SADIK AHMET-ŞAİBELİ TRAFİK KAZASINDA YAŞAMINI YİTİRMİŞTİ

24 TEMMUZ DR.SADIK AHMET’İN ÖLÜM YILDÖNÜMÜ
SADIK AHMET BATI TRAKYA TÜRKLERİNİN HAKLARI İÇİN MÜCADELE VERDİĞİ BİR DÖNEMDE HEMDE LOZAN ANLAŞMASININ 72.Cİ YILDÖNÜMÜ İLE AYNI GÜNDE ŞÜPHELİ BİR TRAFİK KAZASINDA YAŞAMINI YİTİRMİŞTİ- MUAMMER ELVEREN-
7 Ocak 1947 de Gümülcine’de doğan Tıp doktoru ve siyasetçi Dr.Sadık Ahmet Haziran 1989 de Batı Trakya Türklerinden seçilen ilk bağımsız milletvekili oldu. Yunanistan’da yapılan seçimlerde Batı Trakya’ya gidip seçimleri izlerken Batı Trakya Türklerinin lideri Merhum Sadık Ahmet‘le çok iyi dost olmuştuk. Batı Trakya’da o yıllarda ‘Türküm’ demek suç sayılıyordu. Batı Trakya Türklerinin hakları için mücadele veren tıp doktoru ve siyasetçi Sadık Ahmet Ocak 1990 da, konuşmasında “Batı Trakya Azınlığı” ile “Türk” sıfatını kullanınca tutuklandı ve 2 ay ceza evinde yattıktan sonra cezasının geri kalanı paraya çevrilip serbest bırakıldı. Nisan 1990’da ikinci kez bağımsız milletvekili seçildi ve Eylül 1991de Genel Başkanı olduğu Trakya Türklerinin ilk siyasi partisi “Dostluk, Eşitlik, Barış” partisini kurdu. Dr.Sadık Ahmet 24 Temmuz 1995’de hemde tamda Lozan Anlaşması’nın 72. yıl dönümüyle aynı günde şüpheli bir trafik kazası ile hayatını kaybetti. Nurlar içinde yatsın. o yıllarda birlikte çektirdiğimiz bu fotoğrafla ölüm yıl dönümünde onu rahmetle anıyorum… Sadık Ahmet tutuklandığı gün “TÜRK OLDUĞUM İÇİN HAPSE GÖTÜRÜLÜYORUM, EĞER TÜRK OLMAK BİR SUÇ İSE BEN TÜRKÜM VE ÖYLE KALACAĞIM BU MESAJIMLA BATI TRAKYA AZINLIĞINA SESLENİYORUM VE TÜRK OLDUKLARINI UNUTMAMALARINI SÖYLÜYORUM” demişti.
OLAYLARIN GELİŞİMİ VE DR. SADIK AHMET’İN YAŞAMI

7 Ocak 1947 yılında, Gümülcine vilayetinin küçük Sirkeli köyünde dünyaya gelen Batı Trakya Türkleri’nin lideri Dr. Sadık Ahmet, ilköğrenimini kendi köyünde, orta ve lise öğrenimini Gümülcine’deki Celal Bayar Lisesinde tamamladı.1966-67 yılında önce Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesine bir yıl sonra da Selanik Üniversitesi Tıp fakültesine giren Sadık Ahmet, 1974 yılında bu fakülteden hekim olarak mezun oldu. Üniversite mezuniyetini, Yunan Ordusunda 34 ay süren piyade erliği izledi. Hemen ardından da, Orta Yunanistan’da bir yıl mecburi hekimlik hizmetinde bulunarak, 1978 yılında Batı Trakya’ya döndü.

Batı Trakya’ya gelişi ile birlikte; bir yandan Cerrahi ihtisasını yaparken diğer yandan da toplumun sorunları ile yakından ilgilenmeye başladı. Dr. Sadık Ahmet, 1985 yılında Batı Trakya çapında bir imza kampanyası başlattı. Amacı Batı Trakya Türklerinin sorunlarını dünya kamuoyuna duyurmaktı.

Yaklaşık 15.000 imza topladığı bir sırada 8 Ağustos 1986 tarihinde tutuklandı. 25 Eylül 1987 tarihinde tek başına Selanik’e giderek, orada toplantı halinde bulunan ‘Demokrasi İnsan Hakları’ üyelerine toplum sorunlarını ileten bir broşür dağıttı.1988 yılında kampanyasından ötürü 30 ay hapis cezasına çarptırıldı. 18 Haziran 1989 seçimleri öncesinde milletvekilliği adaylığı iptal edildi.

26 Ocak 1990 tarihinde Yunanistan’ın ‘Batı Trakya Müslümanları’ olarak tanımladığı topluma ‘Batı Trakya Türkleri’ diye hitap ederken “Türk” kelimesini kullandığı için hapis cezasına çarptırıldı ve Selanik Dudullu hapishanesine gönderildi. İki ay hapis yattıktan sonra, hapis cezası paraya çevrildi ve serbest bırakıldı. 8 Nisan 1990 milletvekili seçimlerinde aday oldu ve ikinci kez bağımsız milletvekili seçildikten sonra 13 Eylül 1991 de ‘Batı Trakya Türkleri’nin ilk siyasal partisi olan ‘Dostluk, Eşitlik ve Barış -DEB’ partisini kurdu.

1993 genel seçimlerinde Yunanistan’ın getirdiği seçim barajı dolayısıyla parlamentoya giremedi. Batı Trakya Türkleri’nin haklarını dünya platformunda ararken bir yandan da Batı Trakya Türkleri’ni ekonomik olarak kalkındırma projeleri üzerinde çalıştı. Evli ve Levent ile Funda adında iki çocuk babası olan Dr. Sadık Ahmet; Batı Trakya Türk azınlığının haklarının imza altına alındığı Lozan barış antlaşmasının yıl dönümü olan 24 Temmuz 1995 günü şüpheli bir trafik kazasında hayata veda etti.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir