FRANSA’DA HALK IRKÇI PARTİYE ‘HAYIR’ DEDİ

Muammer ELVEREN

LE PEN-LERIN SECIM SONUCU

Ulusal Cephe’ partisi lideri Marine Le Pen ve yeğeni Marion Marechal Le Pen

-Fransa’da yapılan bölgesel seçimlerin ikinci turunda Fransız halkı birinci turu önde bitirip ırkçı ve yabancı düşmanlığı söylemleri ile tanınan Le Pen’in ‘Ulusal Cephe’ partisine ‘Hayır’ dedi.

Birinci turda yüzde 29,5 oyla 13 bölgenin 6’sını kazanan aşırı sağcı ‘Ulusal Cephe’ ikinci turda tüm bölgeleri kaybetti. Sosyalistleri 5 Merkez sağ 7 bölgede birinci geldi. Korsika adasını ise ılımlı Milliyetçi parti ‘Inseme per a Corsica’ adayı Bağımsızlık yanlısı Bastia Belediye Başkanı ve Korsika Meclis üyesi Gilles Simeoni kazandı.

Fransız halkı 2002 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de bunu yapmış ve ‘Chirac’la ikinci tura kalan ‘Jean Marie Le Pen’e kırmızı kart gösterip seçilmesini engellemişti. Chirac’ın yüzde 19,83, Le Pen’in yüzde 16.91 oy aldığı birinci turdan sonra tüm Sosyalistler, Yeşiller ve Komünistler birleşerek merkez sağ adayı Chirac’a oy verince yüzde 82.21 oyla ikinci kez Cumhurbaşkanı seçilmişti.

Fransa’da gerçekleşen bölgesel seçimlerin ikinci turunda Fransız halkı birinci turu önde bitirip ırkçı ve yabancı düşmanlığı söylemleri ile tanınan Le Pen’in ‘Ulusal Cephe’ partisine ‘Hayır’ dedi böylece merkez sağ ve iktidardaki sosyalist parti bölgesel seçimlerin kazananı oldu.

Resmi olmayan sonuçlara göre, merkez sağın lideri ve eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin ‘Cumhuriyetçiler’ partisi ve onu destekleyen diğer sağ partiler Fransa’nın 13 bölgesinden 7’sinin yönetimini kazandı. Cumhurbaşkanı Hollande’ın başkanı olduğu iktidardaki ‘Sosyalist Parti’ ve destekleyen diğer sol ise 5 bölgede yönetimi ele geçirdi. İlk turda 6 bölgede birinci olan ve ırkçı söylemleriyle tanınan Marine Le Pen’in başkanı olduğu aşırı sağcı ‘Ulusal Cephe’ partisi ise ikinci turda yeterli oyu alamayarak kazandığı bütün bölgeleri kaybetti. Korsika adasını ise ılımlı Milliyetçi parti ‘Inseme per a Corsica’ adayı Bağımsızlık yanlısı Bastia Belediye Başkanı ve Korsika Meclis üyesi Gilles Simeoni kazandı.

Le Pen’ler kendi seçim bölgelerinde bile kaybetti

Oysa daha bir hafta önce Fransa’da Paris terör saldırıları ve göçmen krizi gölgesinde yapılan bölgesel seçimlerin ilk turunda aşırı sağcı ‘Ulusal Cephe’ partisi yüzde 29,5 oyla birinci parti olmuş ve gazeteler ‘Şok’ manşetleri atmıştı.  İkinci turda ‘Ulusal Cephe’ partisi lideri Marine Le Pen bile seçime girdiği Nord-Pas-de Calais Picardie bölgesinde yüzde 42 almasına rağmen bölge yönetimini yüzde 57 ile merkez sağın adayı Xavier Bertrand‘e kaptırdı.  Aynı şekilde yeğeni Marion Marechal Le Pen’de aday olduğu Provence-Alpes-Cote d’Azur bölgesinde oyların yüzde 45,5’ini aldı ancak Sarkozy’nin ‘Cumhuriyetçiler’ partisi adayı Christian Estrosi oyların yüzde 54,5’ni alınca ‘Ulusal Cephe’ bu bölgeyi de kaybetmiş oldu.

İlk turda oyların yüzde 29,5 u ile birinci partiydi

Paris’te 130 kişinin hayatını kaybettiği terör eylemlerinin etkisi altında geçtiğimiz hafta gerçekleşen bölgesel seçimlerin ilk turundan aşırı sağcı parti ‘Ulusal Cephe’ birinci çıkmış ve Fransa’nın 13 bölgesinde oyların yüzde 29,5 ini alıp hem iktidardaki ‘Sosyalist Parti’ hem de muhalefetteki ‘Cumhuriyetçiler’ Partisi’ni geride bırakarak birinci çıkmıştı. Seçimlerin ilk turunda Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin başında olduğu merkez sağ ‘Cumhuriyetçiler’ Partisi ve destekleyen ‘Demokratlar ve Bağımsızlar Birliği’ ile ‘Demokrat Hareket’ oyların yüzde 27,4’ünü almış iktidardaki ‘Sosyalist Parti’ ise oyların yüzde 22,7’sini, ‘Avrupa Ekoloji ve Yeşiller Partisi’ de oyların yüzde 6,6’sını almıştı.

İkinci turda Fransız halkı ırkçı söylemlere prim vermeyerek ‘Ulusal Cephe’ partisini cezalandırdı. Seçim öncesi partiler ırkçı partinin önünü kesmek için strateji çalışmaları yaparken hem iktidardaki ‘Sosyalist parti’ hem de ‘Cumhuriyetçiler partisi’  adayları zayıf oldukları bölgelerde karşılıklı çekilerek ‘Ulusal Cephe’ adayı karşısında oyların tek adayda toplanmasını sağladı.

Chirac-Le Pen

Fransız halkı 2002 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bunu yapmıştı

Fransız halkı 2002 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de Chirac’la ikinci tura kalan ‘Jean Marie Le Pen’e kırmızı kart göstermiş ve seçilmesini engellemişti. Seçimlerin birinci turunda ikinci kez Cumhurbaşkanlığına aday olan Jacques Chirac oyların yüzde 19.83, ‘Ulusal Cephe’ partisi lideri ‘Jean Marie Le Pen’ yüzde 16.91 ve dönemin Başbakanı Sosyalist ‘Lionel Jospin’ ise yüzde 16.14 ünü almıştı.  Bu sonuçlara göre ikinci tura ‘Chirac’ ve ‘Le Pen’ katılmaya hak kazanmıştı. Demokrasi karşıtı ve ırkçılık söylemleriyle Le Pen’in Jospin’i geride bırakması Fransa’da büyük şok ve şaşkınlık yaratmıştı. Lionel JospinSonuçlar Fransa ve Demokrasi için kaygı verici bir işaret anlamına gelmektedir, yenilginin sorumluluğunu kabul ediyor ve siyasetten ayrılıyorum’ diyerek siyasi hayatına nokta koydu. Ancak seçimlerin ikinci turunda Fransız halkı ırkçılık ve yabancı düşmanlığı yapan aşırı sağcı Len Pen’e geçit vermedi ve tüm Sosyalistler, Yeşiller ve Komünistler Chirac’a oy verdi. Sonuç Chirac için bile şaşırtıcı olmuş ve yüzde 82.21 oyla ikinci kez Cumhurbaşkanı seçilmişti.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir