CHİRAC’IN DAVETİNDE ERDOĞAN SÜRPRİZİ

Yıl 1994 Aralık ayı.

Hürriyet Paris Bürosu…

Öğlene doğru gelen özel kurye ‘Efendim Belediye Başkanımız Jacques Chirac’tan bir davetiye getirdim, elden teslim etmemi istediler’ dedi. Açtım ‘Uluslararası Belediye Başkanları’ toplantısı çerçevesinde bir gün sonra verilecek yemeğe davet ediliyordum.

Ertesi gün belediyenin özel yemek salonuna girdiğimde adımın yazılı olduğu masaya yönlendirildim. Yemeğin başlamasına az kala İstanbul Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan salona iki kişiyle girdi. Birini hemen tanıdım. Paris Milli Görüş Teşkilatı Sorumlusu Ahmed Bakcan’dı diğerini  Erdoğan tanıştırdı. Dönemin İBB Dış ilişkiler Daire Başkanı Mehmet Duman‘dı. 

Teşrifatçı kız oturduğum masaya yaklaşınca Erdoğan’a yanımdaki sandalyeyi gösterdi. Oturur oturmaz ‘Paris’e hoş geldiniz, ben Hürriyet Gazetesi Paris temsilcisi Muammer Elveren’ dedim. Erdoğan ‘Öyle mi çok memnun oldum’  diyerek yanındakileri tanıştırdı.

10 Aralık 1994’te Paris Belediye Başkanı Jaques Chirac’ın davetinde İstanbul Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’la

.  .  .

Erdoğan’la ilk kez karşılaşıyordum. Chirac Türk olduğum için bana nazik bir jest yaparak yemekte Erdoğan‘la aynı masaya oturtmuştu. Paris Belediye’sinin fotoğrafçısı masaları tek çekerken bizim masayı da çektikten sonra Erdoğan’dan izin isteyerek benim fotoğraf makinamla ikimizi çekti. Fotoğraf çekiminden sonra konuşmalar Fransızca olacağı için mihmandarlık yapan Ahmed Bakcan‘la yer değiştirdik böylece yemek boyunca solunda Mehmet Duman, sağında Ahmed Bakcan oturdu.  Kısa bir süre sonra Chirac geldi konuşmasını yaptıktan sonra yemek yenildi ve Erdoğan bana programı dışında herhangi bir açıklama yapmadan beraberindekilerle salondan ayrıldı. O davetin anısı olarak Erdoğan’la bu fotoğraf kaldı. 

Aradan iki ay kadar geçti Chirac’tan yeni bir davet aldım. Bu kez Cumhurbaşkanlığına aday olmuştu ve seçim kampanyası tanıtımı için davet ediliyordum. Belediyede onu izleyen gazeteciler listesindeydim o nedenle seçim kampanyası süresince imkanlar elverdiğince onu izliyordum.

Kampanya sırasında da onu izleyen Fransız gazeteciler arasında tek Türk gazetecisiydim ve onunla birkaç şehre birlikte gittim. Artık beni yakından tanıyordu ve Chirac 1995 Mayıs’ında Cumhurbaşkanı seçilince Elysee Sarayı Gazeteciler listesine (Presse Presidentielle) beni de ekletti.

O günden sonra Hürriyet Gazetesi Paris temsilcisi olarak birincisi 7, ikincisi 5 yıl olmak üzere toplam 12 yıl Cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan Jacques Chirac‘ın uçağıyla Avrupa, Amerika, Asya ve Afrika kıtasında ziyaret ettiği 48 ülkeye gittim. Hem bu seyahatlerde hem de Elysee Sarayında Türkiye’yi de ilgilendiren birbirinden ilginç olaylara tanık oldum.

* * *

ERDOĞAN TANIŞTIKTAN SONRA YEMEKTE BANA VERDİĞİ İSTANBUL BELEDİYE BAŞKANI KARTVİZİTİ

 

 

 

Cumhurbaşkanı seçildikten sonra Jacques Chirac’la

. . .

 

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir