BRÜKSEL SALDIRGANLARI VE GAZETELER

7-LE SOIR

2-LE FIGARO1-LE MONDE

-Muammer ELVEREN-
Belçika’nın başkenti Brüksel’de dün sabah Uluslararası Zaventem Havalimanı ve Maelbeek Metro istasyonunda 31 kişinin yaşamını yitrdiği, 270 kişinin yaralandığı intihar saldırılarını terör örgütü IŞİD’in üstlendi. Brüksel Savcısı Frederic van Leeuw saldırıları Belçika vatandaşı 30 yaşındaki Brahim El Bakraoui ile 27 yaşındaki kardeşi Khaled’in yaptığını açıkladı. Polisin dağıttığı fotoğraflarda havalimanında bomba yüklü valizlerini şaryoya koymuş yürüyen 3 kişiden ortadaki Brahim El Bakraoui‘nin biraz arkasında yürüyen gözlüklü, fötr şapkalı 3.cü kişinin çantasındaki bombayı patlatmadan havalimanının bir köşesine atıp kaçtığı belirlendi. Bomba imha ekipleri daha sonra bu bombayı kontrollü olarak patlattı.

3-LIBERATION4-LE PARISIEN

Patlamalardan sonra Polise başvuran bir taksi şoförünün ‘Teröristleri polisin yayınladığı fotoğraflardan tanıdım, Scharbeek semtindeki bir evden alıp havalimanına götürdüm” ifadesi üzerine terörle mücadele birimleri o adrese operasyon düzenledi. Türklerin de yoğun olarak yaşadığı ve işyerleri ile restoranlarının bulunduğu Scharbeek semtindeki bu evde bomba ve patlayıcı yapımında kullanılan malzemeler bulundu.  Brüksel Savcısı Frederic van Leeuw polisin evde Paris saldırılarında kullanılan TATP patlayıcıdan 15 kilo,  150 litre Asiton, Oksijenli su, (Hidrojenperoksit) büyük miktarda çivi ve vida bulduğunu açıkladı.

5-L EQUIPE6-L HUMAINITE

Leeuw, Brahim‘in Zaventem uluslar arası Havalimanı‘nın check-in bölümünde kendini patlattığını, Khalid‘in ise AB kurumlarına yakın Maalbeek Metro istasyonundaki saldırıyı düzenlediğini ve havalimanı ile Metro saldırılarında 31 kişinin hayatını kaybettiği, 270’den fazla yaralının olduğunu söyledi.

8-LA LIBRE BELGIQUE9-D-H10-DE MORGEN12-HET BELANG VAN LIMBURG

Açıklamada Schaerbeek semtine yapılan baskında güvenlik güçlerinin çöp kutusuna atılmış bir bilgisayar bulduğunu ve içinde Brahim tarafından bırakılan bir not bırakıldığını belirtti. Vasiyet şeklindeki notta Brahim’in kendini giderek artan bir şekilde güvensiz hissettiğini ve Salah Abeslam gibi hapse girmekten korktuğunu yazdığı belirtildi. Savcı Leeuw, sorgusu sürdüğü için kimliğini açıklamadığı birinin soruşturma kapsamında düzenlenen baskınlarda gözaltına alındığını sözlerine ekledi.

17-IRISH EXAMINER16-THE COURIER-MAILı11-DE TIJD14-DAILY MAIL

13-THE TIMES15-FINANCIAL TIMES

 

 

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir