-MISIR’DA KAHİRE MAHKEMESİ DARBEYLE DEVRİLEN CUMHURBAŞKANI MURSİ VE RABİATÜL ADEVİYE GÖSTERİLERİNDE ÖLDÜRÜLEN 17 YAŞINDAKİ ESMA’NIN BABASI BİLTACİ’YI 20 ŞER YIL HAPİS CEZASINA ÇARPTIRDI.
Mısır’da mahkeme, dönemin Genel Kurmay Başkanı şimdiki Cumhurbaşkanı Sisi liderliğinde 3 Temmuz 2013 darbesiyle görevden uzaklaştırılan devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi, yargılandığı ‘İttihadiye olayları’ davasında 20 yıl hapis cezasına çarptırdı. Kahire Mahkemesi Müslüman Kardeşler (İhvan) yöneticisi Muhammed Biltaci’yı da 20 yıl hapse mahkûm etti. Biltacı’nın 17 yaşındaki kızı Esma Rabiatül Adeviye meydanında yapılan gösteriler sırasında açılan ateş sonucu öldürülmüştü. İhvan yöneticilerinden İsam el-Aryan ve Esad el-Şeyh’te aynı davada 20 şer yıl hapse mahkûm edildi. Darbe karşıtı gösteriler sırasında polis ve ordu İslamcı 1.400 kişinin ölümüne neden olurken 15.000 den fazla kişiyi de hapse atmıştı. Birleşmiş Milletler yüzlerce kişinin idamla yargılandığı bu mahkemeleri “Dünyada yakın tarihte görülmemiş” davalar olarak nitelemişti.
Kahire Mahkemesinin 20 yıl hapis cezası verdiği Müslüman Kardeşler (İhvan) yöneticisi Muhammed Biltaci’ ile (solda) Rabia meydanındaki gösteriler sırasında
***
Mursi’nin cezası 2012’nin Aralık ayında İttihadiye semtindeki Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde çıkan olaylarda “Bazı protestocuların ölümüyle sonuçlanan şiddet olaylarını teşvik” suçlamasından verildi. Mahkeme heyeti aynı davada yöneltilen ‘kasten adam öldürme ve silah bulundurma’ suçlamalarında ise Mursi’yi suçsuz bulduğunu açıkladı. Mursi’yi savunan Avukatlar heyeti mahkemenin kararını siyasi bir karar olarak niteledi.
Mısır’da ordunun gerçekleştirdiği darbeden sonra görevinden uzaklaştırılıp hapse atılan ve hakkında açılan beş ayrı davadan yargılanan Muhammed Mursi ve 14 sanık duruşmanın yapıldığı mahkeme salonuna sıkı güvenlik önlemleri altında getirildi. Askeri darbeden sonra yasadışı ilan edilen ve faaliyetleri yasaklanarak mal varlıklarına el konulan ‘Müslüman Kardeşler Teşkilatı’ Mursi’ye verilen hapis cezasına tepki gösterirken Sisi’nin yargıyı kullandığını belirttiği açıklamasında şu görüşlere yer verdi.
“Askeri çete yargıyı kullanmakta ısrar ederek ateşin üzerine daha çok benzin döküp halkın öfkesini alevlendiriyor. Yargı bunu Mursi tarafından temsil edilen halkın meşruiyetine karşı bir silah olarak kullanılıyor ve devrimcilerin azminin kırılması için yapıyor ama beyhude çaba sarf ediyor. Askeri çetenin artan gösteriler ve barışçıl halk direnişini engellemekte başarısız kalmasının ardından Mısır devrimi hassas bir dönemden geçiyor. Askeri çete tüm baskı, öldürme ve işkence taktiklerini kullanarak ülkeyi artan bir kaosun içerisine sokmaya başladı.”
Mısır halkını Salı gününden başlayarak ülkenin tüm caddelerinde gösteri düzenlemeye çağırdığı açıklamasında Müslüman Kardeşler, rejime bağlı yargıçların halkın iradesini baskı altında tutmaya ve halkın haklarını gasp etmeye devam etmeleri halinde ülkenin karanlık bir tünele gireceği uyarısında bulundu. Eski cumhurbaşkanı Muhammed Mursi hakkında, 25 Ocak Devrimi sırasında Vadi Natrun Hapishanesi’nden kaçmak, yargıya hakaret, Hamas’a istihbarat sağlamak ve Katar’a istihbarat sağlamak suçlamalarıyla açılan dört ayrı davadan daha yargılanıyor. Mursi’nin oğlu Usame Mursi, El Cezire’ye yaptığı açıklamada babası hakkında verilen cezayı “Kesinlikle siyasi bir karar. Bu ceza hukuka aykırı” şeklinde yorumladı.