İSTANBUL’DA HAİN TERÖR SALDIRISI

TEROR

İstanbul Vezneciler’de bomba yüklü araçla gerçekleştirilen canlı bomba saldırısını terör örgütü PKK’nın uzantısı TAK üstlendi. Terör örgütü PKK da Mardin Midyat’taki canlı bomba saldırısını üstlenmişti – İstanbul Üniversitesinde nöbet değişimine giden çevik kuvvet polislerinin bulunduğu iki araç geçerken gerçekleştirilen Vezneciler’deki bombalı saldırıyı bir kadın canlı bombanın yaptığı ortaya çıktı.

İngiliz Haber Ajansı Reuters’e göre İstanbul Vezneciler’de bomba yüklü araçla gerçekleştirilen canlı bomba saldırısını terör örgütü PKK’nın uzantısı TAK üstlendi. Polis saldırıda kullanılan 34 LRK 76 plakalı Renault Clio marka otomobilin 27 Mayıs’ta Bağcılar’da korsan araç kiralayan birinden kiralandığı belirlendi. İstanbul Terörle Mücadele ve İstihbarat ekipleri otomobili kiralayan teröristlerin aynı gün Mardin Kızıltepe’ye gittiğini ve orada araca yaklaşık 400 kilo plastik patlayıcı yükledikten sonra İstanbul’a döndüklerini de belirlerken bombanın etkisini arttırmak için bilye ve civatalarla güçlendirildiğini tespit etti. Teröristler İstanbul’a gelince otomobili Mercan’daki katlı otoparka bıraktıktan sonra 2 Haziran günü aldı.

Bomba yüklü otomobilin saldırının olduğu 7 Haziran sabahı Vezneciler’e getirildiği ve teröristlerden birinin orada ayrıldığı canlı bombanın ise yol kenarında beklemeye başladığı Mobese ve Güvenlik kameraları görüntülerinde belirlendi. Çevik Kuvvet midibüsleri İstanbul Üniversitesi’ne nöbet değişimi için peşpeşe giderken hareket eden canlı bomba otomobili iki midibüsün arasına sokmaya çalıştı ancak midibüsü kullanan polis buna izin vermeyince hızlanan canlı bomba öndeki midibüsün önüne geçip bomba yüklü aracı patlattı. Büyük bir gürültüyle patlayan kiralık otomobil hurdaya döndü. Güvenlik birimlerinin aracı kiraya veren kişinin de aralarında olduğu 4 kişiye çektiği saldırıyı gerçekleştiren ve kimlikleri belirlenen 3 kişinin yakalanması için çalışmaların sürdüğü belirtildi.

vezneciler patlama

Patlamanın şiddetiyle Üniversite binaları ile çevredeki işyerleri büyük hasar gördü. Patlama İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 200 metre ilerisinde ve bütünleme sınavlarının yapılacağı İstanbul Üniversitesi’nin yakınında meydana geldi. Şehzadebaşı Vezneciler’de düzenlenen bu bombalı saldırıda 7’si polis 4’ü sivil  11 kişi hayatını kaybetti. Polis otobüsünün geçişi sırasında uzaktan kumandayla patlatılan bomba yüklü araç saldırısında 3’ü ağır 36 kişi de yaralandı. Terör saldırısında şehit olan 7 polisten 6’sının isimlerinin Ramazan Kırboğa, Emrah Pekdoğan, Kadir Cihan Karagözlü, Duha Beker, Gökhan Topçü ve aracı kullanan Yaşar Özlem olduğu belirtildi. İstanbul Valisi Vasip Şahin “Şu anda olay yerinde hiçbir yaralımız yok, hepsi olay olur olmaz, anında hastanelerimize ulaştırıldı. Bir savcımızın başkanlığında bir ekiple, konuyla ilgili adli incelemeler de devam ediyor ” dedi. Patlama nedeniyle çevredeki iş yerleri ve bazı araçlar zarar gördü. Polis, patlamanın ardından bölgeyi güvenlik çemberine aldı. Olay yerine sadece emniyet ve sağlık ekiplerinin girmesine izin verildi. Patlamanın meydana geldiği cadde trafiğe kapatılırken, Yenikapı-Hacıosman Metrosunun Vezneciler istasyonu kapatıldı. Çevrede geniş güvenlik önlemi alınırken olay yerinin üzerinde drone’la görüntüler alındı.

vezneciler patlama2

Patlama nedeniyle İstanbul Üniversitesi’nde gerçekleştirilecek tüm sınavlar iptal edildiği duyuruldu. Patlama yerine çok yakın noktada bulunan İstanbul Üniversitesi’nin resmi twitter hesabından “Beyazıt ve Laleli Yerleşkelerimizde 07.06.2016 Salı günü gerçekleştirilecek olan sınavlar daha sonra açıklanacak bir tarihe ertelenmiştir” denildi. Şiddetli patlama metro durağı ve çevresindeki çok sayıda araçta ve işyerinde hasar oluşmasına yol açtı. Patlama noktasına bakan ve bir süredir kapalı olan Celal Ağa Otelinin ön cephesinde büyük hasar meydana gelirken arka cephesindeki camlar da yerle bir oldu.

vezneciler patlama1

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, bombalı araçla gerçekleştirilen terörist saldırıyla ilgili soruşturma başlattı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu ve Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Başsavcı Vekili İrfan Fidan’ında aralarında bulunduğu toplam 7 savcı olay yerine giderek incelelerde bulundu. Saldırı sonrası, çevredeki otellerde kalan bazı turistler eşyalarını alarak otellerden ayrıldı. Bombalı saldırıda yaşamını yitiren sivillerden 4’ünün cenazesi Adli Tıp Kurumu’ndaki işlemlerinin ardından yakınları tarafından alındı. Adli Tıp Kurumu’ndaki işlemleri biten Ahmet Bayraktar, Elif Tutuş İnce, Esra ve Hakan Tekin çiftinin cenazeleri yakınları tarafından Adli Tıp Kurumu’ndan alındı.İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, olayla ilgili soruşturma çerçevesinde, 4 kişiyi gözaltına aldı.

veznecilere turk bayrak

Patlama alanındaki MOBESE ve güvenlik kamerası kayıtlarını inceleyen güvenlik birimleri  Vezneciler’i kana bulayan teröristlerin görüntülerine ulaştı. Görüntülerden birinde bombalı aracı patlatan kadın canlı bomba ile terör saldırısını organize eden terörist Mercan’daki otoparktan çıkarken, bir başka  görüntüde ise başörtüsü takan kadın canlı bomba sokakta tek başına yürürken görülüyor. Terörle Mücadele ekiplerinin suç kaydı bulunmayan kadın teröristin Mardin Kızıltepe nüfusuna kayıtlı olduğu ve terör örgütü PKK’nın bu kadın bombacıyı bir aylık eğitimden sonra bombacı olmaya ikna ettiği bilgisine ulaştığı öğrenildi. Kadın teröristin 20 gün önce İstanbul’a geldiği ve son bir haftadır olay yerinde keşif yaparak istihbarat topladığı belirlendi. Kadın bombacıyla birlikte görülen erkek teröristin, terör örgütü PKK’nın gençlik yapılanması YDG-H üyesi olduğu ve iki yıl önce Diyarbakır’da cezaevinden çıktığı, saldırının organizasyonunda görevli 4 kişinin de YDG-H üyesi olduğunu tespit etti. Otomobilin kiralanarak bombalı araç haline getirilinceye kadar tüm aşamalarını ortaya çıkartan polis, patlamada kullanılan araca bomba düzeneklerinin de Bağcılar’da yerleştirilerek Mercan’da bulunan katlı otoparka götürüldüğünü belirledi.

Öte yandan bazı gazeteler, polis’in, bomba yüklü aracı  otoparka başörtülü ve güneş gözlüklü bir kadının götürdüğünü  olay günü aracı kullanan başörtülü kadına otopark görevlisinin ‘Hayırdır, otomobili otoparkta mı unuttunuz?’ diye sorduğunu, bunun üzerine kadının ‘Hayır bir işim vardı, o yüzden otoparkta kaldı’ yanıtını verdiğini tespit etti. Kamera kayıtlarından otomobilin yüklü olduğu ve arka koltuğunda iki büyük koli bulunduğu belirlendi. Patlamadan sonra aracın park edildiği katlı otoparkta incelemeler yapan Terörle Mücadele Şubesi polisleri, güvenlik kamerası kayıtlarından hain saldırıyı gerçekleştiren teröristlerden  birinin L.Ç. isimli kadın diğerinin ise U.B. isimli bir erkek terörist olduğunu belirledi.

Bilindiği gibi  başörtüsü takan bir eylemci Bursa’da daki patlamada da kullanılmıştı. 28 Nisan günü Ulu Cami girişinde bombalı saldırı gerçekleştiren örgüt üyesi Eser Çali başörtüsü takarak kamufle olmuştu. Bursa’daki  o saldırıyı TAK (Kürdistan Özgürlük Şahinleri) örgütü üstlenmişti.

 

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir