FRANSA’DA ORDİNARYÜS PROFESÖRKEN MALATYA’YA GELİP REKTÖR ADAYI OLDU

-Muammer ELVEREN yazıyor-

Prof. OZKUL MALATYA-1

Ordinaryüs Profesörlüğe kadar yükseldiği 46 yıllık Fransa macerasını doğduğu Türkiye’de devam ettireceğini bugün Malatya’da yaptığı basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaşan Prof. Cafer Özkul İnönü Üniversitesinde 13 Temmuz’da gerçekleştirilecek seçimlerde Rektör adayı olduğunu açıkladı.

1951’de Malatya’da doğ Cafer Özkul, Fransa Devlet Üstün Başarı Madalyası “Chevalier dans l`ordre National du Merite” nişanına layık görüldü. Üniversite’de ‘Bölüm Başkanı, Dekan, Rektör, Ordinaryüs Profesör’ oldu.  Rouen Üniversitesi Rektörlüğü devam ederken şimdi 46 yıllık Fransa macerasına nokta koyup doğduğu Malatya’ya dönerek ‘İnönü Üniversitesi’ Rektörlük seçimlerine adaylığını açıklarken şöyle konuştu “Avrupa’nın ilk Türk asıllı rektörü olarak her platformda enerji kaynağının Türkiye olduğunu belirttim, hiçbir zaman Türkiye’den ve Türk kültüründen kopmadım ve Malatya’nın evladı olmaktan gurur duydum”.

Ord. Prof.Dr.Cafer Özkul, Malatya Avşar Otel’de düzenlediği basın toplantısında “Birlik, beraberlik, barış, kardeşlik ve dostluk duygularının harmanlandığı, hoşgörünün sergilendiği ve başta iki Cumhurbaşkanı olmak üzere, birbirinden değerli devlet adamlarını, akademisyenleri, sanatçıları, büyük işadamları ile birçok değerimizi ülkemize katan güzel şehrimizde sizlerle bulunmaktan mutlu olduğumu belirtmek istiyorum. Her ne kadar ülkemize ve Malatya’ya akademik ve idari tecrübelerimi paylaşmak, bilgi alışverişinde bulunmak, hasret gidermek için sıkça ziyaretlerde bulunmuş olsam da elbette ki, bunlar memleket hasretimin dinmesine yetmemiştir. Sonuç olarak, büyük özverilerle bana desteğini esirgemeyen eşim ile birlikte, Türkiye âşıkları ve Malatya sevdalıları olarak, ömrümüzün geri kalan kısmını kendi öz vatanımızda, aynı anadili konuştuğumuz ve büyük Türkiye ülküsünü paylaştığımız insanlarımızla geçirmeye karar verdik. Yıllardır memleketimden uzakta mesleki ve akademik anlamda kendimi yetiştirmek, uluslararası düzeyde tecrübe kazanmak için, devletimizin şahsıma sunduğu katkıların hakkını vererek, azimli ve planlı bir şekilde çok çaba sarf ettim. Gerek kişisel, gerekse mesleki hayatında dürüstlüğü ve etik kurallara tam riayet etmeyi şiar edinen bir Türk akademisyen olarak çok çalışmaktan asla imtina etmedim” şeklinde konuştu.

HİÇBİR ZAMAN TÜRKİYE’DEN VE TÜRK KÜLTÜRÜNDEN KOPMADIM

Prof. OZKUL MALATYA-2

Prof. Özkul “Başta Fransa ve diğer Avrupa ülkelerinde olmak üzere, dünyanın birçok ülkesinde oldukça faydalı girişimlerde bulundum. Bu süreç ve birikimlerin sonucu olarak, Rouen Üniversitesi’nde 2007 ve 2012 yıllarında yapılan rektörlük seçimlerini kazanarak iki dönem art arda, 9 yıl süren başarılı bir rektörlük deneyimine sahip oldum. Rektörlüğüm sürecince de uluslararası düzeyde faaliyette bulunan birçok bilimsel platformda başkanlık, başkan yardımcılığı ve koordinatörlük görevlerine seçilerek, buralarda da tecrübe edindim. Avrupa’nın ilk Türk asıllı rektörü olarak, bulunduğum her platformda enerji kaynağımın Türkiye olduğunu, hiçbir zaman Türkiye’den ve Türk kültüründen kopmadığımı ve geldiğim, büyüdüğüm, ekmeğini yediğim güzel şehir Malatya’mın evladı olmaktan gurur duyduğumu beyan etmekten kaçınmadım. Malatya’da bulunan yakınlarım, dostlarım ve basın-yayın organları vasıtasıyla ilimizdeki gelişmeleri de yakinen izlemeye çalıştım. Her ne kadar yıllardır Malatya’dan uzakta yaşayan biri olsam da Malatya’ya ve ülkesine aşinalığını yitirmeyen bir evlat olarak, sahip olduğum bilgi ve deneyimi, var olan tüm enerjimi artık kendi ülkemizin ve memleketimizin yararına seferber etmek istiyorum. Güzel şehrimizin ekonomik, sosyal, kültürel ve sanatsal gelişiminde lokomotif rol oynayacak ve ayrıca spor alanında görünür hale gelmesine büyük katkı sağlayacak Malatya İnönü Üniversitesi gibi çok önemli bir kurumda yapmayı arzulamaktayım” dedi.

BİLGİ VE TEKNOLOJİ ÜRETEN BİR TOPLUMUN ÖNCÜSÜ OLMALIYIZ

ORD.PRO.CAFER OZKUL BASARI ODULU

Ord. Prof.Özkul konuşmasına şöyle devam etti “Sahip olduğum bilim adamlığı ve yöneticilik tecrübelerimi, ayrıca uluslararası düzeydeki bilimsel platformlarla sürdürmekte olduğum bağlantılarımı, İnönü Üniversitesi’nin dinamik ve bir o kadar da donanımlı öğretim elemanlarının üretkenlikleriyle, ayrıca fedakâr idari personelinin desteğiyle birleştirebilirsek, kurum olarak büyük bir gelişme potansiyeline sahip olacağımıza inanıyorum. Bu potansiyele dayanarak, bilgi ileten ve teknoloji tüketen değil, daha çok bilgi ve teknoloji üreten bir toplumun öncüsü olmalıyız. AR-GE alanında bilimsel tanınırlığı yüksek, buluş ve yenilikleri ekonomiye artı değer olarak kazandıran, eğitim ve öğretim alanında ise nitelikli ve girişimci mezunlar yetiştiren, tercih edilen, öncü ve önder bir üniversite olma iddiasını taşımalıyız. Bu amaçla, idarenin modernleşmesi yanında, katılımcı ve şeffaf bir yönetim tarzını kurumsallaştırmalıyız. Üniversite bulunduğu şehrin ekonomik ve sosyal kalkınmasına öncü olurken, yine şehrin kültürel, sanatsal ve entelektüel hayatının canlandırılmasına katkıda bulunmalıdır. Şehrin markası olarak üniversitenin uluslararası görünürlüğü, Malatya’nın da uluslararası görünürlüğünü artıracaktır. İnönü Üniversitesi’nin cazibesi, bir bakıma şehrin cazibesi demektir. Bir taraftan ortak projeler çerçevesinde şehir ile bütünleşirken, diğer taraftan uluslararası akademik ilişkiler açılımında mutlak bir sıçrama yapmalıyız. Özet olarak, geniş perspektifli bir üniversite vizyonu kapsamında, kısa, orta ve uzun vadelere yayılacak projelerden oluşan stratejik bir yaklaşım ortaya koymalıyız. Türkiye’nin 2023 hedeflerine görünür katkılarda bulunmak ülküsünü taşımalıyız”.

 

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir