PARİS’TE KANLI TERÖR GECESİ

PARIS ICIN AGLIYORUZfransa dayanışma

Muammer ELVEREN

Fransa’nın başkenti Paris dün gece (13.11.2015)  eş zamanlı gerçekleştirilen silahlı ve bombalı terör saldırılarında kana bulandı. Dünyayı şoke eden olaylar nedeniyle Fransa’da olağanüstü hâl ilan edildi, sınırlar kapatıldı.  Paris Cumhuriyet Savcısı François Molins tarafından yapılan açıklamaya göre eş zamanlı olarak düzenlenen 6 terör saldırısında ilk belirlemelere göre 129 kişi öldü, 99’unun durumunun ağır olduğu 352 kişi yaralandı. Saldırıları düzenleyen 8 Terörist ’ten canlı bomba olan 7 si ellerindeki makinalı tüfeklerle saldırıları gerçekleştirdikten sonra üzerlerindeki bombaları patlatarak can verdi. Diğer teröristi güvenlik güçleri öldürdü.

pais saldırısı

Fransa Terörle Mücadele Savcısı François Molins, teröristlerin üç ekip halinde koordineli hareket ettiğini açıkladı.  Paris Savcısı Molins, teröristlerin saldırıyı Kalaşnikof marka silahlar ve aynı tarz patlayıcılarla gerçekleştirdiğini belirtti. Saldırıyı gerçekleştiren teröristlerin kimlikleriyle ilgili de bilgi veren Paris Savcısı Molins, Bataclan konser salonuna yönelik saldırıda yer alan teröristlerden birinin 21 Kasın 1985 Fransa doğumlu olduğunu söyledi. Saldırganın 2004 ile 2010 yılları arasında 10 kez mahkum olduğunu ancak hiç hapse girmediğini belirtti. Saldırganın 2010 yılında da radikalleştiği yönünde Fransız istihbaratında kaydının bulunduğunu aktardı. Bir canlı bombanın yanında ise Suriye pasaportunun bulunduğunu kaydetti. 1990 doğumlu bu teröristin Fransız güvenlik kuvvetleri tarafından tanınmadığına dikkat çekti

liberation1aujourdhui

İlk önce Cumhurbaşkanı Hollande’ın da hazır bulunduğu Euro 2016 Fransa-Almanya hazırlık maçının oynandığı Saint-Denis semtindeki Stade de France stadyumu önündeki Avenue Jules Rimes’de patlamalar duyuldu.  Stadın giriş kapılarına yakın 2 intihar saldırganı üzerlerindeki bombaları patlattıktan sonra 3.cüsü stadın karşısındaki Bar’da oturanlara ateş açıp kendini patlattı saldırıda 1 kişi yaşamını yitirdi. Daha sonra Paris’in 10 ve 11 .ci bölgelerinde gerçekleştirilen koordineli saldırılarda, Rue de la Fontaine au Roi adresindeki Pizzeria Casa Nostra’da 5 ölü,  Rue Bichat ile Rue Alibert kavşağındaki restoran Le Petit Cambodge’ta 12 ölü, Rue de Charonne’da bulunan Cafe la Belle Equipe terasında oturanla açılan ateş sonucu 19 ölü, Bataclan Konser salonunda 79 ölü, konser salonun olduğu Voltaire bulvarında da 1 terörist’in öldüğü olduğu açıklandı.

paris-teki-katliami-isid-ustlendi

Saldırganlar daha fazla kişi öldürmek amacıyla 1500 kişinin rock konseri izlediği Bataclan salonunda Amerikan Rock müzik grubu Eagles of the Death Metal sahnedeyken içeri girerek karanlıkta rasgele ateş edip attıkları el bombalarıyla 80 den fazla genci öldürdü 100 e yakın izleyiciyi rehin aldılar. İki saate yakın süren olayda acil müdahale güçleri düzenledikleri operasyonda 1 teröristi öldürürken diğer 3 terörist üzerlerindeki bombalı yelekleri patlatarak kendileriyle birlikte rehin aldıkları birçok kişinin ölmesine neden oldu. Operasyon saat 01.11 de sona erdi.

LE FIGAROequipe

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande Televizyonda canlı yayına çıkarak olağan üstü hal ilan edildiğini ve hudutların kapatılmasına karar verdiğini ve güvenlik birimlerine destek için 1500 askerin görevlendirildiği açıkladı. Fransa’da olağan üstü hal ilanı Cezayir’in bağımsızlık savaşından bu yana ilk kez alınıyor. Cumhurbaşkanı bu açıklamayı yaptıktan sonra gece 01.00 de Elysee sarayında Bakanlar kurulunu olağanüstü topladı. Toplantıda Cumhurbaşkanının açıkladığı olağanüstü hâl ilanı onaylandı ve terörle mücadelede alınacak önlemler ele alındı.

pais 1saldırısı

Bakanlar kurulu sona erince Hollande, gece 02 ‘ye doğru Bataclan’da gerçekleştirilen polis operasyonundan sonra Başbakan Manuel Valls, İçişleri Bakanı Bernard Casaneuve ve Adalet Bakanı Christiane Taubira’yı da alarak olay yerine gidip Acil Müdahale gücü yetkililerinden bilgi aldı.  Hollande burada yaptığı açıklamada, saldırıları IŞİD’in Fransa’ya savaş ilanı olarak gördüklerini belirterek, “IŞİD’e karşı içeride ve dışarıda acımasız olacağız” dedi. Saldırıların dışarıda planlandığını ve yönetildiğini söyleyen Hollande, bu kişilerin Fransa içinden de yardım aldığını belirterek “Terörle mücadelemiz acımasız olacak” dedi .

parisienardennais

Ulusal Meclis başkanı Claude Bartolone birlik çağrısı yaparken Fransa İslam Konseyi “Bu iğrenç ve aşağılık saldırıyı en güçlü şekilde kınıyoruz” açıklamasını yaptı. Güvenlik yetkilileri tüm Fransa halkına gerekli olmadıkça sokağa çıkılmaması çağrısında bulundu. Fransız polisi, başkent Paris’te bulunan Stade de France stadyumunda intihar saldırısı düzenleyenlerden birinin cesedinin üzerinden Suriye pasaportunun çıktığını açıkladı. Polis, yedi saldırgandan ikisinin kimliğinin belirlendiğini aktardı ve saldırganlardan birinin Fransa vatandaşı olduğunu belirtti.

nicematinvoixdunord

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Paris’te gerçekleştirilen terör saldırılarını IŞİD’in düzenlediğini belirttikten sonra Fransa’da 3 gün ulusal yas ilan edildiğini açıkladı. Bu açıklamadan sonra IŞİD İnternet üzerinden yazılı bir açıklamayla ‘ Mucize ‘ olarak nitelediği Paris’teki terör saldırılarını üstlendi.

Açıklamada, “Hilafet devletine yakın bir grubun fuhuş ve ahlaksızlığın başkentine saldırdığı” ifadesine yer verilirken saldırıların, “Üzerlerinde patlayıcı düzenek bulunan ve makineli tüfek taşıyan” sekiz militan tarafından düzenlendiği belirtildi. IŞİD, katliamın, “Fransa’nın mevcut politikalarını sürdürmesi halinde en büyük hedef olarak kalmaya devam edeceğini göstermek için yapıldığını” ifade etti.

Açıklamada, kanlı eylemin, “IŞİD kontrolündeki topraklara düzenlenen hava saldırılarına ve Hazreti Muhammed’e yapılan hakaretlere cevap olarak” gerçekleştirildiği belirtildi. El Hayat Media Centre tarafından yayınlanan videoda, teröristler Fransa’nın IŞİD’i bombalamaya devam ettiği sürece saldırıların devam edeceğini söyledi. Videoda konuşan terörist, Fransız Müslümanlara, saldırı yapmaları yönünde çağrıda bulundu. Terörist, “Bombalamaya devam ettiğiniz sürece barış içinde yaşamayacaksınız. Markete giderken bile korkacaksınız” diyor. Doğrusu o ki kâfiri nerde bulursanız orda savaşmanız emredildi size. Ne bekliyorsunuz? Silahınız da var vurulmaya hazır hedefler de. Zehir de var. En azında Allah’ın bir düşmanının suyunu yemeğini zehirleyin.” denildi.

5276017_senat-mexicain5276017_seattle-century-link-field

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Paris’te daha önce benzeri görülmemiş çapta gerçekleşen kanlı saldırıların ardından G-20 zirvesi için Türkiye’ye yapacağı ziyareti iptal ettiğini açıkladı. Öte yandan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Paris’te yaşanan terör saldırıları nedeniyle İtalya ve Fransa’ya yapacağı ziyaretin “ev sahibi ülkelerle koordinasyon içinde” ertelendiğini duyurdu. İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ise yaptığı açıklamada, Suriye’deki aşırılık yanlılarıyla mücadele için Viyana’da yapılacak görüşmelere katılacağını açıkladı. Paris saldırısı, Batılı devletler ve bölgesel güçlerin bugün Viyana’da bir araya gelerek Suriye’de dört yıldır süren savaşı sonlandırmak için olası çözüm yollarını ve terörle mücadeleyi tartışacağı toplantının öncesinde gerçekleşti.

 

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir