AMERİKA ‘MÜSLÜMAN KARDEŞLER’İ YASAKLIYOR

MUAMMER ELVEREN- 5 SORUDA MÜSLÜMAN KARDEŞLER KİMDİR? 

ABD Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu, Müslüman Kardeşler teşkilatının terör örgütü olarak tanımlanmasını isteyen tasarıyı kabul etti.

Komisyon, “Müslüman Kardeşler’in Terör Örgütü Olarak Tanımlanması Yasası 2015” başlığıyla Cumhuriyetçi bir temsilci tarafından hazırlanan tasarıyı Cumhuriyetçilerin desteği sonucu 10’a karşı 17 oyla kabul etti. Komisyon üyelerinden John Conyers, görüşmelerde yaptığı konuşmada, Müslüman Kardeşler’in terör örgütü olarak kabul edilmesi için yeterince araştırma yapılmadığını belirterek, bu kararın ülkede devam eden İslam karşıtlığının bir parçası olduğunu iddia etti. Komisyon Başkanı Bob Goodlatte ise Müslüman Kardeşler’in ABD için “büyük bir tehlike ve ulusal güvenliğe tehdit” oluşturduğunu savundu. Tasarıyı Temsilciler Meclisi’ne sunan Kongre üyesi Mario Diaz-Balart ise Müslüman Kardeşler’i “küresel bir tehdit” olarak tanımladı ve yaptırım uygulanmasını istedi.

Müslüman Kardeşler Teşkilatının örgütlendiği ülkeler

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan Müslüman Kardeşler’in terör örgütü olarak tanımlamasını isteyen tasarıda Mısır, Suriye, Suudi Arabistan, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri gibi bazı ülkelerin Müslüman Kardeşler’i terör örgütü olarak kabul ettiği belirtildi. Tasarıda, ayrıca Müslüman Kardeşler’in ABD’de faaliyette bulunduğu belirtildi ve ABD Filistin Komitesini kurduğu, bu komitenin Kutsal Topraklar Vakfı, Filistin İçin İslam Birliği ile Araştırma ve Çalışma İçin Birlik Vakfı adlı kuruluşlardan oluştuğu ileri sürüldü. Bu listeye daha sonra ABD’nin en geniş ağa sahip Müslüman yurttaşlık hakları savunucusu kuruluşu Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi’nin (CAIR) katıldığı iddia edildi.

Yasa tasarısının Adalet Komisyonundan geçmesinden sonra Temsilciler Meclisi Genel Kuruluna gelmesi bekleniyor. Meclisin çoğunluk lideri tasarıyı gündeme alırsa Genel Kurulda tasarı görüşülüp oylanacak. Tasarı buradan da geçerse Senato’da ele alınacak ve burada da onaylanırsa yasa olarak imzalaması için ABD Başkanı Barack Obama’nın önüne gidecek. Obama’nın tasarıyı veto etme hakkı bulunuyor. Ancak Obama yasa olarak imzalarsa ABD Dışişleri Bakanlığı’nın devreye girmesi ve Müslüman Kardeşler’in terör örgütü olarak ilan edilip edilmeyeceğine tasarıdaki ifade gereği 60 gün içinde karar vermesi gerekiyor. Bakanlığın Müslüman Kardeşler’i terör örgütleri listesine dahil etmemesi halinde ise neden böyle bir karar alındığına dair Kongre’ye rapor göndermesi gerekiyor.

5 Soruda Müslüman Kardeşler

1-Müslüman Kardeşler kimdir?

Mısır’da İsmailiye kentinde 1928 yılında Hasan El-Benna adlı bir öğretmen tarafından ‘İhvan’ül Müslimin’ adıyla kurulan İslamcı bir örgüttür. Türkçe adı ‘Müslüman Kardeşler’  olarak bilinen ve kısa adı ‘İhvan’ olan bu örgüt Ortadoğu’nun en eski ve en yaygın örgütlerden biridir.

2-Müslüman Kardeşler kurulduktan sonra ne yaptı?

Müslüman Kardeşler ‘in Stratejileri sosyal yardımdı. Mısır’da 3,5- 4 milyona yakın üyesiyle işsizlere,  fakirlere ve kimsesizlere sahip çıkarak okul ve hastanelerde halka hizmet götürüp devletin zayıf olduğu alanlarda sosyal açığını kapatıyordu. İslam ülkelerine, Mısır yöneticilerine ve aydınlara gönderdiği uyarı mektuplarında kanunların İslam’a uygun yapılması, alkollü içki satışının yasaklanması, ibadet etmeyenlerin cezalandırılması, askeri ve idari görevlere El-Ezher’den mezunlarının da atanması, kız ve erkek öğrencilerin ayrı eğitim görmesi ve karma okulların kapatılması, faizin yasaklanmasını istiyordu.

3-Ne zaman yasadışı ilan edildi?

1948 yılında İngiliz ve Yahudilere yapılan saldırılar nedeniyle Başbakan Muhammed Fethi en-Nukraşi İhvan’ı yasadışı ilan ettikten 20 gün sonra suikasta kurban gitti. Sorumluluğu İhvan üstlendi. Bunun üzerine 12 Şubat 1949 da Hasan El-Benna Kahire’de halka bir konuşma yaparken öldürüldü. 1950 de İhvan’a konan yasak kaldırıldı ancak 1952 de Kral Faruk’un yerine geçen Cemal Abdül Nasır İslami yapılanmaya karşı çıktı.  1954 te Nasır’a karşı gerçekleştirilen başarısız suikasttan İhvan sorumlu tutuldu ve 10 bine yakın üyesi tutuklandı, işkence gördü ve liderleri Abdülkadir Udeh idam edildi.

4-Müslüman Kardeşler hangi ülkelere yayıldı?

1970 te Nasır’ın kalp krizinden ölmesi üzerine yerine geçen Enver Sedat 1976 da kısıtlı da olsa İslami hareketlerin rejimin içinde olmasına imkân sağladı ancak 1981 de ‘İslami Cihat Örgütü’ tarafından suikasta kurban gitti. Yerine geçen Hüsnü Mübarek ‘Ilımlı İslamcılar ’a siyaset yolunu açtı. Müslüman Kardeşler hareketi ‘İslam Devleti kurma’ hedefiyle diğer Arap ülkelerindeki İslamcı hareketlere örnek olurken Ürdün’de Parlamentoya girdi,  Suriye’de taraftar buldu, Filistin’de Hamas,  Tunus’ta En Nahda hareketi adı altında faaliyet göstermeye başladı.

5-Ne zaman yasallaştı neler yaşandı?

İhvan, 2011 Tahrir Devrimi ile Hüsnü Mübarek devrilince yasallaştı ve ‘Hürriyet ve Adalet Partisi’ni kurdu. Parti 2012 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Muhammed Mursi yi aday gösterdi. Mursi Seçimlerin birinci turunda yüzde 24.78, rakibi Mübarek’in son Başbakanı Ahmed Şefik ise yüzde 23.66 ile ikinci tura kaldılar. Seçimlerin ikinci turunda Ahmed Şefik oyların yüzde 48,27 si Muhammed Mursi ise yüzde 51,73 ünü alarak Cumhurbaşkanı seçildi.  2012 de Halk Mursi’nin İslamcı uygulamalarına karşı gösterilere başladı, Müslüman Kardeşlerin Kahire’deki merkezi ‘Mursi’nin otoritesini kullanarak kanun dışı davrandığı’ gerekçe gösterilerek ateşe verildi. Halkın büyük bölümü Tahrir’de gece gündüz yapılan gösterilerle, Mısır’ın bütünlüğünü tehlikeye soktuğu gerekçesi ile Mursi’nin istifasını isterken on binlerce gösterici de Rabiatuül Adeviyye meydanında Mursi’nin Cumhurbaşkanı olarak kalması için protestolar düzenledi. Gösteriler sırasında sayıları bini aşan protestocu yaşamını yitirdi. Olayların önüne geçilememesi üzerine Genelkurmay Başkanı Abdülfettah el Sisi komutasındaki Mısır Silahlı Kuvvetleri hükümet ve eylemcilere verdiği 48 saatlik uzlaşma süresinin dolması üzerine 3 Temmuz 2013 te yönetimine erl koyarak askeri darbe gerçekleştirdi ve Mursi tutuklandı.

 

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir