ÖMER ŞERİF ALZHEİMER OLDU

ELVEREN-OMER SERIF

– Muammer ELVEREN

Dünya film klasikleri arasında yer alan ve 1962 de çevirdiği  “Arabistanlı Lawrence”  ile 1965 yılında oynadığı  “Doktor Jivago” filmleriyle üne kavuşan 83 yaşındaki Ömer Şerif’in Alzheimer hastalığına yakalandığı ortaya çıktı.  Oyun yeteneğiyle bir Briç şampiyonu olan Karizmatik sanatçısının hastalığını oğlu Tarek İspanyol gazetesi El Mudo’ya açıkladıktan sonra Mısır’daki evinde istirahat ettiği öğrenildi.

Babası Mısır’ın ikinci büyük kenti İskenderiye’de Odunculuk yapan ve gerçek adı “Michel Dimitri Şalhub olan 1932 doğumlu Ömer Şerif  “Tek aşkım” olarak tanımladığı Mısırlı Müslüman Film yıldızı Faten Hamame’yle evlenebilmek için 1955’te Müslüman oldu. Mısır’ın efsanevi yönetmeni Yusuf Şahin’in (Youssef Chahine) 1954 yılında çevirdiği “Gökyüzü Cehennemi” filmiyle sinemaya adım atan Ömer Şerif bu filmde aşık olup evlendiği Hamame’yle 1974 yılına kadar evli kaldıktan sonra ayrıldı.

Peter O’Toole ile oynadığı David Lean’ın “Arabistanlı Lawrence” filmindeki “Şerif Ali” rolüyle 1963 yılında “Altın Küre” ödülü alırken Oscar ödülüne aday gösterildi. Daha sonra çevirdiği tarihsel bir destan türündeki “Doktor Jivago” filmindeki rolüyle de ikinci kez  ” Altın küre” ödülüne layık görülen Ömer Şerif uluslararası star sınıfına yükseldi.

Kariyeri boyunca çok sayıda filmde rol alan Şerif, 1968 yılında Barbara Streisand’la “Funny Girls” filminde oynadı. Şerif 1991 de Fransız yönetmen Henri Verneuil’in 1915 te tehcir sırasında kaçıp Fransa’ya sığınan bir Ermeni ailesinin yaşamını konu alan “Mayrig ” filminde Claudia Cardinale ve Richard Berry ile başrolü paylaştı.

Şerif, 2003 yılında Fransa’da yaşlı bir Müslüman tüccarı oynadığı  “İbrahim bey ve Kuran’ın çiçekleri ” filminde başrolü oynadı.  İlk gösterimi Venedik film Festivalinde yapılan filmde Ömer Şerif’e “Seyirci özel ödülü” verildi.  Ardından Fransa’nın Oscar’ı olarak kabul edilen Cesar Ödülleri yarışmasında Ömer Şerif “En iyi erkek oyuncu” ödülüne layık görüldü. Film ayrıca “En iyi yabancı dilde film” dalında Altın Küre’ye aday gösterildi. Ömer Şerif 2009 oynadığı  “Sana Söylemeyi Unuttum” filminde ise şimdi yakalandığı bir Alzheimer hastasını canlandırdı.

Ömer Şerif’le 2008 yılında Cannes Film Festivali sırasında ‘Altın Palmiye’ için yarışan ve Nuri Bilge Ceylan’a ‘En İyi Yönetmen’ Ödülü’nü kazandıran ‘3 Maymun’ filminin tanıtımı sırasında görüşmüştüm.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir