DÜNYA TÜRK FORUMUNDA TÜRK DÜNYASINA GÖNÜL VEREN DOSTLARLA BİR ARAYA GELDİK
Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi-TASAM’ın, Türk Dünyasından altmışa yakın ülkedeki akademisyen, devlet adamı, diplomat, gazeteci, sivil toplum, düşünce ve kanaat önderlerini bir araya getirerek İstanbul’da gerçekleştirdiği büyük organizasyonda, Türk dünyasına gönül verenlerle buluşma fırsatı bulduk.
Paris’ten Anadolu Kültür Merkezi Başkanı Dr. Demir Onger, Berlin’den ‘Dünya Uygur Kongresi’ ve ‘Temsil Edilmeyen Uluslar ve Halklar Organizasyonu-UNPO’ kurucularından Erkin Alptekin, İstanbul Üniversitesi Doçent Dr. Ömer Kul ve yıllar önce Paris’te Başkonsolosluk yaparken ailece dost olduğumuz Emekli Büyükelçi Prof. Dr. Ali Engin Oba ile bir araya geldik.Konferans arası hatıra fotoğrafı çektirirken Kazakistan’dan gelen heyet bizlere katıldı. Bu yılki ‘Dünya Türk Forumu’ her ne kadar Çanakkale Şehitleri Anısına ithaf edildi ise de ‘Çanakkale Savaşları’nın 100’ün yıl dönümü’ için düzenlenen anma törenlerinin gölgesinde kaldı.
TÜRK DÜNYASI İSTANBUL’DA TOPLANIYOR – Muammer ELVEREN
Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi TASAM, Türk Dünyasından altmışa yakın ülkedeki akademisyen, devlet adamı, diplomat, gazeteci, sivil toplum, düşünce ve kanaat önderlerini, İstanbul’da gerçekleştireceği büyük organizasyonda buluşturuyor. Türk Dünyası ve Diasporalarının küresel temsilcilerinin yoğun katılımıyla 23-25 Nisan’da İstanbul’da “Kamu Diplomasisi, Medya, Enformasyon” ana teması ile toplanacak olan “4. Dünya Türk Forumu” Çanakkale Şehitleri Anısına ithaf edildi. Toplantılarda ‘Dünya Türk Forumu Akil Kişiler Kurulu’ bir araya gelecek ve Türk Dünyası “Kızıl Elma Ödülleri” verilecek.
Dünya Türk Forumu toplantıları
İstanbul, Bahçelievler Gorrion Hotel’de 24 Nisan günü başlayacak olan 4. Dünya Türk Forumu’nun açılış konuşmalarını TASAM Başkanı Süleyman Şensoy , Azerbaycan Diaspora Bakan Yardımcısı Valeh Haciyev, Kazakistan Türk Akademisi Başkanı Prof. Dr. Darhan Kıdırali, E. Gagauzya Devlet Başkanı Mikhail Formuzal ile Makedonya Devlet Bakanı Furkan Çako yapacak.
Akil kişiler kurulu toplantısı
Dünya Türk forumu ‘ Akil kişiler Kurulu’ üyeleri ise açılıştan bir gün önce 23 Nisan’da bir araya gelecek ve kurul toplantısına şu üyeler katılacak. Türk Konseyi Danışmanı Büyükelçi Halil Akıncı, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Devlet Eski Bakanı Prof. Dr. Ahat Andican, TAVAK Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen, 21.-22. Dönem Milletvekili Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, Boğaziçi Üniversitesi Prof. Dr. İsenbike Togan, Doğu Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi, KKTC Eski Başbakanı Hakkı Atun, Hollanda Türkevi Araştırmalar Merkezi Başkanı Drs. Veyis Güngör, Almanya Türk Toplumu Onursal Başkanı Prof. Dr. Hakkı Keskin, Kırgız-Türk Manas Üniversitesi Öğretim Üyesi, Prof. Dr. Kadırali Konkobayev, Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Onur Bilge Kula, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emine Gürsoy Naskali, Azerbaycan Yazarlar Birliği Başkanı Anar Rızayev, Kazakistan UNESCO Daimi Temsilcisi, Yazar, Olcas Süleymanov, ABD, Virginia Üniversitesi Zihin ve İnsan İlişkileri Merkezi Prof. Dr. Vamık Volkan, Prof. Dr. Ali Engin Oba E. Büyükelçi, Çağ Üniversitesi| TASAM
Türk Dünyasının sorunları tartışılacak
24 Nisan Cuma günü 9.30’da başlayacak açılış oturumundan sonra karşılıklı salonlarda devam edecek. A Salonu’nda 11.00-13.00 saatleri arasında “Yeni Bölgesel – Küresel Yönetişim; Kamu Diplomasisi, Medya, Enformasyon” konulu birinci oturum yapılırken aynı saatlerde ikinci oturumda “Devlet Doğasının Değişimi, Beklenti Yönetimi ve Güvenlik” konusu ele alınacak. Öğleden sonra yapılacak üçüncü oturumda “Türk Dünyası ve Diasporaları için Yeni Perspektifler – 1 (Yerel Yönetimler- Sivil Toplum- Medya)”, dördüncü oturumda “Türk Dünyası ve Diasporaları için Yeni Perspektifler – 2 (Özel Sektör-Üniversiteler ve Akademi Sinema ve TV Yayıncılığı)”, beşinci oturumda “Turizm, Kültür, Tanıtım ve Kamu Diplomasisi”, altıncı oturumda “Türk Dünyası ve Diasporalarında Algı Yönetimi (Sosyoekonomik ve Kültürel Entegrasyon)” konuları işlenecek.
Bağımsız Türk Devletleri ve Türk Diasporaları
Forum’un son günü olan 25 Nisan 2015 Cumartesi oturumlarında yapılacak yedinci oturumda ise “100. Yılında Ermeni Sorunu”, sekizinci oturumda “Türk Dünyası Öğrenci ve Akademisyen Değişim Programları”, dokuzuncu oturumda “Kamu Diplomasisi, Medya, Enformasyon-Yerel Yönetimler Özel Oturumu” gerçekleştirilecek. 4 yıl önce kurumsallaşan “Dünya Türk Forumu”nun temel farklılığının “ilk defa bağımsız Türk Devletleri dışındaki Türk Diasporalarını da kapsaması ve güçlü kurumsallaşma iradesi” olduğunu açıklayan TASAM Başkanı Süleyman Şensoy “Dünya Türk Forumu’nun Stratejik Vizyon Belgesi’ne uygun olarak, önceki yıllarda olduğu gibi Forum’a Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi anlaşmasına katılan ve katılmayan bağımsız Türk Devletlerinden delegasyonlarla birlikte tüm Dünya’dan Türk Diasporalarının kanaat önderlerinin katılımıyla, kurumsallaşmanın güçlendirilmesi hedeflenmektedir” dedi. Şensoy; Türk Dünyası ve diasporalarında din, dil, tarih ve coğrafya söylemlerinden öte karşılıklı bağımlılık temelinde ilişkilerin derinleştirilmesi için Çanakkale Ruhuna ihtiyaç olduğunu, bu bağlamda kamu diplomasisi, medya ve enformasyon alanında tüm derinleşmenin çerçevesini çizecek bir potansiyel olduğunu belirtti.
100.cü yılında Çanakkale Ruhu
Çanakkale Şehitleri Anısına ithaf edilen “4. Dünya Türk Forumu”nun onuncu oturumda, Çanakkale Zaferi’nin 100. Yılı münasebetiyle “1915-2015 | 100. Yılında Türk Dünyasında Çanakkale Ruhu” konusu ele alınacak. Türk Akademisi Başkanı Prof. Dr. Darhan Kıdırali’nin moderatörlüğünde yapılacak oturuma konuşmacı olarak Türk Konseyi Danışmanı Büyükelçi Halil Akıncı, Büyükelçi (E) Prof. Dr. Adil Akmetov, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet Taşağıl, Özbekistan’dan Prof. Dr. Gaybullah Babayarov, Uluslararası Saraybosna Üniversitesi Rektör Danışmanı Doç. Dr. Metin Boşnak ve Kırgız-Türk Manas Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kadirali Konkobayev katılacak. Forum saat 14.00’te başlayacak ve TASAM Başkan Danışmanı (E) Büyükelçi Prof. Dr. Ali Engin Oba’nın moderatörlüğünü yapacağı kapanış oturumunun ardından sona erecek.
Türk Dünyası “Kızıl Elma Ödülleri”
3-5 Nisan 2013 tarihinde İstanbul’da düzenlenen 2. Dünya Türk Forumu sonuç bildirgesinde; Forum bünyesinde bir “Türk Dünyası Ödülü” ihdas edilmesi benimsenmişti. Türk Dünyası’nın vizyon ve derinliğini güçlendiren başarılı kişiler ile kurumları onurlandırmak ve teşvik etmek amacı ile farklı kategorilerde 2014 yılından itibaren her yıl düzenli olarak “Türk Dünyası Kızıl Elma Ödülleri” veriliyor. Kızıl Elma “Devlet” Ödülü, Kızıl Elma “Özel” Ödülü, Kızıl Elma “Diplomasi” Ödülü, Kızıl Elma “İş” Ödülü, Kızıl Elma “Bilim” Ödülü, Kızıl Elma “Kültür” Ödülü, Kızıl Elma “Sanat” Ödülü, Kızıl Elma “Teknoloji” Ödülü, Kızıl Elma “Strateji” Ödülü, Kızıl Elma “Spor” Ödülü, Kızıl Elma “Kamu Diplomasisi” Ödülü olmak üzere toplam 11 kategoride ödül verilecek. Ödüller 4. Dünya Türk Forumu’nun ikinci günü olan 24 Nisan 2015 Cuma Akşamı Gorrion Hotel’de 18.30-20.30 saatleri arasında düzenlenecek Törenle sahiplerini bulacak. Törende Dombra müziği ile Türk dünyasında adını duyurmuş, Nogay Türk’ü halk müziği sanatçısı ve ozanı Arslanbek Sultanbekov bir konser verecek.