Genel

BARIŞ MANÇO MÜZE EVİNİN HATIRLATTIĞI

Muammer ELVEREN Yazıyor

İstanbul Moda’daki Barış Manço Evi Müze Sorumlusu Sırma Çelik 29 Mayıs Pazar günü Boğaziçi Üniversitesi Müzecilik Bölümü hocaları Prof.Dr. Fethiye Erbay ve Doç. Dr. Mutlu Erbay ile öğrencileriyle bize Müzeyi gezdirip bilgi verdi. Müzedeki eşyalarla  fotoğrafları görünce birden Barış Manço ile buluşmalarımıza  ve bazı anılara dalıp gittim. Herkes müzenin bir tarafında hatıra fotoğrafı çekerken ben Brüksel Muhabirliği yaptığım 80 li yıllarda Belçika’ya her gelişinde Barış Manço ile görüştüğüm günler bir film şeridi gibi gözlerimin önünden geçti.

ELV-BARIS MANCO1

Daha önce Hürriyet’te de yazmıştım. Tarihini tam hatırlamamakla birlikte Eylül 1982 olması lazım. Eşim Kader Kader Ordas Elveren o zaman 1,5 yaşlarında olan kızımız Dilek’le İstanbul’dan  Barış Manço ve Kurtalan Ekpress Orkestrası ekibininde olduğu uçakla Brüksel’e geldi. Havalimanına karşılamaya gittiğimde çıkışta birde ne göreyim Dilek Barış Manço’nun kucağında, bebek arabası ve valizleri de Kurtalan Ekpres orkestrası elemanları taşıyor. Meğer uçaktan indikten sonra Kader valiz beklerken Barış Manço kızı kucağından almış, müziyenlere de ‘Kader hanımın valizlerini de alın’ demişti. Barış Manço halktan biriydi, çok alçak gönüllüydü.

20160529_153506

Arşivde bulabildiğim birlikte çektirdiğimiz fotoğraflardan biri Barış’la 1987 Brüksel Eurovision şarkı yarışması kokteylinde diğeride daha sonraki yıllarda Belçika Televizyonu RTBF’in Namur kentinde yaptığı bir programa birlikte gittiğimizde çekilmişti. Müzeyi gezerken bütün bu anılar canlandı ancak buna benzer bir çok fotoğraf  o yıllarda genellikle siyah beyaz film, Renkli Negatif film ya da diapozitif film olduğu için arşivde bulmak zaman istediği için bulabildiklerimi bu yazıya  ekledim.

BARIS MANCO ILE BELCIKA NAMUR'DE

O günlerde görüştüğümüz, birlikte gezdiğimiz, fotoğraf çektirdiğimiz Barış Manço’nun şimdi müze olan evinde fotoğraf çektiriyorduk. Harika bir arkadaş, müthiş bir dosttu ve her şeyden önce çok ama çok iyi bir insandı, ışıklar içinde yatsın.

BARIS MANCO BXL GUMRUKTE- COPYRHGT-img100

img110

img108

 

 

MuammerELVEREN

İstanbul Üniversitesi Yüksek Gazetecilik mezunu olan Muammer Elveren, 12 Şubat 1948 yılında Mardin’de doğdu. Evli ve bir kız babası olan Elveren, 1974’te Haldun Simavi‘nin kurduğu GÜNAYDIN GAZETESİ’ne girdi.

1977’de GÜNAYDIN GAZETESİ BRÜKSEL BÜROSU’nu kurmakla görevlendirildi ve BRÜKSEL BÜRO ŞEFİ oldu. 1989’da Brüksel temsilciliğinin yanında, Mihail Gorbaçov’un liderliğindeki Komünizm’in merkezi kabul edilen SOVYET SOSYALİST CUMHURİYETLER BİRLİĞİ-SSCB’nin başkenti MOSKOVA temsilciliği görevini de üstlendi.

1991 yılında HÜRRİYET GAZETESİ’ne girdikten sonra hem Brüksel hem Moskova görevini birlikte yürüttü. Bu dönemde başta AZERBAYCAN olmak üzere Sovyetler Birliği Cumhuriyetleri ile BULGARİSTAN ve ROMANYA’da Komünizmin çöküşüyle ilgili olayları yerinde izledi.

Elveren, 1991’de Azeri ve Ermeni çatışmalarının en yoğun olduğu dönemde tüm tehlikelere rağmen DAĞLIK KARABAĞ’a girip röportaj yapmayı başaran ilk gazeteci oldu. Bu başarısıyla YILIN GAZETECİSİ seçildi ve SEDAT SİMAVİ GAZETECİLİK ÖDÜLÜ’ne layık görüldü. Aynı yıl Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin SERİ RÖPORTAJ ÖDÜLÜ’nü de kazandı.

1992’de Fransa’ya atanarak HÜRRİYET GAZETESİ PARİS TEMSİLCİSİ oldu. 1998’de ise, Devlet Bakanı EYÜP AŞIK’ın Fransa’da tutuklanan yeraltı dünyasının tanınmış isimlerinden ALAATTİN ÇAKICI ile yaptığı konuşmayı içeren kaseti elde ederek gündeme damga vurdu. “ÇAKICI’YA KAÇ DİYEN ANAP’LI BAKAN” başlıklı bu haberle ikinci kez SEDAT SİMAVİ GAZETECİLİK ÖDÜLÜ’nü aldı. Aynı yıl İstanbul Üniversitesi tarafından da YILIN GAZETECİSİ ÖDÜLÜ’nü kazandı.

1999’da Nokta dergisinin düzenlediği DORUKTAKİLER 98 yarışmasında YILIN GAZETECİSİ unvanını aldı. Kasım 2023’te ise TÜRKİYE GAZETECİLER CEMİYETİ BURHAN FELEK BASIN HİZMET ÖDÜLÜ’ne layık görüldü.

Fransızca ve Arapça bilen Elveren, 1977’den itibaren uluslararası alanda çalıştı. AVRUPA BİRLİĞİ, NATO, AVRUPA KONSEYİ, AVRUPA PARLAMENTOSU, UNESCO ve OECD gibi kurumlarla ilgili yazılar kaleme aldı. Ayrıca SARAYBOSNA ve KOSOVA’da görev yaptı.

1995’te gazeteciliğin yanı sıra KANAL-D’de televizyon haberciliğine başladı ve bu görevini 2008 sonuna kadar sürdürdü. 2010 yılına kadar HÜRRİYET GAZETESİ PARİS TEMSİLCİLİĞİ görevini yürüttü.

ARAP BAHARI sürecinde TUNUS ve MISIR’da görev yaptı. Mısır’da HÜSNÜ MÜBAREK dönemini, TAHRİR DEVRİMİ’ni ve MUHAMMED MURSİ dönemini takip etti. MÜSLÜMAN KARDEŞLER’in RABİA MEYDANI ayaklanmalarını ve askeri darbe sürecindeki olayları izledi. Daha sonra, darbeyi gerçekleştiren ABDÜLFETTAH EL SİSİ’nin seçimlerinde KAHİRE’de bulundu. Ayrıca MİNYE kentine girerek röportaj yaptı.

UKRAYNA’da ayaklanmalar başlayınca KIRIM’a geçti. Rus ordusunun işgali sırasında SİMFEROPOL, BAHÇESARAY, YALTA ve özellikle yasaklı SİVASTOPOL’e girdi. Burada GOOGLE GÖZLÜĞÜ kullanarak Türk basınında ilk kez bir çatışma bölgesinde görüntü aldı.

Elveren, HÜRRİYET GAZETESİ’ndeki görevini 31 Aralık 2018’de emekliye ayrılarak noktaladı. Halen muammerelveren.com adresinde yazılarını yayımlamaktadır.

Elveren, FİJ, AGJPB, AJPE, APE, APP ve TGC üyesidir. Ayrıca FİJ KARTI, BELÇİKA BASIN KARTI, FRANSA BASIN KARTI ve SÜREKLİ SARI BASIN KARTI sahibidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir