15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİNDE HÜRRİYET-CNN VE KANALD BASKINI

 

15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİ

SİLAH ZORUYLA ENGELLENEN HÜRRİYET MANŞETİ

ASKERLERIN GAZETE VE CNN-Türk İLE KANAL-D BASKINI

HÜRRİYET İLK BASKI

Gerilim dolu saatler darbe girişiminde bulunulan askerlerin saat 03.17’de otopark alanına Sikorsky helikopterle inmesiyle başladı. 12 er ve 2 yüzbaşı, uzun namlulu silahlarla havaya iki el atış yaptıktan sonra özel güvenlik görevlilerini etkisiz hale getirdi. 7’li tim halinde ayrılan iki gruptan biri saat 03.22’de Hürriyet binası önünde özel güvenlik ekiplerini yine havaya ateş ederek etkisiz hale getirdi. Saat 03.23’te binaya giren askerler, katları dolaşıp çalışanlardan lobiye inmelerini istedi. Hürriyet yazı İşleri ve hurriyet.com.tr katında görevlerini yapmaya devam edeceklerini söyleyen çalışanlar ise vurulmakla tehdit edildi. Personel, ellerini havaya kaldırarak askerlerin eşliğinde lobiye indi. Bu sırada Hürriyet Daily News Genel Yayın Yönetmeni Murat Yetkin, yaptıklarının hukuksuz olduğunu söylediği askerlerle kısa süre tartışma yaşadı. Gergin dakikaların ardından personel lobiye indirildikten sonra bina dışına çıkarıldı.

Hürriyet’e ateş

POLİS: KENDİNİZİ YAKMAYIN

Bir süre sonra bina önüne gelen bir polis aracı darbe girişiminde bulunan askerlere, “Kendinizi yakmayın. Silahları bırakıp teslim olun” anonsu yaptı. Darbeye karşı çıkan vatandaşlar da bina çevresinde toplanmaya başladı. Bekleyiş sürerken ışıkları kapalı bir helikopter, askerleri almak için geldi, bina üzerinde tur attı. Ateş açabilir endişesiyle herkes sipere yattı. Bir jet de bina yakınından geçti. Bir patlama sesi duyuldu. Uzaklaşan helikopter, ikinci gelişinde yerden açılan ateş sonucu askerleri alamadan gitti.

SABAHA KARŞI OPERASYON

Hürriyet’e giren askerlerin etkisiz hale getirilmesi için 04.30’da operasyona başlandı. Yemekhaneye saklanan çalışanlardan bazıları operasyon sırasında dışarı çıkmayı başardı. Askerleri etkisiz hale getirmek için içeriye gaz bombaları atıldı. Tuvalete sığınan iki Hürriyet çalışanı gazdan etkilendi. Binaya giren özel harekât polisleri önce erleri etkisiz hale getirdi. 6 asker üzerlerindeki kamuflajları çıkarıldıktan sonra gözaltına alındı.

YÜZBAŞI AYAĞINDAN VURULDU

Askerler dışarıda bekleyen kalabalığın linç girişimine karşı arka kapıdan çıkarıldı. Bu sırada binanın güvenlik kameralarının takip edildiği bölüme giren yüzbaşının yakalanması için de farklı bir operasyon yapıldı. Kamera odasından çıkması beklenen yüzbaşı kapıda görüldüğünde polis odaya gaz bombası attı. Birkaç saniye sonra özel güvenlik görevlileri ile polisler ateş etmeye başladı. Ayağından vurularak etkisiz hale getirilen yüzbaşı, bacağına kumaşla turnike yaptıktan sonra teslim oldu.

Askerlerin teslim olmasının ardından bina çevresinde toplanan vatandaşlar Türk bayraklarıyla sevinç gösterilerinde bulundu. Gözaltına alınan erlerden biri “Bizi nöbet var diye getirdiler” diyerek kendini savundu.

SALDIRININ DETAYLARI

Silah zoruyla engellenen manşet

12 Eylül askeri rejim dönemindeki kısa süreli bir yasaklama kararı hariç tutulursa, Hürriyet ilk kez dün sabah okurlarına ulaşamama tehlikesinin eşiğine geldi ve son anda bu eşikten döndü. Hürriyet’in piyasaya çıkamama riski, dün sabaha karşı saat 03.20 sularında gazete binasının arkasındaki otoparka helikopterle gelen bir grup askerin binadan içeri girip birinci kata çıkarak yazı işlerini basmasıyla ortaya çıktı. Ellerinde otomatik tüfeklerle birinci kata çıkan bir yüzbaşının komutasındaki askerler içeri girdiğinde Hürriyet yazı işleri masası gazetenin darbe girişimiyle ilgili sayfalarını sonuçlandırmak üzereydi. Baskı için alınan ek süre çoktan geçilmişti ve artık sayfaların bir an önce matbaaya gönderilmesi gerekiyordu.

Askerler ise silahlarını doğrulttukları Hürriyet yazı işleri mensuplarına masayı terk ederek aşağı kattaki kafeteryaya inmelerini istedi. Benzer bir bildirim ikinci katta çalışan internet ekibine de yapıldı. Askerler, daha sonra Hürriyet çalışanlarını topluca giriş katına çıkarıp binayı terk etmelerini söyledi. Silahların gölgesi altında gelen bu talep karşısında yazı işleri heyeti de saat 03.44’te binayı terk etmek zorunda kaldı. Gelgelelim yazı işleri gazeteyi terk edince hazırlanmakta olan sayfaların bitirilmesi ve matbaaya gönderilmesi imkanı da ortadan kalkmış oldu. Bu durumda gazete nasıl çıkacaktı? İlk bakışta Hürriyet belki de tarihinde ilk kez -12 Eylül istisnası dışında- piyasaya çıkamayacaktı.

Silah zoruyla engellenen manşet
Bu gazete için kabul edilebilmesi çok ağır olan bir durumdu. Tam bu sırada Posta Genel Yayın Yönetmeni Rifat Ababay, Hürriyet’in yardımına koştu. Ababay, Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin’e gazetenin birinci sayfasını Posta gazetesinde yayımlayarak matbaaya gönderebileceklerini söyledi. Hürriyet yazı işlerinin, taşra baskıları için hazırlamış olduğu ve Nice’teki terör eylemini manşetten işleyen gazetenin sayfa kalıpları akşam saatlerinde matbaanın sistemine gönderilmişti. Ancak darbe girişimi ortaya çıkınca bu gazeteden vazgeçilmişti.

Silah zoruyla engellenen manşet
Bulunan formülle Hürriyet’in taşra baskısı için hazırlamış olduğu gazete, Posta’nın hazırlayacağı birinci sayfa ile birleştirilecek, ayrıca Posta gazetesinin darbe haberlerini konu alan iki sayfası Hürriyet’in göbek sayfaları olarak basılacaktı. Bu formülde birinci sayfanın manşetini de Ergin, Ababay’a iletti: “Darbeye Geçit Yok”

Silah zoruyla engellenen manşet
Posta gazetesinde Hürriyet için hazırlanan 1. sayfa.

Son derece sıkıntılı koşullar altında örnek bir gazetecilik dayanışması ile hazırlanan Hürriyet, kısa süre içinde DPC matbaalarında basıldı, kamyonlara yüklendi ve okurların erişimine çıktı.

Gazeteyi basan askerler ise yaklaşık üç saat sonra polislerle binanın alt katında girdikleri silahlı çatışmanın ardından gözaltına alınarak Hürriyet’ten götürüleceklerdi. Yazı işleri heyeti, saat 06.50’de binaya döndüğünde ise içerisi polisin attığı biber gazının etkisiyle nefes alınabilecek bir mekan olmaktan çıkmıştı.

Sedat Ergin, dün CNN Türk yayınına çıkarak bu sıkışık durumda sergilediği centilmenlikten dolayı Rifat Ababay’a teşekkür etmeyi ihmal etmedi.

ASKERLERIN GAZETE VE CNN-Türk İLE KANAL-D BASKINI

http://www.hurriyet.com.tr/silah-zoruyla-engellenen…

  • * * *

DARBE GİRİŞİMİNDE ENGELLENMEYE ÇALIŞILAN SAYFALAR

 

Darbeciler kurdukları “Yurtta sulh” WhatsApp grubunda neler konuştular?

Bağımsız Gazeteciler Grubunun kurduğu Bellingcat sitesi 15 Temmuz 2016 gecesi saat 21.15 te Binbaşı Murat Çelebioğlu tarafından kurulan WhatsApp grubundaki konuşmaları yayınladı. Site “ WhatsApp grubunun adı Türkiye’nin ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’ün 1933 yılında söylediği “Yurtta sulh cihanda sulh” cümlesinin ilk bölümünden alıntı olarak kondu, bu cümle aynı zamanda Kara kuvvetlerinin de sloganı oldu” diye not düştü.  Yazıda  Grubu kuran Çelebioğlu’nun bir çok kişiyi hemen gruba kaydettiği ve onlara ‘Bunu Ankara’ya ileteceğim’ dediğini Ankara’nın Darbecilerin merkezi olduğunun altı çizildi.

İşte Darbecilerin o saatten sonra WhatsApp’ta yaptıkları konuşmalar. Linki tıklayıp sayfaları açın  (Ekte PDF Formatında)

DARBECILERIN KURDUGU WHATSAPP GRUBUNDAKI KONUSMALAR

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* * *

 

 

———————————————————————————————————————————–

67Kader Ordas Elveren, Celal Korkut ve 65 diğer kişi

29 Yorum

3 Paylaşım

Emine Altin-Gibard

Herşeyden önce çok geçmiş olsun, Muammer bey!

Metin Yener

Allah bu ülkeyi hep korudu/inşaallah bundan böyle de koruyacak. Geçmiş olsun abi.

Sedat Olgac

Saygıdeğer abim,

Çok gecmiş olsun.

Muammer Elveren

Türkiye’ye geçmiş olsun…

Sedat Olgac

Amin. Allah bir daha öyle bir dönem yaşatmasın insallah. Saygılar

Ismail Zaimogulları

ATV YE NEDEN BASKIN YAPILMADI

Muammer Elveren

İsmail hocam .. onu bilemem… muhtemelyen gücüne inanmadıkları içindir…

Ismail Zaimogulları

UNUTMUŞ OLMASINLAR

Tc Dogan Satici

Sizlere ve ülkemize geçmiş olsun

Çiğdem Kalealtı Kutay

Herkeze geçmişlerr olsunnn

 

Caglayan Nehir Ozkul

Geçmis olsun. Saskinlikla izliyorum olanlari….

Yandaşlar cayır cayır naklen yayın yaptılar hakikaten…Ne iş?

Feyza Hasal Ogras

Çok geçmiş olsun Muammer Bey, Allah vatanımıza bir daha böyle günler göstermesin.

Muammer Elveren

Türkiye’ye…hepimize geçmiş olsun Feyza kardeşim… sana ve Ahmet’e sevgi ve selam..

Turgay Türker

Abi büyük geçmiş olsun..

Mustafa Basdag

Görevleri başında yaşadıklarından dolayı tüm arkadaş ve dostlarıma geçmiş olsun diyorum.

Yasar Tümbas

Cengiz Uslu

cok gecmıs olsun

Muammer Elveren

Sağol Sevgili Cengiz ailece bizden Uslu ailesine sevgi ve selam…

Cengiz Uslu

Muammer Elveren tesekkurler

Feryal Inanç

Çok geçmiş olsun Muammer Abi.

Muammer Elveren

Çok teşekkürler… Feryal kardeşim…. Olaylara bakınca Türkiye’ye geçmiş olsun demek lazım… Önemli olan bu karambolde kurunun yanında yaş yanmasın… Arada gariban… Anne kuzusu emir kulu erler zarar gömesin…

 

 

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir