AB’de TÜRKİYE’YE KARŞI SESLER YÜKSELİYOR

Muammer ELVEREN yazıyor – 

HOLLANDE ELYSEEdE SOSYAL DEMOKRAT LIDERLERLE

Belçika Başbakan Yardımcısı ve  Dışişleri Bakanı Didier Reynders  gazeteci Baoudoin Remy‘nin Türkiye ve sığınmacılar konusundaki sorularını  Belçika televizyonu RTBF’ yayınlanan “Les Decodeurs” programında cevapladı.  Reynders “Son günlerin tartışmalı konusu Türkiye ile Avrupa Birliği arasında sürmekte olan sığınmacılarla ilgili görüşmeleri eleştiren sesler yükselmeye başladı. Özellikle Avrupa Parlamentosu Demokrat ve liberal gruptan eski Başbakan Guy Verhofstad‘ın ki gibi. Ona göre “Avrupa’nın anahtarı Sultan Erdoğan’a teslim ediliyor” bu konuda ne söylemek istersiniz? sorusuna şu cevabı verdi.

Reynders : Türkiye’nin AB’ye sokulması söz konusu değil

Belçika Başbakan Yardımcısı ve  Dışişleri Bakanı Reynders “Türkiye’nin AB’ye sokulması söz konusu değil, ama Türkiye ile diyalogu devam ettirmek gerekiyor.  Bir defa yıllarca bunu yapmadığımız için pişman olduğumuzu söylemeliyim.  Zira bugün Türkiye’de insan haklarının ciddi şekilde ihlal edildiği otoriter bir rejim var. Fakat şu anda Türkiye ile yürüttüğümüz görüşmelerde mültecileri düşünüyor muyuz? Biz hala onların Yunanistan’a gelmeleri için denizlerde risk almalarını istiyoruz. Bu konuda mesaj çok açık olmalıdır. Sığınmacı koşullarında olanlar Avrupa’ya kabul edilecektir.  Bunu da açıklıkla belirtmek gerekir “Türkiye’ye verilecek olan 3 milyar Euro’ ki Erdoğan daha fazla istiyor… Türk hükümetine değil, AB’nin sığınmacılarla ilgili belirli projelerin hayata geçirilmesi için verilecektir” cevabını verdi.

Reynders’le yapılan görüşmenin Belçika televizyonu görüntü linki :

https://www.rtbf.be/video/detail_l-interview-des-decodeurs-didier-reynders?id=2091693

BELCIKA DISILERI BAKANI-Didier Reynders

Türkiye’ye insan hakları ve vizede imtiyaz tanınmamalı

François Hollande’da dün Elysee sarayında Avrupalı Sosyal Demokrat liderleri toplayarak 17-18 Mart’ta yapılacak Türkiye-AB görüşmeleri öncesi görüş alışverişinde bulundu.  Hollande toplantıya Başbakan Manuel Valls, Dışişleri Bakanı  Jean-Marc Ayrault ve Avrupa’dan sorumlu Bakan Harlem Desir ile katıldı. AB reformu ve sığınmacılar konusunun görüşüldüğü toplantıya Matteo Renzi hükümetinden İtalya Dışişleri Bakanı  Federica Mogherini,  Alman sosyal Demokrat parti üyesi Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Alman Ekonomi ve Enerji Bakanı ve Şansölye yardımcısı Sigmar Gabriel,  Lüksemburg Dışişleri ve AB Bakanı Jean Asselborn, Portekiz Başbakanı António Luis Santos da Costa, Belçika sosyalist Parti Başkanı eski Belçika Başbakanı Elio Di Rupo, Avusturya’dan Werner Faymann, Malta’dan Joseph Muscat,  Hollanda’dan Diederik Samson, AB Ekonomik işler komiseri Pierre Moscovici katıldı.

İnsan hakları ya da vizeyi  konusunda Türkiye’ye  imtiyaz tanınmamalıdır.

Toplantıdan sonra Fransa Cumhurbaşkanı Hollande yaptığı açıklamada, 17-18 Mart’ta Brüksel’de gerçekleşecek mülteci krizinin çözümüne ilişkin müzakerelerinin ele alınacağı Avrupa Birliği-Türkiye Zirvesi öncesinde AB’nin, göçmen akışını durdurmasına karşılık Türkiye’ye taviz vermemesi gerektiğini söyledi.  Hollande “İnsan hakları ya da vizeyi serbestleştirme kriterleri konusunda Türkiye’ye herhangi bir imtiyaz tanınmamalıdır. İnsan hakları ve vize serbestisi konusunda Türkiye ve AB arasındaki ilişkilerde bir şeffaflık olmalıdır” dedi.  Hollande, hafta başında yaptığı açıklamada ise Türk vatandaşlarının haziranda vizesiz Schengen Bölgesi’ne girebilmesi için 72 kriteri yerine getirmesi gerektiğini söylemişti.

 

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir