MİCHELİN YILDIZLI MUTFAK ŞEFLERİ VE YAŞAMINI YİTİREN “YÜZYILIN ŞEFİ” FRANSIZ AŞÇI ROBUCHON

Yüzyılın şefi, Fransız aşçı Joel Robuchon, 73 yaşında kansere yenik düştü.

-Restoranıyla dünyanın en çok Michelin yıldızına sahip’yüzyılın şefi’ Fransız aşçı Joel Robuchon, İsviçre’deki evinde 73 yaşında kansere yenik düştü. Robuchon’la, 3 Mart 2009’da Paris’te 1900 yılından bu yana en iyi yemek pişiren Restoranların mutfak şeflerine verilen yıldızları içeren ve gastronominin ‘kutsal kitabı’ olarak kabul edilen ‘Michelin Rehberi’nin 100.cü tanıtım gecesinde görüşmüştüm. Kurduğu restoranlarda bir çok Türk’le çalıştığını belirten Robuchon “Türkler mutfakta çok dikkatli ve titizdirler. Bu benim için çok önemlidir.  Restoranlarıma bir çok tanınmış Türk geliyor. Aralarında ünlü iş adamları ve sanatçılar da oluyor” demişti. Mutfaktaki yenilikçiliği ve neşesiyle tanınan ünlü şef Robuchon’un aralarında Paris, Monaco, Hong Kong, Las Vegas, Tokyo ve Bangkok’un 13 ülkede toplam 32 Michelin yıldızlı restoranları onun en büyük başarıları arasındaydı.

MİCHELİN ÖDÜL GECESİNDE

Dünyanın en ünlü Mutfak şefleri Michelin 2009 Rehberi gecesine katılan mutfak Starları Hürriyet’e konuştu.

Paris’te 1900 yılından bu yana en iyi yemek pişiren Restoranların mutfak şeflerine verilen yıldızları içeren ve gastronominin kutsal kitabı olarak kabul edilen ‘Michelin Rehberi’nin 100.cüsünün tanıtım gecesinde 3 yıldız verilen Sarkozy’nin müdavimi olduğu ünlü Bristol Palace otelinin şefi Eric Frechon, Paris, Tokyo, Newyork, Las Vegas ve Monaco’daki restoranlarıyla en fazla yıldıza sahip olan dünyaca tanınmış şef Joel Robouchon ile notu 3 yıldızdan 2 yıldıza düşürülen şef Guy Martin Paris temsilcimiz Muammer Elveren’e konuştu
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin “gözde restoranı” olarak bilinen, Cumhurbaşkanlığı Sarayının hemen yanı başındaki “Le Bristol”, dünyanın en ünlü restoran rehberi olarak kabul edilen “Michelin Rehberi”den bu yıl “üç yıldız” aldı. Michelin Rehberi’nin 100. sayısı düzenlenen törenle yayımlanırken, 1925 yılında açılan Le Bristol’un yıldız sayısının 2’den 3’e çıkarılan tek restoran olması, Fransız basınında eleştirildi.
Sarkozy’nin uğrak yeri olduğu için Le Bristol’un yıldızının 3’e çıkarıldığı yolundaki yorumlara, Michelin Rehberi Direktörü Jean-Luc Naret tepki gösterdi. Naret, “Le Bristol, Sarkzoy tercih ettiği için 3 yıldız almadı” dedi.
Fransız gurmelerin ve bu ülkeyi ziyaret eden mutfak düşkünlerinin ellerinden düşürmediği kitapta, Fransa’da Michelin’in verdiği yıldızlara göre değerlendirilen 548 ünlü restoranın tanıtımı yapılıyor. En iyi restoranlara bir ile üç yıldız arasında puan veren mutfak uzmanları, daha sonra yaptıkları teftişlerde bu yıldızları geri alabiliyor ya da sayısını artırabiliyor.

Şef Joel Robuchon

Yani Şef Joel Robuchon’un Atölyesi. Robuchon Fransa’nın çok önemli bir aşçısı. Ülkenin çok etkili olmasa bile oldukça tanınmış restoran değerlendirme rehberi Gault-Millau tarafından 1989’da “Yüzyılın Şefi” ilan edilmiş
Dünya gezginleri sihirli atölyenin tadına Tokyo, Las Vegas, Macao, Monaco, New York, Londra, Hong Kong gibi birkaç adreste birden varabilir. Sahibi Yüzyılın Şefi lakaplı Joel Robuchon. Şubelerinin toplam 17 Michelin yıldızı var. Fransa’nın en büyük aşçılarından Olivier Roellinger, ülkenin batısında yer alan Cancale’deki üç Michelin yıldızlı restoranını, yorgunluğunu ve kişisel nedenleri gerekçe göstererek kapatma kararı aldı. 53 yaşındaki aşçı AFP’ye yaptığı açıklamada, ocak başında geçen 26 mutlu yılın ardından Michelin’in talepleriyle başa çıkmanın giderek daha da güçleştiğini söyledi. Michelin rehberi, restoranları üç yıldıza kadar kalite değerlendirmesine tabi tutan bir endeks.

Bir aşçı intihar etmişti
Rehbere göre üç yıldız, o restorana özel bir yolculuğa değecek kadar iyi bir kaliteyi işaret ediyor. Roellinger, geçen birkaç yıl içinde iş bırakan dördüncü üç Michelin yıldızlı restoran sahibi oldu. Furya, 1996’da “zirvedeki hayatın çok stresli olduğunu” söyleyerek 51 yaşında emekliye ayrılan Joel Robuchon ile başlamıştı. 2005’te Alain Senderens, 2006’da Alain Westermann yıldızlı restoranlarını kapatma kararı almıştı.
2003’te ise en trajik olay yaşandı. Michelin’in sahibi olduğu restorana yıldızını üçten ikiye düşürmesinin ardından aşçı Bernard Loiseau intihar etmişti.

DÜNYACA ÜNLÜ MİCHELİN YILDIZLI MUTFAK ŞEFLERİYLE

MICHELIN 2009-ELVEREN-GUY MARTIN

MICHELIN 2009-ELVEREN-RADMILA BACRI

MICHELIN-2009-ELVEREN-ERIC FRECHON

MICHELIN-2009-ELVEREN-GERARD TAURIN

 

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir