MUAMMER ELVEREN-Fotoğraflar Üniversite: Ayhan EDİK-
İSTANBUL YENİ YÜZYIL ÜNİVERSİTESİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ Tarafından bugün ( 9 Mart 2016) gerçekleştirilen etkinlikler çerçevesinde “ULUSLARARASI GAZETECİLİK” konusunda verdiğim seminerden sonra Üniversite Dekanı Prof. Dr. Aysel Aziz teşekkür plaketi verdi.
Aralarında çok eski arkadaşım Yücel Sarı’nın da bulunduğu İletişim Fakültesinin değerli Profesörleri, Öğretim üyeleri ve öğrencilerine seminerde Uluslararası alanda görev yapan gazetecilerin akreditasyonu, çalışma durumları, yurt dışında ve özellikle çatışma bölgelerinde gazetecilik konularında bilgiler aktardım. Dağlık Karabağ, Saraybosna savaşı, Sovyetler Birliğinde darbe, Azerbaycan Bağımsızlık mücadelesi, Tunus’ta başlayan Arap Baharı ayaklanmaları, Mısırda ayaklanmalar ve askeri darbe, Kırım’ın Rusya tarafından işgal ve ilhakı gibi çatışma bölgelerinde yaşadığım olaylardan kısa kısa Anekdot’lar aktardım.
SCHENGEN VİZESİ KONUSUNDA ÇELİŞKİLİ HABERLER
Türk ve Reuters, AFP ve AP gibi haber ajanslarının haberleri görme farklılıklarını anlatırken bir gün önce 8 Mart günü Brüksel’de gerçekleştirilen Türkiye-AB Ortaklık konseyi ile ilgili çelişkili haberlere dikkat çektim. Türk kaynaklarına dayanarak yapılan haberler “Türk vatandaşlarına Schengen vizesi Haziran ayında kalkıyor” şeklinde verilirken, yabancı ajanslar Vizenin Haziran’da kalkmasının çok zor olduğunu AB üyesi ülkerin bir çoğundan ve Avrupa parlemanetosundan itirazlar olacağını bunun bile çok zaman alacağı hatta engellemek için bazı itirazlar olabileceğini yazdılar. Bende bu haberlerden yola çıkarak Davutoğlu’nun iyimser açıklamalarının ardından Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın “AB basın ve ifade özgürlüğü konusunda tetikte olmalı. Türk vatandaşlarının Schengen Bölgesi’ne vizesiz girebilmesi için 72 kriterin yerine getirilmesi gerekir” açıklamasına dikkat çektim. Yabancı ajansların bu konuda geçtikleri haberler özetle şöyleydi:
AB UYARDI “BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ AVRUPANIN TEMEL UNSURUDUR”
AB ile Türkiye arasında Brüksel’de yapılan zirvenin ana konusu göç kriziydi ancak Türkiye’de basın özgürlüğü alanında yaşanan olaylarda gündemdeydi. Fransa Cumhurbaşkanı Hollande yaptığı açıklamada, Türkiye ile mülteciler konusunda işbirliğinin Basın Özgürlüğü gibi hassas konularda sessiz kalınmasını gerektirmeyeceğini belirterek “AB basın ve ifade özgürlüğü konusunda tetikte olmalı.Türk vatandaşlarının Schengen Bölgesi’ne vizesiz girebilmesi için 72 kriterin yerine getirilmesi gerekir. Vize serbestisi eğer kriterler karşılanırsa Haziran ayında söz konusu olabilir ancak Türk vatandaşlarının Schengen Bölgesi’ne vizesiz girebilmesi için bir ‘yol haritası vardır. Bu kriterlerden biri Türkiye’nin Biometrik kimlik sistemine geçmesidir. Eğer kriterler yerine getirilmez ise Haziran’da olmaz” dedi.
KARAR ORTAK ÇIKARLARA GÖRE ŞEKİLLENECEK
Fransa Cumhurbaşkanı ayrıca 17-18 Haziranda yapılacak Türkiye-AB Ortaklık Konseyinin şartları hem Türkiye hem de AB’nin ortak çıkarlarına göre şekilleneceğini belirtti. Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz’da vize konusu sanki Haziran’da kesinleşmiş gibi yapılan bazı açıklamalardan rahatsızlığını dile getirirken Davutoğlu’nun konunun basın özgürlüğüyle ilgili olmadığını söylediğini belirtti. Schulz, “Başbakan ile görüş alışverişinde bulunduk. Aynı fikirde değildi. Bende Avrupa Birliği ve Avrupa Parlamentosu için Basın özgürlüğünün Avrupa kimliğinin temel bir unsuru olduğu üzerinde durdum” dedi.
HÜRRİYET GAZETESİNDE YER ALAN “HÜRRİYET’İN UZMAN MUHABİRİ MUAMMER ELVEREN’DEN ULUSLARARASI GAZETECİLİK SEMİNERİ” BAŞLIKLI KONFERANS HABERİNİN İNTERNET LİNKİ: http://www.hurriyet.com.tr/hurriyetin-uzman-muhabiri-muammer-elverenden-uluslararasi-gazetecilik-semineri-40066433