MİLAS ZEYTİN HASAT ŞENLİĞİNDE PROF. KARATAY’DAN TAVSİYELER

Muammer ELVEREN- Prof. Dr. Canan Karatay ile Milas ‘Zeytin Hasat Şenliği’ne katıldık. Milas Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Kazım Sarıoğlu’nun refaketinde Milas’ın tarihi Arasta sokağını birlikte gezdiğimiz Prof. Karatay dinlenmek için oturduğumuz 1719 yılında inşa edilen  Çöllüoğlu Han’da sorularımı cevaplarken şeker hastalığı ve hergün yediğimiz ekmekle ilgili çok önemli bilgiler verdi.

MİLAS ARASTA SOKAKTA-Milas Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Kazım Sarıoğlu, Prof.Dr. Canan Karatay ile Arasta sokaktaki tarihi Belen Camii önünde.

.  .  .

Karatay “Şeker hastalığı irsi değildir, çevresel faktörlere ve yanlış beslenmeye bağlıdır, önlemek için bol bol Virgin Zeytinyağı tüketmek gerekir. Zeytinyağı ‘Virjin’ olarak içildiğinde kanser hücrelerini öldürür, şeker hastalığını önler. Virjin demek ‘Katkı konmamış, fabrikadan çıkmamış, trans yağ eklenmemiş doğal, soğuk sıkım zeytinyağı demektir. Prof. Karatay ‘Ekmek ve unlar ülkemizde çok tehlikelidir. Ekmeği kabarık göstermek için una kanserojen madde olan Bromür katılıyor. Kusura bakmasınlar çünkü fabrikalardan gelen her türlü çavdar, kepek, tam buğday vs.nin içinde yüzde 10 bromür katkısı var” dedi..

MİLAS ZEYTİN HASAT ŞENLİĞİ PROTOKOLU- Sağda Prof. Canan Karatay, Milas Kaymakamı Eren Arslan, Muğla Valisi Esengül Civelek, MHP Milletvekili Mehmet Erdoğan, Hürriyet Gazetesi-Muammer Elveren. 

.  .  . 

Muğla’nın Milas ilçesinde bu yıl 4’üncüsü düzenlenen Zeytin Hasat Şenliği’ne katılan İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay’da katıldı.  Prof.Karatay zeytin ve zeytinyağı ile ilgili sorularımızı cevaplarken ‘Göbeği yağlı, bel çevreleri geniş olanlar şeker hastasıdır.  Şeker hastalığı irsi değildir çevresel faktörlere ve yanlış beslenmeye bağlıdır. Şeker hastalığını katkı madde katılmamış soğuk sıkım ‘Virjin’ zeytinyağı kullanın, kanseri de önler’ dedi.

Milas 10 milyon zeytin ağacıyla, Türkiye’deki zeytin varlığının yüzde 10’una sahip ilçesi olarak biliniyor. Bu yılki zeytin hasat şenliğine, Muğla Valisi Esengül Civelek, Milas Kaymakamı Eren Arslan, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat ve aralarında MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan’ın da bulunduğu siyasi parti temsilcileri, üreticiler, çiftçiler ve sivil toplum kuruluşları katıldı.

ZEYTİN SEVDALILARI MİLAS ZEYTİN ŞENLİĞİNDE- Muammer Elveren, Yalçın Bayer, Prof. Canan Karatay ve Yonca Tokbaş

.  .  .

Milas Zeytin Hasat Şenliği sırasında zeytin ve zeytinyağı ürünlerinin tanıtımları yapılırken Prof. Dr. Canan Karatay’da verdiği konferansta çeşitli tavsiyelerde bulundu. Karatay genç, yaşlı yediden yetmişe herkesin zeytin ve zeytinyağı tüketmesi gerektiğini söyledi. Zeytinin doğal bir antibiyotik olduğunu ve her gün 20 ile 40 arası zeytin tanesi tüketildiğinde başta meme kanseri olmak üzere tüm kanser çeşitlerini önlediğini söyleyen Karatay, şeker oranını da düzenlediğini ve dinç olmayı sağladığını belirtti.

MİLAS TARİHİ ARASTA SOKAKTA -Prof. Dr Canan Karatay ile Belen Camii önünde…

.  .  .

Prof. Karatay’la konferans sonrası Milas’ın tarihi Arasta sokağını gezerken 1719-1920 tarihinde inşa edilen Çöllüoğlu Han’da çay içip dinlenirken Zeytin ve zeytinyağı ile ilgili sorularımı şöyle cevapladı.“Kasım ayı dünya diyabet için farkındalık ayıdır. Diyabet demek şeker hastalığı demektir yani insülin direnci hastalığıdır. İnsülin direnci olan bir kişi ‘ben şeker hastası değilim’ diyemez. Eğer göbeğiniz yağlıysa, bel çevreniz genişse bilin ki şeker hastalığınız başlamıştır ama bunu önlemek sizin elinizdedir. Çünkü şeker hastalığı irsi değildir, şeker hastalığı çevresel faktörlere ve yanlış beslenmeye bağlıdır. Önlemek Virgin Zeytinyağı ve Çekişke Zeytin’inden bol bol yiyeceksiniz, bu şeker hastalığını da önler, kanseri de önler. Zeytinyağı ‘Virjin’ olarak içildiğinde kanser hücrelerini öldürüyor. Virjin demek ‘soğuk sıkım’ demek, içine katkı konmamış, fabrikadan çıkmamış, trans yağ eklenmemişi doğal, soğuk sıkım, sızma zeytinyağı demektir. Zeytin sağlıktır, zeytin altındır, zeytinyağı da altın suyudur.

MİLAS’TA SÖYLEŞİ-Prof. Dr. Canan Karatay ile milas’ta söyleşi öncesi Karadeniz  Pastanesinde sıcak Sahlep içtik.

.  .  .

Zeytinyağı bulamayanlar şeker hastalığı için köy tereyağı bulabilirler, bol bol yumurta, yağlı peynir yiyebilirler çünkü insan vücudu, bütün hücrelerimiz yüzde 20 proteinden yüzde 19,9 da yağdan oluşuyor. Bunlar bozulmamış şekilde insan vücuduna girecek ki hücrelerimiz kendini toparlasın. Ekmekten uzak duracağız. Ekmek ve unlar ülkemizde çok tehlikelidir. Ekmeği kabarık göstermek için una kanserojen madde olan bromür katılıyor. Kusura bakmasınlar çünkü fabrikalardan gelen her türlü çavdar, kepek, tam buğday vs.nin içinde yüzde 10 bromür katkısı var. Bromür kanserojendir, bromür bütün hastalıkları başlatır. İngiltere’de 1990 yılından itibaren bromür katkı maddesi yasaklanmıştır. Kanserojen olduğu bilinir ve bütün Onkoloji Enstitüleri de Bromür ’ün B-2 kanserojen olduğunu kanıtlamıştır. Biliyorsunuz bromür una katılıyor ve ekmeği kabarık gösteriyor ama vücuda girince ağır metaldir, zehirdir ve hastalıkların sebebidir”

Muğla Valisi Esengül Civelek, meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşları Milas’ta beş marka Milas zeytinyağı coğrafi işaretlemesini aldı. Coğrafi işaretleme, Milas zeytinyağının Milas’a özgün bir ürün olduğunu ve kalitesini garantilemiştir. Bundan sonra da Milas zeytinyağımız piyasada hak ettiği, layık olduğu yere gelecektir. Biz de bunun haklı gururunu yaşayacağız’ dedi.

ZEYTİN DOSTU STANDINDA-Yalçın Bayer ve Yonce Tokbaş ile Milas Zeytin Hasat Festivalinde ‘Zeytin Dostu’ yönetcillieri ve stand sorumlularıyla

.  .  .

Milas Kaymakamı Eren Arslan ‘Ülkemizdeki yaklaşık 110 milyon zeytin ağacının, yüzde 10’luk varlığı ilçemiz sınırları içerisindedir. Geçtiğimiz yıl aldığımız ‘Coğrafi işaret Belgesi’yle de zeytinimizin kalite üstünlüğünü ispatlamış olduk. ‘Memecik’ zeytinimizden elde ettiğimiz ürünümüz erken hasat, soğuk sıkım ile şifa kaynağı haline dönüşmektedir ’dedi.

MUĞLA VALİSİ, KAYMAKAM VE MİTSO  BAŞKANININ STAND ZİYARETİZeytin Dostu’ Standında Muğla Valisi Esengül Civelek (önde ortada), milas Kaymakamı Eren Arslan (Arkada sağdan ikinci), ‘Milas Ticaret ve Sanayi Odası’ Yönetim Kurulu Başkanı  Reşit Özer (Sağ başta) ile Ticaret ve Sanayi Odasının diğer yetkilileriyle.

.  .  .

MİTSO-Milas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer de, ‘Milas 2017 Zeytin Hasat Şenliği’nin Kaymakamlık, Belediye Başkanlığı, Milas Ticaret ve Sanayi Odası, Ziraat Odası ve diğer odalarla kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının katkılarıyla düzenlendiğini söyledi. Özer “Milas’ta üretim deyince hiç kuşkusuz ilk akla gelen zeytin ve zeytinyağıdır. Türkiye’nin sahip olduğu 98 milyon 556 bin zeytin ağacından 52 milyon 521 bini Ege bölgesinde, bunun da 14 milyon 508 bini Muğla’da ve bunun da yaklaşık 10 milyonu Milas’tadır. Yani Milas, Türkiye’nin zeytin ağacı varlığının yaklaşık yüzde 10’una sahiptir. Milas’ın sahip olduğu milyonlarca zeytin ağacından elde edilen ürünler 83 zeytinyağı fabrikasında sıkılarak zeytinyağı haline getirilmektedir. Memecik türü zeytinlerden elde edilen zeytinyağlarımız artık markalaşarak dünya pazarlarına açılma evresine gelmiştir. Şu anda yaklaşık 20 marka halinde Milas zeytinyağları Türkiye ve dünya pazarlarında alıcıya sunulmaktadır” dedi

MİLAS ZEYTİN HASAT ŞENLİĞİNDE – 25.11.2017-(Soldan) Muammer Elveren, Prof. Canan Karatay, Milas Kaymakamı Eren Arslan, Yalçın Bayer, Muğla Valisi Esengül Civelek ve ayakta Milas Gıda-Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ziraat mühendisi Eşref Arslan.

.  .  .

Milas ‘Zeytin Hasat Şenliği’nde Milas ‘Zeytin Dostu Derneği’nde zeytinyağı tadımı yaptırırken bir zeytin bahçesinde zeytin silkme makinesiyle modern yöntemler kullanılarak temsili hasat yapılan zeytinler fabrikaya götürülerek soğuk sıkım yapıldı.

MİLAS ZEYTİN ŞENLİ,ĞİNİ HÜRRİYET DÜNYASI İÇİN İZLEDİK- Milas 2017 Zeytin Hasat Şenliği’ni Hürriyet Gazetesinden Yalçın Bayer ve ben, Kelebek’ten Yonca Tokbaş’la izledik.  MİTSO-Milas Ticaret ve Sanayi Odası Dış İlişkiler-AR-GE ve DEİK Oda Temsilcisi  Gülay Aytaç ‘Zeytin Hasat Şenliği’ boyunca bize her türlü desteği verirken Milas Gıda-Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü, Ziraat Mühendisi  Eşref Arslan’da bizi yalnız bırakmadı.

24-27 Kasım 2017.

MuammerELVEREN hakkında 226 makale
İSTANBUL Üniversitesi- Yüksek Gazetecilik mezunu olan Muammer ELVEREN, 12 Şubat 1948 yılında Mardin’de doğdu. Evli ve bir kız babası olan ELVEREN, 1974 te Haldun SİMAVİ‘nin kurduğu GÜNAYDIN Gazetesi’ne girdi. 1977 de GÜNAYDIN gazetesi BRÜKSEL Bürosunu kurmakla görevlendirildi ve BRÜKSEL BÜRO ŞEFİ oldu. 1989 da BRÜKSEL temsilciliği yanında Mihail GORBAÇOV’un liderliğindeki Komünizm ’in merkezi kabul edilen 'Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği-SSCB’nin başkenti MOSKOVA temsilciliği görevini de üstlendi. ELVEREN 1991 yılında HÜRRİYET gazetesine girdikten sonra da BRÜKSEL ve MOSKOVA görevini birlikte yürüttü. Başta AZERBAYCAN olmak üzere dönemin Sovyetler Birliği Cumhuriyetleri yanında BULGARİSTAN ve ROMANYA’da Komünizmin çöküşüyle ilgili olayları yerinde izledi. ELVEREN birçok batı ülkesinde de uluslararası olayları izledi, dizi, haber ve röportajlar yaptı. Muammer ELVEREN 1991 de Azeri ve Ermeni çatışmalarının en yoğun olduğu dönemde tüm tehlikeleri göze alarak DAĞLIK KARABAĞ ‘a girip röportaj yapmayı başaran ilk gazeteci oldu. Bu başarısıyla “YILIN GAZETECİSİ” seçildi ve ‘SEDAT SİMAVİ GAZETECİLİK ÖDÜLÜ’ ne layık görüldü. Muammer ELVEREN aynı yıl Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ‘SERİ RÖPORTAJ ÖDÜLÜ’ nü de kazandı. ELVEREN 1992 yılında Fransa’ya atanarak HÜRRİYET gazetesi PARİS TEMSİLCİSİ oldu. 1998 de Devlet Bakanı EYÜP AŞIK ’ın Fransa’da tutuklanan yeraltı dünyasının tanınmış isimlerinden Alaattin ÇAKICI ile konuşmasını içeren kasetini elde ederek istifasına neden olan ve hükümetin düşme sürecini başlatan “ÇAKICI’YA KAÇ DİYEN ANAP’LI BAKAN” haberiyle ikinci kez SEDAT SİMAVİ GAZETECİLİK ÖDÜLÜ’ ne layık görüldü. ELVEREN aynı yıl İstanbul Üniversitesi “İletişim Fakültesi- YILIN GAZETECİSİ ÖDÜLÜ’ nü aldı. Muammer ELVEREN ‘e 1999 da NOKTA dergisinin düzenlediği “DORUKTAKİLER 98″ yarışmasında da “YILIN GAZETECİSİ” Kasım 2023 te ‘Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Burhan Felek Basın Hizmet ödülü’ verildi. Fransızca ve Arapça bilen ELVEREN 1977 den beri uluslararası alanda çalıştı, seri röportajlar yaptı, zirveler ve festivaller izledi. Avrupa Birliği, NATO, Avrupa Konseyi, Avrupa Parlamentosu ve UNESCO ile Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü – OECD gibi Uluslararası kuruluşlarla ilgili siyasi ve ekonomik yazılar yazdı, haber ve dizi yazılar hazırladı. Uluslararası büyük aktüel olayları yerinde izleyen ELVEREN hemen hemen tüm doğu ve batı Avrupa ülkeleri, şimdi her biri birer bağımsız ülke olan ve 15 Cumhuriyetten oluşan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nde çalıştı. İskandinav ülkeleri, Afrika ve Ortadoğu ülkeleri ile Mısır’dan Fas’a beş kuzey Afrika ülkesi ile çatışmalar döneminde SARAYBOSNA ve KOSOVA’da görev yaptı. 1995 te gazeteciliğin yanı sıra KANAL-D’ de televizyon haberciliğine de başlayan ELVEREN bu görevini 2008 sonuna kadar sürdürdü. ELVEREN 2010 yılına kadar HÜRRİYET GAZETESİ PARİS TEMSİLCİLİĞİ görevini sürdürdükten sonra Türkiye’ye döndü. HÜRRİYETgazetesinde uluslararası büyük olayları izleme görevini üstlenen ELVEREN, ARAP BAHARI olaylarının başladığı TUNUS ve MISIR’da görev yaptı. MISIR’da Devlet Başkanı Hüsnü MÜBAREK dönemini, TAHRİR DEVRİMİ, Mübarek‘in görevi bırakması, yargılanmasını yerinde izledi. Muhammed MURSİ dönemi ve ‘MÜSLÜMAN KARDEŞLER‘in günlerce RABİA Meydanı ayaklanmalarını, KAHİRE’nin çeşitli bölgelerinde yaptıkları gösterileri ve ASKERİ DARBE anında meydana gelen olayları yerinde izledi. Darbeyi gerçekleştiren Abdülfettah el SİSİ ’nin Cumhurbaşkanı seçildiği seçimler sırasında KAHİRE’de bulundu. ELVEREN daha sonra SİSİ döneminde tüm riskleri göze alarak MÜSLÜMAN KARDEŞLER ’den 1212 kişiye idam cezası verilen gazetecilerin sokulmadığı MİNYE kentine girip röportaj yapmayı başardı. UKRAYNA ’da ayaklanmalar başlayınca KIRIM ’a geçen ELVEREN orada görev yaparken Rus ordusu KIRIM'ı işgal etmeye başladı. KIRIM ‘da tüm bölge ve yolları kontrol altına alan Rus birliklerine rağmen Başkent SİMFEROPOL (Akmescit), BAHÇESARAY, YALTA ve özellikle Rus donanmasının bulunduğu ve gazetecilerin girmesi yasak SİVASTOPOL’e girmeyi başardı. Rus Ordusunun işgal ettiği bölgelerde fotoğraf çekmek yasak olduğu halde tüm tehlikeleri göze alarak 'Türk basınında ilk kez bir çatışma bölgesinde fotoğraf ve video çekme özelliği olan GOOGLE GÖZLÜĞÜ kullanarak' Rus askeri barikatlarıyla SİVASTOPOL’deki donanmasının fotoğraf ve görüntülerini çekip röportaj ve haberler hazırladı. HüRRİYET Gazetesinde uluslararası olayları izleme görevini 31 Aralık 2018 gününe kadar sürdüren Muammer ELVEREN kendi isteğiyle gazeteden ayrılarak emekli oldu. Halen "muammerelveren.com" sitesinde yazılarını derleyen ELVEREN, Uluslararası Gazeteciler Federasyonu-FİJ, Belçika Profesyonel Gazeteciler Birliği-AGJPB, Avrupa Parlamentosu Gazeteciler Birliği-AJPE, Fransa Yabancı Gazeteciler Derneği-APE, Fransa Cumhurbaşkanlığı Gazeteciler Birliği-APP ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti TGC üyesidir. ELVEREN, FİJ kartı, Belçika Basın kartı, Fransa Basın kartı ve Sürekli Sarı Basın kartı taşıyor.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*