FRANSA’YA DA SİYAHİ BAŞKAN MI?

 

ELVEREN-INSAN HAK BAK RAMA YADE ILE-AAAAA

Muammer ELVEREN yazıyor – 

Tarihinde ilk kez Ocak 2009 da Amerika Birleşik Devletleri’nin Hawaii, Honolulu 1961 doğumlu Protestan ilk siyahi Devlet Başkanı olarak seçilen Barack Hussein Obama’dan sonra bu kez Fransa’da da siyahi bir kadın politikacı olan Rama Yade Mayıs 2017 Cumhurbaşkanlığı seçimleri için aday olduğunu açıkladı.  Paris Siyasal Bilgiler mezunu olan 39 yaşındaki Yade, Fransa Televizyonu birinci kanalı TF1’ e yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı seçimlerine bağımsız aday olarak gireceğini bunun içinde gerekli olan ‘seçilmişlerden 500 imza şartı’ desteğini toplamaya başladığını belirtti.

Yıllardır aynı aktörlerle kötü tiyatro oynanıyor

Fransa’daki derin demokratik kriz nedeniyle aday olduğunu belirten Rama Yade “Yarından itibaren Fransa’nın tüm bölgelerinde politikalarımızı anlatmak için kolları sıvıyorum. Chirac ile Le Pen’in 2002 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda karşı karşıya kaldıkları tarihten bu yana değişen bir şey olmadı.  Yine aynı aktörlerle aynı kötü tiyatro oyunu oynanıyor. Siyasi cesaret gerektiren halk hareketleriyle politikaların gerçekleştirildiği Fransa’yı hayal ediyorum. Bu amaçla İnternet sitesi de kurulan  ‘La France qui ose’ (Cüretkar Fransa) adlı bağımsız hareketi başlattım.  Şimdiden İnternet sitemizde ‘Çevreci ve Bağımsızlar Birliği, Liberal Demokrat parti,  Demokrasi 21, Yeşiller ve Vatandaş Birliği,  Çeşitlilik Kulübü’ gibi partilerle 50 bin üyeye ulaştık.” dedi.

FRANSA BASKANLIGINA ADAY-RAMA YADE

İki kez Bakanlık, bir kez Büyükelçilik yaptı

Fransa’da Cumhurbaşkanlığına aday olabilmek için 18 yaşını doldurmuş olmak ve temsil sistemine göre adayların seçilmişlerden ‘500 imza’ toplama şartı var. Bu imzalar Milletvekilleri, Senatörler, Belediye başkanları, Avrupa Parlamentosu milletvekilleri ve İl idare kurulu üyelerinden toplanabiliyor.

Fransa’da Nicolas Sarkozy’nin Cumhurbaşkanlığı döneminde önce 2007 yılında ‘İnsan Haklarından Sorumlu Bakan’ ardından 2009 yılında ‘Spordan Sorumlu Devlet Bakanlığı’ görevine getirilen Rama Yade Aralık 2010 tarihinden sonra 6 ay süreyle Fransa’nın UNESCO Nezdindeki Büyükelçisi oldu.  Yade, Paris’inde içinde olduğu Fransa’nın en büyük bölgelerinden ‘İle de France’ın  ‘Bölge Danışma Meclisi’ne seçilerek bu görevi 18 Aralık 2015 yılına kadar 5 yıl 8 ay süreyle sürdürdü.

Fransa Kaddafi’nin kanlı ayaklarını sileceği paspas değidir

Fransız vatandaşlığını 21 yaşında alan Senegal, Dakar Aralık 1976 doğumlu, Müslüman ilk Cumhurbaşkanı adayının Nüfus cüzdanındaki adı Mame Ramatoulaye Yade. Siyasi kariyeri 2005 yılında Sarkozy’nin başkanlığını yaptığı ‘Halk Hareketi Birliği-UMP’ partisinde başlayan Rama Yade 2011 de partiden ayrılarak 2015 yılına kadar kaldığı Radikal Parti’ye geçti.  Libya lideri Muammer Kaddafi’nin 2007 yılında Paris ziyareti sırasında “Fransa, Kaddafi’nin kanlı ayaklarını sileceği bir paspas değildir” diyerek olay yaratan Rama Yade o günlerde  ‘İnsan Haklarından Sorumlu Bakan’dı.

 

RAMA YADE ELYSSE SARAYINDA

Libya’da Basın özgür değil, tutuklulara işkence yapılıyor.

Rama Yade Kaddafi’nin Fransa ziyaretini 10.12.2007 tarihli Le Parisien gazetesine değerlendirirken bomba etkisi yapacak açıklamalarda bulundu. Kaddafi le ilgili olarak Yade kelimesi kelimesine şunları söylemişti “Kaddafi terörist olsun olmasın bir liderin yaptıklarıyla ülkemizin kanlı ayaklarını sileceği bir paspas olmadığını bilmelidir. Libya ile hiç diyalog kurmayalım diyenlerle de aynı fikirde değilim ancak bu ziyaretten de mutlu olduğumu söyleyemem. Her halükarda bu ziyaretin kontratlar imzalamaya da boş çek vermeye indirgenmesi aşağılayıcı olacaktır, Fransa sadece bir ticari denge değildir, büyük bir güçtür, kontrat imzalaması için özür dileyeceği bir şey yoktur. Kaddafi’nin ülkesinde akibetlerinin ne olduğunu bilmediğimiz kayıp insanlar var. Basın özgür değil, tutuklulara işkence yapılmaktadır, Ölüm cezası sadece Libyalılar için kaldırılmış ama Afrikalılar için hala geçerlidir. Ülkemiz sadece ekonomik güç olma prestijiyle değil devlet prensipleri ve değerleriyle de diğer ülkelerden ayrılmaktadır. Cumhurbaşkanı Sarkozy bu değerler diplomasisine sırt çevirmemelidir, Fransa’nın herkesle konuşması normaldir, değişikliğe evet ama unutmaya hayır”.

Sarkozy ” Kaddafiyi Fransa’ya davet ettiğimizde yanımdaydı”

 

kadhafi-rama-yade-nicolas-sarkozy-et-claude-gueant

Bu açıklamadan sonra Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy polemiklere son vermek için kasmuoyuna şu mesajı verdi “Rama Yade karşı dostluk ve güven duygularımı biliyorsunuz. Fransa’nın uzun süredir Libya’da tutuklu hemşirelerin serbest bırakılmasından sonra Başkan Kaddafi’yi kabul edeceğini bildirdiğimizde Rama Yada’ta Trablus’ta yanımdaydı. Yani, Kaddafiyi Fransa’ya davet ettiğimizde o da benimle beraberdi. Ayrıca kendisi İnsan Haklarından Sorumlu Devlet Bakanıdır ve insan haklarıyla ilgili hasasiyeti olması gayet normaldir. Öte yandan benimde paylaştığım bu görüşünü zaten Libya başkanına da hatırlattım”

Kaddafi bizi aldattı

Daha sonra ‘Spordan Sorumlu Devlet Bakanlığı’ görevine getirilen Rama Yade, Libya’daki krizi döneminde yaptığı “Halk üzerinde kurulan baskının şiddeti ve insanların kızgınlığını gördüğünüzde, benim o zaman aldığım pozisyonun haklı olduğunu görürsünüz. Aslında Kaddafi değişime ve uluslararası topluma ayak uydurmaya hazır olduğunu açıkladığında, ilk başta ziyaretine karşı değildim. Ancak bizi aldattı” açıklamasıyla o günlerde Fransızların ‘en favori politikacılarından biri’ olmuştu. Hatta Kaddafi ile iyi ilişikler içinde olan Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy o günlerde bu açıklamalarından dolayı Rama Yade’ye kızdığı için bakanlıktan istifa edip Avrupa Parlamentosu seçimlerine aday olması için baskı yapmıştı.

Hürriyet İnternet linki :http://www.hurriyet.com.tr/fransaya-siyahi-baskan-adayi-mi-40099361

 

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir