BAŞARILI BÜYÜKELÇİ MİTHAT RENDE DİPLOMASİ KARİYERİNE NOKTA KOYDU

TÜRK DIŞİŞLERİNİN DEĞERLİ DİPLOMATLARINDAN 35 YILLIK DOSTUM BÜYÜKELÇİ MİTHAT RENDE 42 YILLIK DİPLOMASİ MARATONUNA PARIS’TE OECD BÜYÜKELÇİLİĞİ GÖREVİNDEYKEN EMEKLİLİK NEDENİYLE VEDA ETTİ. – Muammer ELVEREN

 BUYUKELCI- MITHAT RENDE-H.A. BOTSALI, HAKKI AKIL

Diplomasi koridorlarının duayenlerinden Büyükelçi Mithat Rende görevine veda etti.

Paris’te Büyükelçi Rende’ye veda resepsiyonuUluslararası müzakerelerde Türkiye’nin çıkarlarını korumaktaki başarısı nedeniyle diplomasi koridorlarında “müzakereci diplomat” olarak anılan Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilati (OECD) Türkiye daimi temsilcisi Büyükelçi Mithat Rende, emeklilik süresinin dolması nedeniyle, 42 yıldır süren kariyerine veda etti.

Merkezi Paris’te bulunan OECD büyükelçiliği ve OECD İcra Komitesi Başkanlığı göreviyle kariyerini tamamlayan Mithat Rende, veda etmeden önce Paris’teki Türk diplomatlara “Diplomasi ve müzakere teknikleri” adlı bir sunum yaptı.

Genç diplomatlara yılların tecrübesiyle, diplomasi tekniklerinin yanısıra, “Diplomat sinirlenmez, not alır”, “Bir toplantıya zarfla girersiniz, mazrufla çıkarsınız, zarf da önemlidir temiz ve sade giyinin” ya da “Size sorulmayan hiçbir soruyu yanıtlamayın”, “Diplomat reddetmez, ‘bu konuda bir de bizim görüşlerimizi anlatmak isterim’ der” gibi altın ögütler verdi.

Aynı akşam Türkiye’nin Paris Büyükelçisi Hakkı Akil ve eşi İnci Akil, büyükelçi Rende onuruna bir veda resepsiyonu verdi. Resepsiyonda Hakkı Akil, Mithat Rende’nin yanısıra Unesco Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı da konuşma yapınca, 3 tecrübeli diplomatın şakaları katılımcıları kahkahaya boğdu.

rende8

Hakkı Akil, “Mithat Rende ile pek çok yerde görev yaptık, yollarımız hep çakıştı. Kendisi çok başarılı bir kariyeri tamamladı. Özellikle müzakere teknikleri açısından çok başarılı bir diplomattı. Hatta Bakanlıkta bazen ‘Yokuşa sürmek istediğimiz bir konu olursa Mithat’ı gönderelim müzakerelere’ diye şaka yaparız” dedi.

Mithat Rende ise, “Mavi Marmara gibi zorlu bir müzakereye beni süren Hakkı’dır. Bana 18 ay borcu var” diye sitem etti. Büyükelçi Akil de “Yokuşa sürmek gerekiyordu” yanıtını verince salon kahkahaya boğuldu.

Rende, “Bugüne kadar her toplantıya hazırlıklı gittik. Artık veda ediyorum ve hazırlıksız konuşma yapacağım” diyerek başladığı konuşmasında, diplomat olarak bütün çabalarının çocuklara daha iyi bir Türkiye ve dünya bırakmak olduğunu söyledi:

“Türkiye’ye daha iç huzurlu, barış ve huzur dolu yarınlar diliyorum” dedi. Büyükelçi Mithat Rende 1953’te Antakya’da doğdu.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni bitirdi. Dışişleri Bakanlığı’nda çeşitli görevler yaptıktan sonra Aralık 2004’te Enerji, Su ve Çevre İşleri Genel Müdür Yardımcısı olarak görev aldı. 2005-2008 yılları arasında Brüksel’de bulunan Enerji Şartı Konferansı’nın Ticaret ve Transit Çalışma Grubu başkanlığı görevini yürüttü. 2007-2009 yıllarında Katar büyükelçisi oldu.

Bu görevlerinde Türkiye ile ilgili pek çok enerji anlaşmasının müzakerelerine katıldı. 2010-2013 yıllarında Çok Taraflı Ekonomik İşler Genel Müdürlüğü görevinde bulundu. 12 Kasım 2013 tarihi itibariyle OECD Daimi Temsilcisi olan Büyükelçi Rende, 5 Aralık 2014’te OECD İcra Komitesi Başkanlığı görevine de seçildi. Rende evli ve iki çocuk babası.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir