İŞTE DAĞLIK KARABAĞ’DA ERMENİSTAN İŞGALİNİ SONLANDIRAN ANLAŞMA

İŞTE DAĞLIK KARABAĞ’DA ERMENİSTAN İŞGALİNİ SONLANDIRAN ANLAŞMA. ALİYEV-PUTİN VE PAŞİNYAN ATEŞKES İÇİN ORTAK BİLDİRİ İMZALADI. PEKİ DAĞLIK KARABAĞ’DA ERMENİSTAN İŞGALİ SON BULUYOR MU? OKUYALIM…

 

Azerbaycan’ın tarihi Şuşa kentini ele geçirmesinden sonra Azerbaycan ile Ermenistan arasında Dağlık Karabağ’da devam eden savaşı bitiren anlaşma imzalandı. Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev  “Savaşın sona eriyor oluşundan memnunum” dedi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin “Azerbaycan ile Ermenistan arasında bu geceden itibaren ateşkes başladı” açıklamasını yaparken Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, kişisel Facebook hesabından yaptığı paylaşımda, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile Dağlık Karabağ’da çatışmaların durdurulmasına ilişkin bir anlaşmanın imzalandığını açıkladı.

Yenilgiyi kabul eden Ermenistan Başbakanı Paşinyan “Benim ve halkım için çok acı verici bir anlaşma imzaladım” derken, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev  “Bildiri Ermeni İşgalini sonlandırıyor, Laçin ve Kelbecer bölgeleri ile Ağdam kan dökülmeden geri verilecek” dedi. Azerbaycan işgalden kurtarıp geri aldığı bölgelerdeki durumunu koruyacak. Anlaşmaya göre; Ermenistan Birleşmiş Milletler kararlarını yerine getirecek ve işgal ettiği Kelbecer’i 15 Kasım, Ağdam’ı 20 Kasım ve Laçin’i ise 1 Aralık’a kadar Azerbaycan’a teslim edecek. 

Ermenistan işgal ettiği Şuşa’yı kaybettikten sonra Başbakanı Nikol Paşinyan yayınladığı mesajda yenilgiyi kabul ettiğini açıkladı. Paşinyan,”Rusya ve Azerbaycan devlet başkanları ile 13.00 itibarıyla Karabağ savaşının bitirilmesine yönelik bildiriyi imzaladım. Yayınlanan bildirinin metni benim ve halkım için inanılmaz acı verici” ifadelerini kullandı. Paşinyan “Sevgili, yurttaşlarım, kız kardeşlerim ve erkek kardeşlerim. Kişisel olarak benim ve hepimiz için çok zor bir karar verdim. Askeri durum ve duruma en yakın insanların takdirine yönelik derin bir analiz sonucu aldım. Karar, yaratılan durumda en iyi çözümün bu olacağına dair inanca dayanıyor. Buna ilişkin ilerleyen günlerde bir mesaj yazacağım. Geleceğimizi planlamak ve geçmişin hatalarını tekrar etmemek için bağımsızlık yıllarımızı analiz etmeliyiz. Sonuna kadar savaşacağız ve kazanacağız” dedi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan ile Ermenistan arasında 9 Kasım gece yarısından itibaren ateşkesin başladığını belirtirken anlaşma kapsamında  “Ermenistan ve Azerbaycan kontrol ettikleri pozisyonlarda kalacak” dedi.

Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev ise Karabağ’da hem Türk hem Rus barış güçlerinin konuşlanacağını belirtti ve “Savaşın sona eriyor oluşundan memnunum. Bugün bu belgenin imzalanması Rusya’nın aktif rolünün bir göstergesidir. Sorunun çözümü için ortak bir format oluşturduk,  hem Türk hem de Rus barış güçlerinin konuşlanacak. Anlaşma Ermenistan’ın yenilgisi anlamına geliyor. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın video-konferansta yer almaktan son anda vazgeçti” dedi. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Paşinyan’ın anlaşmayı kendi isteğiyle değil Azerbaycan’ın “demir yumruğu” sayesinde imzaladığını söyledi.

İŞTE ANLAŞMANIN MADDELERİ VE HARİTADA YAPILACAKLAR 

  1. Dağlık Karabağ çatışma bölgesinde tam bir ateşkes ve askeri operasyonlar 10 Kasım 2020 tarihinde Moskova saatiyle 00.00’dan itibaren ilan olunur. Azerbaycan Cumhuriyeti ve bundan sonra Taraflar olarak adlandırılan Ermenistan Cumhuriyeti mevkilerine çekilecek.
  2. Ağdam bölgesi ve Ermenistan Cumhuriyetinin Azerbaycan Cumhuriyetinin Kazah bölgesinde işgal ettiği araziler 20 Kasım 2020 tarihine kadar Azerbaycan Cumhuriyetine iade edilecek.
  3. Dağlık Karabağ’daki ateşkes hattı ve Laçin koridoru boyunca Rusya Federasyonunun Barış Gücü birliği 1960 silahlı asker, 90 zırhlı personel taşıyıcısı, 380 adet askeri araç ve özel teknik araç yerleştirilecek.
  4. Rusya Federasyonu’nun Barış Gücü Birliği Ermenistan Silahlı Kuvvetlerinin geri çekilmesine paralel olarak yerleştirilecek. Rusya Federasyonu Barış Gücü Birliğinin kalma süresi, taraflardan hiç biri bu sürenin bitmesine 6 ay kala ilan etmediği takdirde, sonraki 5 yıllık dönem için otomatik olarak uzayacak.
  5. Anlaşmanın hayata geçirilmesinin güçlendirilmesi ve ateşkesi izlemek için çatışmanın taraflarınca bir Barış İzleme Merkezi kurulacak.
  6. Ermenistan Cumhuriyeti, Dağlık Karabağ’ın Ermenistan ile arasındaki 5 km. enindeki Laçin koridorunu koruyacak. Kelbecer Bölgesini 15 Kasım 2020’ye kadar, Laçin bölgesini 1 Aralık 2020’ye kadar Azerbaycan Cumhuriyetine geri verecek, Şuşa şehrine dokunulmayacak.
    Tarafların anlaşması temelinde, gelecek üç yılda bu rotayı korumak için Rusya Barış Gücü Birliğinin yeniden yerleştirilmesi ile Hankendi ve Ermenistan arasında iletişimi temin eden Laçin koridoru boyunca yeni bir ulaşım inşası (köprü) planı kararlaştırılacak. Azerbaycan Cumhuriyeti yol güvenliğine garanti verecek ve Laçın koridoru boyunca her iki istikamette vatandaşlar, ulaşım vasıtaları ve mallar garanti altında olacak.
  7. Zoraki göçmenler ve sığınmacılar, Birleşmiş Milletlerin Göçmenler Komiserliği idaresinin gözetiminde Dağlık Karabağ bölgesine ve etrafındaki bölgelere dönecekler.
  8. Askeri esirlerin ve diğer mahkûmlarla ölenlerin cesetlerinin değiş tokuşu hayata geçirilecek.
  9. Bölgede tüm ekonomi ve ulaşım bağlantıları açılacak. Ermenistan Cumhuriyeti, vatandaşların, araçların ve malların her iki yönde engelsiz hareketini organize etmek için Azerbaycan Cumhuriyeti’nin batı bölgeleri ile Nahcivan Özerk Cumhuriyeti arasında ulaşım bağlantıları/kanallarını sağlayacak. Ulaşım kanalları üzerindeki kontrol, Rusya Federal güvenlik servisinin Sınır Servisi organları tarafından gerçekleştirilecek. Tarafların mutabakatı ile Nahcivan Özerk Cumhuriyeti’ni Azerbaycan’ın batı bölgelerine bağlayan yeni ulaşım hattının inşası sağlanacak.

—— 

——-

 

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir