×

İSTANBUL’DA HAİN TERÖR SALDIRISI

İSTANBUL’DA HAİN TERÖR SALDIRISI

TEROR

İstanbul Vezneciler’de bomba yüklü araçla gerçekleştirilen canlı bomba saldırısını terör örgütü PKK’nın uzantısı TAK üstlendi. Terör örgütü PKK da Mardin Midyat’taki canlı bomba saldırısını üstlenmişti – İstanbul Üniversitesinde nöbet değişimine giden çevik kuvvet polislerinin bulunduğu iki araç geçerken gerçekleştirilen Vezneciler’deki bombalı saldırıyı bir kadın canlı bombanın yaptığı ortaya çıktı.

İngiliz Haber Ajansı Reuters’e göre İstanbul Vezneciler’de bomba yüklü araçla gerçekleştirilen canlı bomba saldırısını terör örgütü PKK’nın uzantısı TAK üstlendi. Polis saldırıda kullanılan 34 LRK 76 plakalı Renault Clio marka otomobilin 27 Mayıs’ta Bağcılar’da korsan araç kiralayan birinden kiralandığı belirlendi. İstanbul Terörle Mücadele ve İstihbarat ekipleri otomobili kiralayan teröristlerin aynı gün Mardin Kızıltepe’ye gittiğini ve orada araca yaklaşık 400 kilo plastik patlayıcı yükledikten sonra İstanbul’a döndüklerini de belirlerken bombanın etkisini arttırmak için bilye ve civatalarla güçlendirildiğini tespit etti. Teröristler İstanbul’a gelince otomobili Mercan’daki katlı otoparka bıraktıktan sonra 2 Haziran günü aldı.

Bomba yüklü otomobilin saldırının olduğu 7 Haziran sabahı Vezneciler’e getirildiği ve teröristlerden birinin orada ayrıldığı canlı bombanın ise yol kenarında beklemeye başladığı Mobese ve Güvenlik kameraları görüntülerinde belirlendi. Çevik Kuvvet midibüsleri İstanbul Üniversitesi’ne nöbet değişimi için peşpeşe giderken hareket eden canlı bomba otomobili iki midibüsün arasına sokmaya çalıştı ancak midibüsü kullanan polis buna izin vermeyince hızlanan canlı bomba öndeki midibüsün önüne geçip bomba yüklü aracı patlattı. Büyük bir gürültüyle patlayan kiralık otomobil hurdaya döndü. Güvenlik birimlerinin aracı kiraya veren kişinin de aralarında olduğu 4 kişiye çektiği saldırıyı gerçekleştiren ve kimlikleri belirlenen 3 kişinin yakalanması için çalışmaların sürdüğü belirtildi.

vezneciler patlama

Patlamanın şiddetiyle Üniversite binaları ile çevredeki işyerleri büyük hasar gördü. Patlama İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 200 metre ilerisinde ve bütünleme sınavlarının yapılacağı İstanbul Üniversitesi’nin yakınında meydana geldi. Şehzadebaşı Vezneciler’de düzenlenen bu bombalı saldırıda 7’si polis 4’ü sivil  11 kişi hayatını kaybetti. Polis otobüsünün geçişi sırasında uzaktan kumandayla patlatılan bomba yüklü araç saldırısında 3’ü ağır 36 kişi de yaralandı. Terör saldırısında şehit olan 7 polisten 6’sının isimlerinin Ramazan Kırboğa, Emrah Pekdoğan, Kadir Cihan Karagözlü, Duha Beker, Gökhan Topçü ve aracı kullanan Yaşar Özlem olduğu belirtildi. İstanbul Valisi Vasip Şahin “Şu anda olay yerinde hiçbir yaralımız yok, hepsi olay olur olmaz, anında hastanelerimize ulaştırıldı. Bir savcımızın başkanlığında bir ekiple, konuyla ilgili adli incelemeler de devam ediyor ” dedi. Patlama nedeniyle çevredeki iş yerleri ve bazı araçlar zarar gördü. Polis, patlamanın ardından bölgeyi güvenlik çemberine aldı. Olay yerine sadece emniyet ve sağlık ekiplerinin girmesine izin verildi. Patlamanın meydana geldiği cadde trafiğe kapatılırken, Yenikapı-Hacıosman Metrosunun Vezneciler istasyonu kapatıldı. Çevrede geniş güvenlik önlemi alınırken olay yerinin üzerinde drone’la görüntüler alındı.

vezneciler patlama2

Patlama nedeniyle İstanbul Üniversitesi’nde gerçekleştirilecek tüm sınavlar iptal edildiği duyuruldu. Patlama yerine çok yakın noktada bulunan İstanbul Üniversitesi’nin resmi twitter hesabından “Beyazıt ve Laleli Yerleşkelerimizde 07.06.2016 Salı günü gerçekleştirilecek olan sınavlar daha sonra açıklanacak bir tarihe ertelenmiştir” denildi. Şiddetli patlama metro durağı ve çevresindeki çok sayıda araçta ve işyerinde hasar oluşmasına yol açtı. Patlama noktasına bakan ve bir süredir kapalı olan Celal Ağa Otelinin ön cephesinde büyük hasar meydana gelirken arka cephesindeki camlar da yerle bir oldu.

vezneciler patlama1

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, bombalı araçla gerçekleştirilen terörist saldırıyla ilgili soruşturma başlattı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu ve Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Başsavcı Vekili İrfan Fidan’ında aralarında bulunduğu toplam 7 savcı olay yerine giderek incelelerde bulundu. Saldırı sonrası, çevredeki otellerde kalan bazı turistler eşyalarını alarak otellerden ayrıldı. Bombalı saldırıda yaşamını yitiren sivillerden 4’ünün cenazesi Adli Tıp Kurumu’ndaki işlemlerinin ardından yakınları tarafından alındı. Adli Tıp Kurumu’ndaki işlemleri biten Ahmet Bayraktar, Elif Tutuş İnce, Esra ve Hakan Tekin çiftinin cenazeleri yakınları tarafından Adli Tıp Kurumu’ndan alındı.İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, olayla ilgili soruşturma çerçevesinde, 4 kişiyi gözaltına aldı.

veznecilere turk bayrak

Patlama alanındaki MOBESE ve güvenlik kamerası kayıtlarını inceleyen güvenlik birimleri  Vezneciler’i kana bulayan teröristlerin görüntülerine ulaştı. Görüntülerden birinde bombalı aracı patlatan kadın canlı bomba ile terör saldırısını organize eden terörist Mercan’daki otoparktan çıkarken, bir başka  görüntüde ise başörtüsü takan kadın canlı bomba sokakta tek başına yürürken görülüyor. Terörle Mücadele ekiplerinin suç kaydı bulunmayan kadın teröristin Mardin Kızıltepe nüfusuna kayıtlı olduğu ve terör örgütü PKK’nın bu kadın bombacıyı bir aylık eğitimden sonra bombacı olmaya ikna ettiği bilgisine ulaştığı öğrenildi. Kadın teröristin 20 gün önce İstanbul’a geldiği ve son bir haftadır olay yerinde keşif yaparak istihbarat topladığı belirlendi. Kadın bombacıyla birlikte görülen erkek teröristin, terör örgütü PKK’nın gençlik yapılanması YDG-H üyesi olduğu ve iki yıl önce Diyarbakır’da cezaevinden çıktığı, saldırının organizasyonunda görevli 4 kişinin de YDG-H üyesi olduğunu tespit etti. Otomobilin kiralanarak bombalı araç haline getirilinceye kadar tüm aşamalarını ortaya çıkartan polis, patlamada kullanılan araca bomba düzeneklerinin de Bağcılar’da yerleştirilerek Mercan’da bulunan katlı otoparka götürüldüğünü belirledi.

Öte yandan bazı gazeteler, polis’in, bomba yüklü aracı  otoparka başörtülü ve güneş gözlüklü bir kadının götürdüğünü  olay günü aracı kullanan başörtülü kadına otopark görevlisinin ‘Hayırdır, otomobili otoparkta mı unuttunuz?’ diye sorduğunu, bunun üzerine kadının ‘Hayır bir işim vardı, o yüzden otoparkta kaldı’ yanıtını verdiğini tespit etti. Kamera kayıtlarından otomobilin yüklü olduğu ve arka koltuğunda iki büyük koli bulunduğu belirlendi. Patlamadan sonra aracın park edildiği katlı otoparkta incelemeler yapan Terörle Mücadele Şubesi polisleri, güvenlik kamerası kayıtlarından hain saldırıyı gerçekleştiren teröristlerden  birinin L.Ç. isimli kadın diğerinin ise U.B. isimli bir erkek terörist olduğunu belirledi.

Bilindiği gibi  başörtüsü takan bir eylemci Bursa’da daki patlamada da kullanılmıştı. 28 Nisan günü Ulu Cami girişinde bombalı saldırı gerçekleştiren örgüt üyesi Eser Çali başörtüsü takarak kamufle olmuştu. Bursa’daki  o saldırıyı TAK (Kürdistan Özgürlük Şahinleri) örgütü üstlenmişti.

 

İSTANBUL Üniversitesi- Yüksek Gazetecilik mezunu olan Muammer ELVEREN, 12 Şubat 1948 yılında Mardin’de doğdu. Evli ve bir kız babası olan ELVEREN, 1974 te Haldun SİMAVİ‘nin kurduğu GÜNAYDIN Gazetesi’ne girdi. 1977 de GÜNAYDIN gazetesi BRÜKSEL Bürosunu kurmakla görevlendirildi ve BRÜKSEL BÜRO ŞEFİ oldu. 1989 da BRÜKSEL temsilciliği yanında Mihail GORBAÇOV’un liderliğindeki Komünizm ’in merkezi kabul edilen 'Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği-SSCB’nin başkenti MOSKOVA temsilciliği görevini de üstlendi. ELVEREN 1991 yılında HÜRRİYET gazetesine girdikten sonra da BRÜKSEL ve MOSKOVA görevini birlikte yürüttü. Başta AZERBAYCAN olmak üzere dönemin Sovyetler Birliği Cumhuriyetleri yanında BULGARİSTAN ve ROMANYA’da Komünizmin çöküşüyle ilgili olayları yerinde izledi. ELVEREN birçok batı ülkesinde de uluslararası olayları izledi, dizi, haber ve röportajlar yaptı. Muammer ELVEREN 1991 de Azeri ve Ermeni çatışmalarının en yoğun olduğu dönemde tüm tehlikeleri göze alarak DAĞLIK KARABAĞ ‘a girip röportaj yapmayı başaran ilk gazeteci oldu. Bu başarısıyla “YILIN GAZETECİSİ” seçildi ve ‘SEDAT SİMAVİ GAZETECİLİK ÖDÜLÜ’ ne layık görüldü. Muammer ELVEREN aynı yıl Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ‘SERİ RÖPORTAJ ÖDÜLÜ’ nü de kazandı. ELVEREN 1992 yılında Fransa’ya atanarak HÜRRİYET gazetesi PARİS TEMSİLCİSİ oldu. 1998 de Devlet Bakanı EYÜP AŞIK ’ın Fransa’da tutuklanan yeraltı dünyasının tanınmış isimlerinden Alaattin ÇAKICI ile konuşmasını içeren kasetini elde ederek istifasına neden olan ve hükümetin düşme sürecini başlatan “ÇAKICI’YA KAÇ DİYEN ANAP’LI BAKAN” haberiyle ikinci kez SEDAT SİMAVİ GAZETECİLİK ÖDÜLÜ’ ne layık görüldü. ELVEREN aynı yıl İstanbul Üniversitesi “İletişim Fakültesi- YILIN GAZETECİSİ ÖDÜLÜ’ nü aldı. Muammer ELVEREN ‘e 1999 da NOKTA dergisinin düzenlediği “DORUKTAKİLER 98″ yarışmasında da “YILIN GAZETECİSİ” Kasım 2023 te ‘Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Burhan Felek Basın Hizmet ödülü’ verildi. Fransızca ve Arapça bilen ELVEREN 1977 den beri uluslararası alanda çalıştı, seri röportajlar yaptı, zirveler ve festivaller izledi. Avrupa Birliği, NATO, Avrupa Konseyi, Avrupa Parlamentosu ve UNESCO ile Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü – OECD gibi Uluslararası kuruluşlarla ilgili siyasi ve ekonomik yazılar yazdı, haber ve dizi yazılar hazırladı. Uluslararası büyük aktüel olayları yerinde izleyen ELVEREN hemen hemen tüm doğu ve batı Avrupa ülkeleri, şimdi her biri birer bağımsız ülke olan ve 15 Cumhuriyetten oluşan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nde çalıştı. İskandinav ülkeleri, Afrika ve Ortadoğu ülkeleri ile Mısır’dan Fas’a beş kuzey Afrika ülkesi ile çatışmalar döneminde SARAYBOSNA ve KOSOVA’da görev yaptı. 1995 te gazeteciliğin yanı sıra KANAL-D’ de televizyon haberciliğine de başlayan ELVEREN bu görevini 2008 sonuna kadar sürdürdü. ELVEREN 2010 yılına kadar HÜRRİYET GAZETESİ PARİS TEMSİLCİLİĞİ görevini sürdürdükten sonra Türkiye’ye döndü. HÜRRİYETgazetesinde uluslararası büyük olayları izleme görevini üstlenen ELVEREN, ARAP BAHARI olaylarının başladığı TUNUS ve MISIR’da görev yaptı. MISIR’da Devlet Başkanı Hüsnü MÜBAREK dönemini, TAHRİR DEVRİMİ, Mübarek‘in görevi bırakması, yargılanmasını yerinde izledi. Muhammed MURSİ dönemi ve ‘MÜSLÜMAN KARDEŞLER‘in günlerce RABİA Meydanı ayaklanmalarını, KAHİRE’nin çeşitli bölgelerinde yaptıkları gösterileri ve ASKERİ DARBE anında meydana gelen olayları yerinde izledi. Darbeyi gerçekleştiren Abdülfettah el SİSİ ’nin Cumhurbaşkanı seçildiği seçimler sırasında KAHİRE’de bulundu. ELVEREN daha sonra SİSİ döneminde tüm riskleri göze alarak MÜSLÜMAN KARDEŞLER ’den 1212 kişiye idam cezası verilen gazetecilerin sokulmadığı MİNYE kentine girip röportaj yapmayı başardı. UKRAYNA ’da ayaklanmalar başlayınca KIRIM ’a geçen ELVEREN orada görev yaparken Rus ordusu KIRIM'ı işgal etmeye başladı. KIRIM ‘da tüm bölge ve yolları kontrol altına alan Rus birliklerine rağmen Başkent SİMFEROPOL (Akmescit), BAHÇESARAY, YALTA ve özellikle Rus donanmasının bulunduğu ve gazetecilerin girmesi yasak SİVASTOPOL’e girmeyi başardı. Rus Ordusunun işgal ettiği bölgelerde fotoğraf çekmek yasak olduğu halde tüm tehlikeleri göze alarak 'Türk basınında ilk kez bir çatışma bölgesinde fotoğraf ve video çekme özelliği olan GOOGLE GÖZLÜĞÜ kullanarak' Rus askeri barikatlarıyla SİVASTOPOL’deki donanmasının fotoğraf ve görüntülerini çekip röportaj ve haberler hazırladı. HüRRİYET Gazetesinde uluslararası olayları izleme görevini 31 Aralık 2018 gününe kadar sürdüren Muammer ELVEREN kendi isteğiyle gazeteden ayrılarak emekli oldu. Halen "muammerelveren.com" sitesinde yazılarını derleyen ELVEREN, Uluslararası Gazeteciler Federasyonu-FİJ, Belçika Profesyonel Gazeteciler Birliği-AGJPB, Avrupa Parlamentosu Gazeteciler Birliği-AJPE, Fransa Yabancı Gazeteciler Derneği-APE, Fransa Cumhurbaşkanlığı Gazeteciler Birliği-APP ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti TGC üyesidir. ELVEREN, FİJ kartı, Belçika Basın kartı, Fransa Basın kartı ve Sürekli Sarı Basın kartı taşıyor.

Yorum gönder

error: Content is protected!