetler de ilk uluslararası yarışma olduğu için olsa gerek, her kızın başına bir “Güvenlik sorumlusu” dikmişlerdi. Otelin koridorlarında gazetecilerin resim çekmesi engelleniyordu, ancak program çerçevesinde gazeteciler resim çekip bizimle konuşturuluyordu.

Yardımsever insanlar
Dünyanın iki süper gücünden biri olan Sovyet başkenti Moskova gerçekten büyüleyici bir kent. Tarihin her döneminden günümüze kadar gelen değerli anıtlar, müzeler, dünyaca ünlü Kremlin, Kızıl Meydan görülmeğe değer yerler. Sovyet halkı ise son derece yardımsever, dilini bilmedikleri yabancıların sorunlarını işaretle bile anlamağa çalışıp yardımcı olmaya çalışıyorlardı. Meltem, Moskova günlüğünün ikinci gününde yarışmaya katılan 28 kızla birlikte yaptığı geziden sonra Moskova izlenimlerini şöyle anlatıyor “Kremlin, Kızıl Meydan gerçekten merak etttiğim yerlerdi. Moskova’yı ziyaret eden arkadaşlarımdan dinlemiştim. Buralara şimdi ben de ayak basıyordum, bunları yaşamak görmek çok güzel tabii. Kısaca, Moskova görülmeye değer rüya gibi bir kentti.”

Rusya’da kumar…
Ünlü Cosmos Otel’e yerleştirilen kumar makineleri çok büyük ilgi görüyor. Sabah saat 4’e kadar açık olan makinelerde şansını deneyen Meltem, 3 dolarlık marka ile 8 dolar kazandı…

Milli giysiyle

Moskova’da ilk kez düzenlenen “Miss Charm 89” Kraliçesi olan Meltem Hakarar ayrıca “Halk” ve “Zerafet” güzeli seçildi. Türk güzeli Meltem, Sovyet başkentindeki bu yarışmalardan birine Zühal Yorgancıoğlu’nun diktiği milli giysiyle katldı ve çok büyük ilgi gördü…

.. .

Moskova’ya gelen 28 güzel arasında Türk güzeli Meltem’in farklılığı hemen göze çarpıyordu. Yabancı gazeteci ve televizyoncular Meltem’e büyük şans tanıyordu. Fotoğrafta Kraliçe Meltem arkadaşımız Muammer Elveren ve Yunanlı güzel Agapi Foudulaki ile görülüyor.

30 Ocak 1989

Kraliçe’nin Moskova günlüğü-3

Şanslar eşit değildi yine de kazandım

Daha ilk günden Meltem’in diğer güzellerden farklı olduğu ortaya çıkmıştı, herkes onu favori gösteriyordu…
Meltem, Türkiye’yi tek başına temsil ederken, Sovyetler dokuz, Polonya ve Norveç üçer güzelle yarışmaya katılıyordu.
Almanya, Malta ve İsrail’in ikişer güzelle katıldığı yarışmanın kraliçesi olan Meltem “Uğurlu sayım 24 bana yardım etti” dedi |

Unutamayacağım muhteşem gece
Miss Charm 89 yarışmasında Kraliçelik’le birlikte “Halk” ve “Zarafet” güzelide seçilen Meltem Hakarar, “Yarışma gecesi en güzel olmak, en iyi görünmek ve Türkiye’yi en iyi şekilde temsil etmek için tekrar tekrar aynaya baktım, hedefim derece almaktı” diyor. Fotoğrafta Meltem, seçildikten sonra kraliçelik tacıyla .

Meltem farklıydı
Moskova’daki üçüncü ve dördüncü günümüzde 11 ülkeden gelen toplam 28 güzelin provalarım izlerken boş kalan zamanlarda Kremlin Müzesi ile Uzay Merkezi’ni ziyaret etmiştik. Müzede Çarlık Rusyası’nın en nadide ve paha biçilmez eşyaları yanında zamanın kral ve kraliçelerinin çeşitli dönemlerde verdikleri hediyeler ve savaşlarda elde edilen ganimetler göz kamaştırıyordu.
Zvezdy Town uzay üssünde ise kızların defilesinden sonra ünlü Sovyet astronotları ile tanışıyorduk.
Moskova’da gittiğimiz her yerde kızları görenler Meltem Hakarar’ın farklı güzelliğini görüyor ve kesin dereceye gireceğini söylüyordu. Organizatörler de Meltem’e büyük şans tanırken onu ilk favoriler arasında gösteriyorlardı. Ben bunları Meltem’e söylediğimde bir türlü inanamıyor ve ona moral vermek için böyle konuştuğumu sanıyordu.

Şanslar eşit değildi
Moskova Cosmos Otel’de yapılan yarışmada şanslar eşit değildi, nedeni ise Meltem tek başına Türkiye’yi temsil ederken öteki ülkelerden ikişer, üçer, Sovyetler’den de dokuz kız yarışmaya katılıyordu. Böylece Türkiye’nin bir şansına karşılık bazı ülkelerin iki veya üç Sovyetler’in de dokuz şansı oluyordu. Güzelimiz bu konuyu Moskova günlüğünde şöyle anlatıyor, “Singapur’dan iki, Bulgaristan’dan iki, Polonya’dan üç, Almanya’dan iki, Norveç’ten üç, Malta’dan iki, İsra-il’den iki, Yunanistan, Nijerya ve ben ülkelerimizi tek olarak temsil ediyoruz. Bana bu şans eşitsizliğinde büyük görevler düşüyor, tek başıma Türkiyemizi en iyi şekilde temsil etmeliyim ve mutlaka dereceye girmeliyim. Şans numaram 24, bu yarışmada da beni buldu. Haydi bakalım sevgili 24 şimdiye kadar ben seni korudum, şimdi ise sıra sende”. Beşinci gün gelip çatmıştı. Öğleden sonraki ön yarışmada salondaki izleyicilere tek tek dağıtılan oy fişleriyle,- “Halk güzeli” seçilen Meltem ‘Hakarar için, “Türkiye güzeli” anonsu yapılınca izleyiciler salonu alkıştan yıkıyordu Salondaki 1056 kişiden 1022’si oyunu Meltem’e vermişti.

Heyecan doruktaydı
Akşam yapılan asıl yarışmada ise bütün kızlarda heyecan doruktaydı, finale kalan 16 güzelden, Türk Güzeli Meltem, Polonya güzeli Roza, İsrail güzeli Shirly, Singapur güzeli Jasmine ve Sovyet güzellerinden İrina sunucu tarafından davet edildi, diğer kızlar elenmişti. Güzelimiz. Meltem Hakarar bu muhteşem geceyi günlüğünde şöyle anlatıyor: “Sunucu Rusça olarak ilk önce Dniepetrovs’tan gelen Sovyet Güzeli İrina’yı beşinci,-Polonya’dan gelen Roza’yı dördüncü, Singapur’ dan gelen Jasmine’i üçüncü olarak ilan etti ardından ikinciliği alan Israilli Shirley Ben Mordechay oldu. Kraliçelik’le birlikte “Halk” ve “Zarafet” güzeli seçilen Meltem Hakarar, “Yarışma gecesi en güzel olmak, en iyi görünmek ve Türkiye’yi en iyi şekilde temsil etmek için tekrar tekrar aynaya baktım, hedefim derece almaktı”.

Dünyada ilk defa
Moskova’da yapılan güzellik yarışmasının jürisinde belkide dünyada ilk defa bir Papaz yer alıyordu. Moskova’da yaşayan Fransız Ortodoks Papaz Mihail Potyoskim’in de güzelimiz Meltem Hakarar’a oy verdiği belirtildi. Fotoğrafta Fransız Papaz oylama sırasında görülüyor.

 

31 Ocak 1989

Kraliçe’nin Moskova günlüğü-4

Moskova Meltem’i unutmayacak

Sovyet basın yayın organlan Meltem ile ard arda röportajlar yaparken, diğer batılı ülkelerin gazetecileri ve kameramanları Kraliçe’nin boş vaktini kolluyorlardı. Kısacası Meltem, uluslararası düzeyde büyük bir üne kavuşmuştu…

Meltem yarışmanın yapıldığı geceyi şöyle anlatıyor.
“Yarışmanın bittiği gece sabaha kadar uyuyamadım. Tacı, başucumdaki aynanın önüne koyup, ondan yansıyan ışıkları saatlerce seyrettim… Ertesi sabah Moskova Fuarı’na gittiğimde fuar alanını dolduran herkes beni tanıyordu… Çevremde toplanan insanlar benimle resim çektirmek, benden imza almak için birbirleriyle yarışıyordu …”

Yarışma bitmiş, sevinçten ve üzüntüden ağlayanlar yavaş yavaş kendilerini sonuca ahştırmışlardı. Meltem’in şerefine sabahın geç saatlerine kadar bir eğlence düzenlenmiş, şampanyalar arka arkaya patlatılmıştı. Gazeteciler, televizyon ekipleri Meltem’le görüşmek, resim çekmek için birbirleriyle yarışıyordu.

 

“Bitkin haldeydim’

Meltem Moskova günlüğünde o gecenin sonunu şöyle anlatıyor: “Ayakta durmaktan bitkin haldeydim, gece sabaha kadar devam edecekti, çok geç saatlerde kendimi odama zor atabildim, ayaklanma kara sular inmişti sanki. Tacı o gece karşımdaki tuvalet masasının üzerine koydum, saatlerce seyrettim. Aynada yansıyan ışıklarıyla mutlu bir şekilde uykuya daldım.”
Meltem bir haftalık stresten sonra ilk defa rahat bir uyku çektiğini de belirtirken “Bana yarışmada giydiğim elbiseleri veren Yıldırım Mayruk, Zühal Yorgancıoğlu ve Vokko’nun katkılarını unutamam” diyor.

Yolunu kesip imza İstiyorlardı

Meltem ertesi gün geç vakitlere kadar otel odasında dinlendi. Daha sonra Türkiye’den 52 şirketin katıldığı Moskova Uluslararası Tüketim Fuan’na beraber gittik. Fuarın Türkiye’ye ayrılan bölümünü gezerken yolumuzu bir çok kişi kesiyor Meltem’den imza istiyor bir kısmı da ellerinde fotoğraf hatıra fotoğrafı çektirmek istiyordu. Bu kadar ilginin nedeni ise Sovyet televizyonunun yarışmayı bir kaç kez arka arkaya vermesi ve Meltem’le yaptıkları röportajları aralıklarla yayınlamasıydı. Moskova’da herkes Meltem’i konuşuyordu. Tüketim Ürünleri Fuarı’nın Türkiye’ye aynlan bölümünde Türk işadamları kraliçeyi standlarına davet ediyor, bunlardan bazıları küçük de olsa hediyeler veriyorlardı. Ertesi gün uçak biletlerimiz bir gün sonrasma rağmen, Türk Ekspres’in Moskova’daki işadamlanmız için tahsis ettiği uçakta bizlere de yer vermesiyle Türkiye’ye döndük. Moskova’da bulunduğumuz süre içinde bizden hiçbir yardımı esirgemeyen Moskova Büyükelçimiz Volkan Vural ve eşi, işadamlarımızdan Bastaş şirketinin sahibi Ertan Balin ve şirketin müdürü Kazım Paksoy’a teşekkür edemeden geçemeyeceğim.

Büyük ilgi gördü
Moskova’da düzenlenen “Miss Oharm 1989” güzellik ya-rışmasında kraliçe seçilen Meltem Hakarar, ertesi gün istirahat ettikten sonra Türkiye’den 52 firmanın katıldığı “Uluslararası Tüketim Ürünleri Fuarı”nın Türkiye’ys ayrılan bölümünü gezdi. Meltem Hakarar, burada bir gözlük pavyonuna davet edilerek kendisine gözlük hediye edildi… O sırada fuarı gezen Sovyet vatandaşları güzellik kraliçesini büyük ilgi ile izledi… (Üstte). Güzelimiz fuarda istek üzerine sürekli imza ve resim dağıttı (Solda)…

Meltem, fuarda Puslara meyve dağıttı
Meltem Hakarar, bir ara “Meyna Tarım Ürünleri Sanayii ve İhracat Şirketi” pavyonuna geçti. Sovyetler’de son derece değerli ve bulunması güç meyveler olan Meyna şirketinin ihraç ettiği portakal, mandalina, limon ve greyfrut kasalarının başına geçen güzelimiz pavyonu ziyaret edenlere bu meyvelerden dağıttı… Önceleri meyveleri almaktan çekinen Sovyet vatandaşları daha sonra Meyna pavyonunun önünde uzun bir kuyruk oluşturdular… Meyna Genel Müdür Yardımcısı Atilla Pektaş ve Dış Pazarlama Müdürü Ferruh Tüzer, “Fuarda taze meyve teşhir eden tek firma olduğumuz için iigi çok büyük oldu… Bazr Sovyet firmaları iie ön anlaşmalar imzaladık, kısa sürede olumlu neticeler alınacağına inanıyoruz.

Moskova Fuarında TÜRKİYE
Moskova Uluslararası Tüketim Ürünleri Fuarında Moskova Büyükelçiliği Ekonomi ye Ticaret Başmüşaviri Şevket Özügergin’le bir görüşme yaparak fuar hakkında bilgiler aldık. Başmüşavirimiz, ortak yatırım kunuunda alınan kararlarla yatırımların teşvik edildiğini belirtti ve bunun Türk işadamlarına faydalar sağlayacağınıe söyledi. Bu konuda kararları kısaca Özetleyen ticaret Başmüşaviri ‘Ortak yatırım yasasında Sovyatlor Birliğinden yatınmlann teşviki ve Sovyet Uzak doğusu, Baltık ve Karadeniz kıyılarında oluşturulacak ‘‘Serbest ekonomik bölgelere ilişkin yasal düzenlemeler yapıldı bunlar, ortak kuruluşlar SSCB bakanllıklarının yetki verilmiş Sovyet kuruluşlarının izni ile kurulabiir. sermaye paylan açısından bir sınırlama olmayıp müzakerelerle belirlenebilir. Ortak kuruluşlann yönetim kurulu başkanı ve genel müdür yabancı olabilir. Sovyetlerde ve üçüncü ülkelerde şubeaçabilir.

Fuar ticaretimizi olumlu etkiledi
Moskova’daki Türk Ekonornive Ticaret Başmüşaviri Şetöret Özügergin arkadaşımızMuammer Elveren’e Sovyetler Birliği ekonomisindeki gelişmeler, ihracat-yatırım teşvikleri, ithalat- Vergi kısıtlamaları ve Türk-Sovyeti ilişkileri konusunda bilgi verdi.

Muhteşem tacın özellikleri
Moskova’da Türk güzeli Meltem Hakarar’a giydirilen Kraliçelik Tacı’nın tamamı gümüş, üzeri safir taşlarla bezenmiştir.
Tacın ağırlığı 181.97 gr. 3212 karatlık safir taşların sayısı 357. Öndeki üç iri safirin rengi mavidir. Tek safirler ise toplam 2500 karattır.
En büyük taşın genişliği 29 milimetre, en küçüğünün 1.5 milimetre. Minelerin sayısı 20.656’dır.
Taç, 10 gün içerisinde, değerli taş desinatörleri Erlit Karev ve Boris Budryga tarafından imal edildi.
Taç ile ilgili işlemler “DOKA” isimli, gençlerden oluşan bir “Bilimsel Yaratım Merkezi” tarafından yürütüldü.

Meltem Sovyet basınında
Sovyet Birliği’nin tarihinde ilk kez düzenlenen güzellik yarışmasının haberleri ülke basın yayın organlarınca çok geniş bir şekilde değerlendirildi. Sovyet basınının en büyük yayın organları olan Pravda, jzvestia, Sovyetskaya Rosiya, Veçernaya Moskva ve Leninskoe Znamya Mel¬tem Hakarar’ın birinciliği konusunda yaptıkları yorumda ortak bir noktada birleşerek “Jüri en doğru kararı verdi” dediler. Üstte bu gazetelerin kupürleri görülüyor…

—————————

Meltem HAKARAR (soldan 2.ci) 28 yıl sonra Aralık 2017 de İstanbul Rusya Başkonsolosluğunda verilen resepsiyonda görülüyor

 

Muammer  ELVEREN

***************************

**************************

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir