FRANSA’DA 7 MİLYON MÜSLÜMANA TÜRK BAŞKAN

Muammer ELVEREN- Özel

Fransa’da yaşayan Müslümanlar adına devlet ve hükümet yetkililerine karşı muhatap olması için 2003 yılında eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac döneminde İçişleri Bakanı Sarkozy tarafından kurulan “Fransa İslam Konseyi- Le Conseil Français du culte Musulman -CFCM” başkanlığına 14 yıl sonra Türk işadamı Ahmet Oğraş getirildi. Konsey Fransa’daki Cezayir, Fas, Tunus, Türkiye, Mısır, Suudi Arabistan ile diğer ülke Müslümanlarını temsil ediyor ve başkanlığını bugüne kadar Cezayir ve Faslılar bırakmıyordu.

Oğraş Hürriyete yaptığı açıklamada ‘Fransa İslam Konseyi’ Fransa’daki tüm Müslümanları temsil ediyor. Başkanlığın Türkiye’ye devredilmemesi için çok uğraştılar, kulis faaliyetleri yürütülerek aleyhimde karalama kampanyası düzenlediler. Bunu malum cemaat mensuplarını da kullanarak yaptılar ama başaramadılar’ dedi.

Ahmet Oğraş “Nüfusu 3 Milyonu bulan Cezayir asıllılar kadar olmasa bile buradaki Müslüman Türklerin sayısı 650-700 bin civarındadır. Beni bekleyen sorunlar var ve bu sorumluluğumun farkındayım. Ben hantal bir yapısı olan konseyi güçlü ve dinamik bir yapıya kavuşturmayı ve faaliyetlerini artırarak daha sağlam bir yapı kurmayı hedefliyorum. Müslüman coğrafya adına güçlü bir dinamizm yakalayacağımızı düşünüyorum. Bunu hem Türk halkı hem Fransız halkı hem de Müslüman coğrafya adına yapacağım. Bakın örneğin imam sorunu var, İmamlar ilgili ülkelerden tayinle Fransa’ya gönderiliyor. Türkiye ya da başka ülkelerden gelen imamlar buradaki sorunları bilemez. Zaten büyük bölümü dilde bilmiyor. Bunun değişmesi ve İmamların Fransa’da yetişmesi gerekir.

Muammer bey bakın, Sarkozy’den 10 yıl sonra ilk kez 30 Haziran’da Fransa’nın yeni Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ‘Fransa İslam Konseyi’nin iftar yemeğine katıldı. İftarda İçişleri Bakanı Gerard Collomb, bazı Fransız siyasetçiler ve dini liderlerle Paris Büyükelçimiz İsmail Hakkı Musa ile biz konsey yöneticileri aynı masada oturduk.  Macron’da konuşmasında imamların yurt dışında eğitim almalarının artık mümkün olmadığını, imamların ülkede Fransa Cumhuriyeti’nin değerlerine uygun bir şekilde eğitimi alması gerektiğini, bu konuda Fransa’daki birçok üniversitenin imamlara eğitim vermek için hazır olduğunu ve devletin de bunu desteklediğini ifade etti. Bende aynı görüşteyim ve bu sorunun çözüme kavuşması için çalışacağım.

Fransa İslam konseyi başkanlığının ilk kez Türklere verildiğinin altını çizen Ahmet Oğraş  “3 yaşında Fransa’ya geldim şimdi 46 yaşındayım ve bir Türk işadamı olarak hep Türkiye-Fransa ilişkilerinin düzelmesi için uğraştım. Bir süre ‘Avrupa Demokratlar Birliği’ başkanlığını yürüttüm. Tamam, ilahiyatçı değilim bu doğru ama ben şirket tecrübelerimle konseye profesyonelliği getireceğim. Bir defa yönetim şeklinin değişmesi, devamlı çalışacak personelin ve gerçek bir bütçenin olması gerekir.

Temmuz 2017 itibarıyla ‘Fransa İslam Konseyi’ başkanlığına getirilen Oğraş, bundan önce Türkiye dışındaki ülkelerde yaşayan Müslüman Türklerin dini, sosyal ile kültürel ihtiyaçlarını karşılamak ve ibadethaneleri yönetmek için Türk Diyanet işlerine bağlı, kısa adı DİTİB olan  ‘Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’nin kurduğu “Fransa Müslüman Türkler Koordinasyon Komitesi’ başkanıydı.

KUTU

Fransa İslam Konseyi, Cumhurbaşkanı Chirac döneminde Fransa’da Müslüman nüfusun çeşitli dini sorunlarına düzenleme getirmek ve Fransız toplumunda İslam’ın yeri ve kamusal alanda görünürlüğü ile ilgili tartışmalara son vermek üzere dönemin içişleri Bakanı Nicolas Sarkozy’nin talimatıyla Nisan 2003 te sivil toplum kuruluşu olarak  ‘kar amacı gütmeyen dernek’ statüsünde kuruldu.  Amacı Birleşik Fransa’yı oluşturmak için Fransa’da yaşayan Müslümanların da Katolikler, Protestanlar ve Yahudiler gibi devlet nezdinde temsilini sağlamak, Müslümanların ibadetlerinin organizasyonu, din görevlilerinin eğitimi, hapishane ve hastanelerdeki Müslümanların sorunları, İmam eğitimi, Cami inşası, helal gıda ve mezarlık sorunlarının çözümü olarak belirlendi.  Fransa Müslümanları İnanç Konseyi- Le Conseil Français du culte Musulman – CFCM, Adından da anlaşılacağı gibi Fransa’da devletin muhatap alacağı bir sivil toplum kuruluşudur.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir