NAZİ KAMPINDAN FRANSA ŞEREF NİŞANINA…

AUSCHWİTZ NAZİ KAMPINDAN FRANSA
‘LÉGİON D’HONNEUR’ ŞEREF NİŞANINA…

Muammer ELVEREN
Yirminci yüzyılda Fransız siyasetinin önemli isimlerinden Simon Veil hayata veda etti. Veil, Avukat, Hukukçu, Savcı ve Fransa’da ‘Yüksek Yargı Konseyi’ Genel Sekreterliğine seçilen ilk kadın oldu.

Kızlık soyadı ‘Jacob’ olan Simone Veil, 1927 yılında Fransa’nın Nice kentinde varlıklı Yahudi bir ailenin kızı olarak dünyaya geldi. Mart 1944 te 17 yaşındayken annesi ve kız kardeşi ile Auschwitz soykırım toplama kampına gönderildi. Litvanya’daki kampa gönderilen babası, Annesi ve kardeşi ise bir daha geri dönmedi.

Nazi kamplarından mucize eseri sağ kurtulan ve ismi “Cesaret,Kararlılık, Bağlılık” kelimeleriyle anılan eski Sağlık Bakanı, Avrupa Parlamentosu eski ilk kadın Başkanı, Fransız siyasetinin ve kadın hakları mücadelesinin sembol ismi Simone Veil, 20’inci yüzyılın üç büyük dönüm noktasında tarihe yön veren isimler arasında yer aldı.

Fransa’da kadına kürtaj hakkını getiren bakan olarak Fransız siyasi tarihine geçen Simone Veil, savaş sonrası Avrupa projesinin inşasında önemli rol aldı. Politikadan 1990’lı yıllarda ayrılan Simone Veil, Mart 1998 de Anayasa Konseyi üyeliğine seçildikten sonra 2005 yılında AB Anayasası için yapılan Referandumda ‘Evet’ Oyu için mücadele verdi.

2007’de Anayasa Konseyi’nden de ayrılan Veil, yaşamının son yıllarını “Yahudi soykırımı ‘Shoah’yı” genç nesillere aktarmaya adadı. 2008 yılında Fransız Akademisine seçildi ve Fransızların ‘Ölümsüzler’ diye adlandırdığı ünlü isimlerin alındığı listeye giren 6.cı kadın oldu.

2012 yılında ‘Grand croix de la légion d’honneur’ şeref nişanıyla ödüllendirilen Simone Veil Fransız akademisinin hediye ettiği Kılıcına Fransa’nın sembolleri “Özgürlük, Eşitlik,Kardeşlik” ve Avrupa’nın sembolü “Çeşitlilik içinde birlik” yazılarıyla Auschwitz Yahudi toplama kampında koluna vurulan 78 651 numarasını kazdırmıştı.

 

muammerelveren.com

 

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir