HAKKIMDA

3

ELVEREN-PORTRE-MINIİstanbul Üniversitesi-  Gazetecilik Yüksek Okulu mezunu olan Muammer ELVEREN  12.02.1948’de  Mardin‘de doğdu. Evli ve bir kız babası olan ELVEREN,  1974 te artık ‘Efsane Gazete’ olarak anılan Haldun SİMAVİ‘nin kurduğu GÜNAYDIN Gazetesi’ne girdi. 1977 de GÜNAYDIN gazetesi Brüksel Bürosunu kurmakla görevlendirildi ve BRÜKSEL BÜRO ŞEFİ oldu. 1989 da BRÜKSEL temsilciliği yanında Mihail GORBAÇOV’un liderliğindeki Komünizm ’in merkezi kabul edilen Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği-SSCB’nin başkenti MOSKOVA temsilciliği görevini de üstlendi.

ELVEREN 1991 yılında HÜRRİYET gazetesine girdikten sonra da BRÜKSEL ve MOSKOVA görevini birlikte yürüttü. Başta AZERBAYCAN olmak üzere dönemin Sovyetler Birliği Cumhuriyetleri yanında Bulgaristan ve Romanya’da Komünizmin çöküşüyle ilgili olayları yerinde izledi. ELVEREN birçok batı ülkesinde de uluslararası olayları izledi, dizi, haber ve röportajlar yaptı.

Muammer ELVEREN 1991 de Azeri ve Ermeni çatışmalarının en yoğun olduğu dönemde tüm tehlikeleri göze alarak DAĞLIK KARABAĞ ‘a girip röportaj yapmayı başaran ilk gazeteci oldu. Bu başarısıyla “YILIN GAZETECİSİ” seçildi ve ‘SEDAT SİMAVİ GAZETECİLİK ÖDÜLÜ’ ne layık görüldü. Muammer ELVEREN aynı yıl Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ‘SERİ RÖPORTAJ ÖDÜLÜ’ nü de kazandı.

ELVEREN 1992 yılında Fransa’ya atanarak HÜRRİYET gazetesi PARİS TEMSİLCİSİ oldu. 1998 de Devlet Bakanı EYÜP AŞIK ’ın Fransa’da tutuklanan yeraltı dünyasının tanınmış isimlerinden Alaattin ÇAKICI ile konuşmasını içeren kasetini elde ederek istifasına neden olan ve hükümetin düşme sürecini başlatan “ÇAKICI’YA KAÇ DİYEN ANAP’LI BAKAN” haberiyle ikinci kez SEDAT SİMAVİ GAZETECİLİK ÖDÜLÜ’ ne layık görüldü. ELVEREN aynı yıl İstanbul Üniversitesi “İletişim Fakültesi- YILIN GAZETECİSİ ÖDÜLÜ’ nü aldı. Muammer ELVEREN ‘e 1999 da NOKTA dergisinin düzenlediği “DORUKTAKİLER 98″ yarışmasında da “YILIN GAZETECİSİ” ödülü verildi. 6 Kasım 2023 te de ‘Gazetecilikte 50 yıl, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ‘Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü’ne layık görüldü.

Fransızca ve Arapça  bilen ELVEREN 1977 den beri uluslararası alanda çalıştı, seri röportajlar yaptı, zirveler ve festivaller izledi. Avrupa Birliği, NATO, Avrupa Konseyi, Avrupa Parlamentosu ve UNESCO ile Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü – OECD gibi Uluslararası kuruluşlarla ilgili siyasi ve ekonomik yazılar yazdı, haber ve dizi yazılar hazırladı.

Uluslararası büyük aktüel olayları yerinde izleyen ELVEREN hemen hemen tüm doğu ve batı Avrupa ülkeleri, şimdi her biri birer bağımsız ülke olan ve 15 Cumhuriyetten oluşan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nde, İskandinav ülkeleri, Afrika ve Ortadoğu ülkeleri ile Mısır’dan Fas’a beş kuzey Afrika ülkesinde görev yaptı. –1992 Kosova, 1992 ve 1994 te Saraybosna‘da çatışmaları izledi. 1995 te gazeteciliğin yanı sıra KANAL-D’ de televizyon haberciliğine de başlayan ELVEREN bu görevini 2008 sonuna kadar sürdürdü.

ELVEREN 2010 yılına kadar HÜRRİYET Gazetesi Paris temsilciliği görevini sürdürdükten sonra Türkiye’ye döndü. Hürriyet gazetesinde uluslararası büyük olayları izleme görevini üstlenen ELVEREN, Arap Baharı olaylarının başladığı Tunus ve Mısır’da görev yaptı. Mısır’da Devlet Başkanı Hüsnü MÜBAREK dönemini, TAHRİR DEVRİMİ, Mübarek‘in görevi bırakması, yargılanmasını yerinde izledi.  Muhammed MURSİ dönemi ve ‘Müslüman Kardeşler ‘in günlerce RABİA Meydanı ayaklanmalarını,  Kahire’nin çeşitli bölgelerinde yaptıkları gösterileri ve Askeri Darbe anında meydana gelen olayları yerinde izledi. Darbeyi gerçekleştiren Abdülfettah el SİSİ ’nin Cumhurbaşkanı seçildiği seçimler sırasında Kahire’de bulundu. ELVEREN daha sonra SİSİ döneminde tüm riskleri göze alarak Müslüman Kardeşler ’den 1212 kişiye idam cezası verilen gazetecilerin sokulmadığı MİNYE kentine girip röportaj yapmayı başardı.

UKRAYNA ’da ayaklanmalar başlayınca KIRIM ’a geçen ELVEREN orada görev yaparken Rus ordusu Kırım’ı işgal etmeye başladı. KIRIM ‘da tüm bölge ve yolları kontrol altına alan Rus birliklerine rağmen  Başkent Simferopol (Akmescit), Bahçesaray, Yalta ve özellikle Rus donanmasının bulunduğu ve gazetecilerin girmesi yasak Sivastopol’e girmeyi başardı. Rus Ordusunun işgal ettiği bölgelerde fotoğraf çekmek yasak olduğu halde tüm tehlikeleri göze alarak ‘Türk basınında ilk kez bir çatışma bölgesinde  fotoğraf ve video çekme özelliği olan GOOGLE GÖZLÜĞÜ kullanarak Rus askeri barikatlarıyla Sivastopol’deki donanmasının fotoğraf ve görüntülerini çekip röportaj ve haberler hazırladı’. Halen HÜRRİYET Gazetesinde uluslararası olayları izleme görevini sürdüren Muammer ELVEREN, ‘hürriyet.com.tr’ de, Dünya sayfası ‘DIŞ BAKIŞ’ bölümünde de uluslararası konularla ilgili köşe yazıları  yazıyor.

Muammer ELVEREN, Uluslararası Gazeteciler Federasyonu-FİJ, Belçika Profesyonel Gazeteciler Birliği-AGJPB, Avrupa Parlamentosu Gazeteciler Birliği-AJPE, Fransa Yabancı Gazeteciler Derneği-APE, Fransa Cumhurbaşkanlığı Gazeteciler Birliği-APP ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti-TGC üyesi oldu. ELVEREN,  FİJ kartı, Belçika Basın kartı, Fransa Basın kartı sahibi oldu ve halen Türkiye’de  Sürekli Sarı Basın kartı taşıyor.


 

 

 

 

 

 

 


 

  

 

—————— 

Muammer ELVEREN

Curriculum Vitae (CV)

Né en 1948 a Mardin -Turquie, Muammer ELVEREN est diplômé de l’Ecole Supérieure de Journalisme de l’Université d’Istanbul.

Marié et père d’une fille, il débute en 1968 dans la profession comme “Free Lance” pour les pages culturelles et divers reportages dans différents journaux. Le quotidien “Günaydın” fondé par Haldun SİMAVİ l’engage en 1974.

En 1977, il est chargé de créer le bureau de “Günaydın” à Bruxelles, Il en devient chef de bureau et correspondant permanent. En 1989, il crée également la représentation permanente de “Günaydın” à Moscou, capitale de l’URSS sous Gorbatchev. Il assume les deux fonctions jusqu’en 1991.

En 1991, le quotidien “Hürriyet” engage Muammer ELVEREN comme correspondant de Bruxelles et Moscou. Il a suivi la chute du communisme en Bulgarie et en Roumanie, ainsi qu’en Azerbaïdjan, et a réalisé de nombreux reportages en Europe de l’Ouest et de l’Est. Au moment où le conflit entre Azéris et Arméniens était le plus dense, Muammer ELVEREN a été le premier journaliste, malgré les risques et dangers que cela impliquait, à se rendre dans le Haut Karabag en Union Soviétique afin d’y réaliser un reportage. Il reçoit ainsi le prix de la “Fondation Sedat Simavi-Section Journalisme” comme le “Meilleur Journaliste de l’année” pour cette performance, prix considéré comme l’Oscar du journalisme en Turquie. La même année, “l’Association des Journalistes de Turquie” à Istanbul lui décerne le prix de “Grand Reporter” pour le meilleur “Reportage en série”.

En septembre 1992,  Muammer ELVEREN a été nommé à Paris par le journal HÜRRİYET comme chef de bureau  et correspondant permanent.  En 1998, à  la suite  de l’arrestation  à  Nice  du leader  mafieux turc Alattin Çakıcı il a réussi a intercepter l’enregistrement audio de la conversation entre le ministre d’Etat Eyüp Aşık et Çakici. İl a rédigé l’article intitulé “Le Ministre qui a dit à Çakici de s’enfuir” qui a poussé le ministre à la démission et initié la chute du gouvernement, ce qui lui a valu un second “Prix de Journalisme Sedat Simavi” comme le “Meilleur Journaliste de l’année”. La même année, Muammer ELVEREN a été élu “Journaliste de l’année ” par la Faculté de Communication de l’Université d’Istanbul. En 1999, Muammer ELVEREN s’est vu décerner encore une fois le prix de “Journaliste de l’année” lors de la compétition intitulée “Doruktakiler 98- Personnalités au Sommet 98” et organisée par le magazine Nokta. En 6 Novembre 2023 a reçu de ‘L’Association des journalistes de Turquie-Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’  le prix du “50e anniversaire du journalisme”

Muammer ELVEREN est accrédité depuis 1977 auprès des instances internationales comme l’OTAN, l’Union Européenne, le Parlement Européen, le Conseil de l’Europe, l’UNESCO et  l’OCDE,  İl  prépare des reportages politiques, économiques et culturels. Il travaille dans les pays Européens de l’Est et de l’Ouest, dans les pays scandinaves, en ex-Union Soviétique, en Asie, en Afrique, aux Etats-unis, au Moyen-Orient, ainsi que dans les cinq pays de l’Afrique du nord, de l’Egypte jusqu’au Maroc. İl a été envoyé spécial lors des conflits en Bosnie-Herzégovine et au Kosovo. Parallèlement, il a été journaliste pour la chaîne de télévision KANAL D de 1995 à 2008.

 İl a assumé les fonctions de Représentant pour le journal Hürriyet jusqu’en 2010, date de son retour en Turquie. Chargé de suivre les grands événements internationaux au journal Hürriyet, il a été envoyé en mission en Tunisie et en Egypte afin de couvrir le déclenchement des printemps arabes. İl a ainsi pu suivre de près la période du Président Moubarrak, la révolution de la Place Tahrir, la démission du Président ainsi que son procès. Il a pu observer la prise de pouvoir du Président Mursi et les manifestations successives des Frères musulmans sur la Place Rabia et dans les différents quartiers du Caire, et était présent lors du coup d’état militaire mené par Abdulfettah Al-Sissi et de son élection. Alors qu’aucun journaliste n’était accepté dans la zone, et en faisant fi des risques encourus, il a réussi à se rendre dans la ville de Minye pour faire un reportage sur la condamnation à mort de 1212 membres des Frères musulmans.

Lors des premiers soulèvements en Ukraine en 2014, M. Elveren a été témoin de l’invasion russe en Crimée. Alors que la Russie avait pris le contrôle de la région et des routes, et que les journalistes n’avaient pas le droit d’entrer en zone occupée, il a réussi à se rendre à la capitale de la Crimée Simferopol, Bahçesaray, Yalta et tout particulièrement Sébastopol régie par les forces russes. Malgré l’interdiction de photographier les lieux occupés par l’armée russe, il a pu réaliser un reportage documenté sur la base des vidéos et des photos en utilisant pour la première fois avec des lunettes Google.

Muammer ELVEREN parle le turc, le français et l’arabe. Membre de l’Association des Journalistes de Turquie (Türkiye Gazeteciler Cemiyeti), il a été également membre de l’Association des Journalistes Professionnels  de Belgique-AGJPB, de la Fédération Internationale  des Journalistes-FIJ, de l’Association des Journalistes Parlementaires Européens- AJPE, de l’Association de la Presse Présidentielle de France-APP et membre et conseiller de l’Association de la Presse Etrangere a Paris.

Muammer Elveren est en possession de la Carte Nationale de la Presse de Turquie, du laissez-passer National de la Presse de Belgique, de la carte de la Fédération Internationale des Journalistes et la carte de la Presse Etrangère du Ministère Français des Affaires Etrangères.

Paylaş: