DÜNYA TÜRK FORUMUTOPLANDI, TÜRK DÜNYASINDAN DOSTLARLA BİR ARAYA GELDİK

DÜNYA TÜRK FORUMUTOPLANDI, TÜRK DÜNYASINDAN DOSTLARLA BİR ARAYA GELDİK

DÜNYA TÜRK FORUMUNDA TÜRK DÜNYASINA GÖNÜL VEREN DOSTLARLA BİR ARAYA GELDİK

DÜNYA TÜRK FORUMUTOPLANDI, TÜRK DÜNYASINDAN DOSTLARLA BİR ARAYA GELDİK

Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi-TASAM’ın, Türk Dünyasından altmışa yakın ülkedeki akademisyen, devlet adamı, diplomat, gazeteci, sivil toplum, düşünce ve kanaat önderlerini bir araya getirerek İstanbul’da gerçekleştirdiği büyük organizasyonda, Türk dünyasına gönül verenlerle buluşma fırsatı bulduk.

DUNYA TURK FORUMU-.B.E OBA ve ONGER

Paris’ten Anadolu Kültür Merkezi Başkanı Dr. Demir Onger, Berlin’den ‘Dünya Uygur Kongresi’ ve ‘Temsil Edilmeyen Uluslar ve Halklar Organizasyonu-UNPO’ kurucularından Erkin Alptekin, İstanbul Üniversitesi Doçent Dr. Ömer Kul ve yıllar önce Paris’te Başkonsolosluk yaparken ailece dost olduğumuz Emekli Büyükelçi Prof. Dr. Ali Engin Oba ile bir araya geldik.Konferans arası hatıra fotoğrafı çektirirken Kazakistan’dan gelen heyet bizlere katıldı. Bu yılki ‘Dünya Türk Forumu’  her ne kadar Çanakkale Şehitleri Anısına ithaf edildi ise de ‘Çanakkale Savaşları’nın 100’ün yıl dönümü’ için düzenlenen anma törenlerinin gölgesinde kaldı.

TÜRK DÜNYASI İSTANBUL’DA TOPLANIYOR – Muammer ELVEREN

medyatr

Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi TASAM, Türk Dünyasından altmışa yakın ülkedeki akademisyen, devlet adamı, diplomat, gazeteci, sivil toplum, düşünce ve kanaat önderlerini, İstanbul’da gerçekleştireceği büyük organizasyonda buluşturuyor. Türk Dünyası ve Diasporalarının küresel temsilcilerinin yoğun katılımıyla 23-25 Nisan’da İstanbul’da “Kamu Diplomasisi, Medya, Enformasyon” ana teması ile toplanacak olan “4. Dünya Türk Forumu” Çanakkale Şehitleri Anısına ithaf edildi.  Toplantılarda ‘Dünya Türk Forumu Akil Kişiler Kurulu’ bir araya gelecek ve Türk Dünyası “Kızıl Elma Ödülleri” verilecek.

Dünya Türk Forumu toplantıları

İstanbul, Bahçelievler Gorrion Hotel’de 24 Nisan günü başlayacak olan  4. Dünya Türk Forumu’nun açılış konuşmalarını TASAM Başkanı Süleyman Şensoy , Azerbaycan Diaspora Bakan Yardımcısı Valeh Haciyev, Kazakistan Türk Akademisi Başkanı Prof. Dr. Darhan Kıdırali, E. Gagauzya Devlet Başkanı Mikhail Formuzal ile Makedonya Devlet Bakanı Furkan Çako yapacak.

Akil kişiler kurulu toplantısı

Dünya Türk forumu ‘ Akil kişiler Kurulu’ üyeleri ise açılıştan bir gün önce 23 Nisan’da bir araya gelecek ve kurul toplantısına şu üyeler katılacak. Türk Konseyi Danışmanı Büyükelçi Halil Akıncı,  İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Devlet Eski Bakanı Prof. Dr. Ahat Andican, TAVAK Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen, 21.-22. Dönem Milletvekili Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, Boğaziçi Üniversitesi Prof. Dr. İsenbike Togan, Doğu Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi, KKTC Eski Başbakanı Hakkı Atun, Hollanda Türkevi Araştırmalar Merkezi Başkanı Drs. Veyis Güngör,  Almanya Türk Toplumu Onursal Başkanı Prof. Dr. Hakkı Keskin, Kırgız-Türk Manas Üniversitesi Öğretim Üyesi,  Prof. Dr. Kadırali Konkobayev,  Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Onur Bilge Kula,  Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emine Gürsoy Naskali,  Azerbaycan Yazarlar Birliği Başkanı Anar Rızayev,  Kazakistan UNESCO Daimi Temsilcisi, Yazar, Olcas Süleymanov,  ABD, Virginia Üniversitesi Zihin ve İnsan İlişkileri Merkezi Prof. Dr. Vamık Volkan,  Prof. Dr. Ali Engin Oba E. Büyükelçi, Çağ Üniversitesi| TASAM

Türk Dünyasının sorunları tartışılacak

24 Nisan Cuma günü 9.30’da başlayacak açılış oturumundan sonra karşılıklı salonlarda devam edecek. A Salonu’nda 11.00-13.00 saatleri arasında “Yeni Bölgesel – Küresel Yönetişim; Kamu Diplomasisi, Medya, Enformasyon” konulu birinci oturum yapılırken aynı saatlerde ikinci oturumda “Devlet Doğasının Değişimi, Beklenti Yönetimi ve Güvenlik” konusu ele alınacak.  Öğleden sonra yapılacak üçüncü oturumda “Türk Dünyası ve Diasporaları için Yeni Perspektifler – 1 (Yerel Yönetimler- Sivil Toplum- Medya)”, dördüncü oturumda “Türk Dünyası ve Diasporaları için Yeni Perspektifler – 2 (Özel Sektör-Üniversiteler ve Akademi Sinema ve TV Yayıncılığı)”, beşinci oturumda “Turizm, Kültür, Tanıtım ve Kamu Diplomasisi”, altıncı oturumda “Türk Dünyası ve Diasporalarında Algı Yönetimi (Sosyoekonomik ve Kültürel Entegrasyon)” konuları işlenecek.

Bağımsız Türk Devletleri ve Türk Diasporaları

KIZILELMA ODUL LOGO

Forum’un son günü olan 25 Nisan 2015 Cumartesi oturumlarında yapılacak yedinci oturumda ise “100. Yılında Ermeni Sorunu”, sekizinci oturumda “Türk Dünyası Öğrenci ve Akademisyen Değişim Programları”, dokuzuncu oturumda “Kamu Diplomasisi, Medya, Enformasyon-Yerel Yönetimler Özel Oturumu” gerçekleştirilecek.  4 yıl önce kurumsallaşan “Dünya Türk Forumu”nun temel farklılığının “ilk defa bağımsız Türk Devletleri dışındaki Türk Diasporalarını da kapsaması ve güçlü kurumsallaşma iradesi” olduğunu açıklayan TASAM Başkanı Süleyman Şensoy “Dünya Türk Forumu’nun Stratejik Vizyon Belgesi’ne uygun olarak, önceki yıllarda olduğu gibi Forum’a Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi anlaşmasına katılan ve katılmayan bağımsız Türk Devletlerinden delegasyonlarla birlikte tüm Dünya’dan Türk Diasporalarının kanaat önderlerinin katılımıyla, kurumsallaşmanın güçlendirilmesi hedeflenmektedir” dedi. Şensoy; Türk Dünyası ve diasporalarında din, dil, tarih ve coğrafya söylemlerinden öte karşılıklı bağımlılık temelinde ilişkilerin derinleştirilmesi için Çanakkale Ruhuna ihtiyaç olduğunu, bu bağlamda kamu diplomasisi, medya ve enformasyon alanında tüm derinleşmenin çerçevesini çizecek bir potansiyel olduğunu belirtti.

100.cü yılında Çanakkale Ruhu

Çanakkale Şehitleri Anısına ithaf edilen “4. Dünya Türk Forumu”nun onuncu oturumda, Çanakkale Zaferi’nin 100. Yılı münasebetiyle “1915-2015 | 100. Yılında Türk Dünyasında Çanakkale Ruhu” konusu ele alınacak. Türk Akademisi Başkanı Prof. Dr. Darhan Kıdırali’nin moderatörlüğünde yapılacak oturuma konuşmacı olarak Türk Konseyi Danışmanı Büyükelçi Halil Akıncı, Büyükelçi (E) Prof. Dr. Adil Akmetov, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet Taşağıl, Özbekistan’dan Prof. Dr. Gaybullah Babayarov, Uluslararası Saraybosna Üniversitesi Rektör Danışmanı Doç. Dr. Metin Boşnak ve Kırgız-Türk Manas Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kadirali Konkobayev katılacak. Forum saat 14.00’te başlayacak ve TASAM Başkan Danışmanı (E) Büyükelçi Prof. Dr. Ali Engin Oba’nın moderatörlüğünü yapacağı kapanış oturumunun ardından sona erecek.

Türk Dünyası “Kızıl Elma Ödülleri”

3-5 Nisan 2013 tarihinde İstanbul’da düzenlenen 2. Dünya Türk Forumu sonuç bildirgesinde; Forum bünyesinde bir “Türk Dünyası Ödülü” ihdas edilmesi benimsenmişti. Türk Dünyası’nın vizyon ve derinliğini güçlendiren başarılı kişiler ile kurumları onurlandırmak ve teşvik etmek amacı ile farklı kategorilerde 2014 yılından itibaren her yıl düzenli olarak “Türk Dünyası Kızıl Elma Ödülleri” veriliyor.  Kızıl Elma “Devlet” Ödülü, Kızıl Elma “Özel” Ödülü, Kızıl Elma “Diplomasi” Ödülü, Kızıl Elma “İş” Ödülü, Kızıl Elma “Bilim” Ödülü, Kızıl Elma “Kültür” Ödülü, Kızıl Elma “Sanat” Ödülü, Kızıl Elma “Teknoloji” Ödülü, Kızıl Elma “Strateji” Ödülü, Kızıl Elma “Spor” Ödülü, Kızıl Elma “Kamu Diplomasisi” Ödülü olmak üzere toplam 11 kategoride ödül verilecek. Ödüller 4. Dünya Türk Forumu’nun ikinci günü olan 24 Nisan 2015 Cuma Akşamı Gorrion Hotel’de 18.30-20.30 saatleri arasında düzenlenecek Törenle sahiplerini bulacak. Törende Dombra müziği ile Türk dünyasında adını duyurmuş, Nogay Türk’ü halk müziği sanatçısı ve ozanı Arslanbek Sultanbekov bir konser verecek.

MuammerELVEREN hakkında 226 makale
İSTANBUL Üniversitesi- Yüksek Gazetecilik mezunu olan Muammer ELVEREN, 12 Şubat 1948 yılında Mardin’de doğdu. Evli ve bir kız babası olan ELVEREN, 1974 te Haldun SİMAVİ‘nin kurduğu GÜNAYDIN Gazetesi’ne girdi. 1977 de GÜNAYDIN gazetesi BRÜKSEL Bürosunu kurmakla görevlendirildi ve BRÜKSEL BÜRO ŞEFİ oldu. 1989 da BRÜKSEL temsilciliği yanında Mihail GORBAÇOV’un liderliğindeki Komünizm ’in merkezi kabul edilen 'Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği-SSCB’nin başkenti MOSKOVA temsilciliği görevini de üstlendi. ELVEREN 1991 yılında HÜRRİYET gazetesine girdikten sonra da BRÜKSEL ve MOSKOVA görevini birlikte yürüttü. Başta AZERBAYCAN olmak üzere dönemin Sovyetler Birliği Cumhuriyetleri yanında BULGARİSTAN ve ROMANYA’da Komünizmin çöküşüyle ilgili olayları yerinde izledi. ELVEREN birçok batı ülkesinde de uluslararası olayları izledi, dizi, haber ve röportajlar yaptı. Muammer ELVEREN 1991 de Azeri ve Ermeni çatışmalarının en yoğun olduğu dönemde tüm tehlikeleri göze alarak DAĞLIK KARABAĞ ‘a girip röportaj yapmayı başaran ilk gazeteci oldu. Bu başarısıyla “YILIN GAZETECİSİ” seçildi ve ‘SEDAT SİMAVİ GAZETECİLİK ÖDÜLÜ’ ne layık görüldü. Muammer ELVEREN aynı yıl Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ‘SERİ RÖPORTAJ ÖDÜLÜ’ nü de kazandı. ELVEREN 1992 yılında Fransa’ya atanarak HÜRRİYET gazetesi PARİS TEMSİLCİSİ oldu. 1998 de Devlet Bakanı EYÜP AŞIK ’ın Fransa’da tutuklanan yeraltı dünyasının tanınmış isimlerinden Alaattin ÇAKICI ile konuşmasını içeren kasetini elde ederek istifasına neden olan ve hükümetin düşme sürecini başlatan “ÇAKICI’YA KAÇ DİYEN ANAP’LI BAKAN” haberiyle ikinci kez SEDAT SİMAVİ GAZETECİLİK ÖDÜLÜ’ ne layık görüldü. ELVEREN aynı yıl İstanbul Üniversitesi “İletişim Fakültesi- YILIN GAZETECİSİ ÖDÜLÜ’ nü aldı. Muammer ELVEREN ‘e 1999 da NOKTA dergisinin düzenlediği “DORUKTAKİLER 98″ yarışmasında da “YILIN GAZETECİSİ” Kasım 2023 te ‘Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Burhan Felek Basın Hizmet ödülü’ verildi. Fransızca ve Arapça bilen ELVEREN 1977 den beri uluslararası alanda çalıştı, seri röportajlar yaptı, zirveler ve festivaller izledi. Avrupa Birliği, NATO, Avrupa Konseyi, Avrupa Parlamentosu ve UNESCO ile Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü – OECD gibi Uluslararası kuruluşlarla ilgili siyasi ve ekonomik yazılar yazdı, haber ve dizi yazılar hazırladı. Uluslararası büyük aktüel olayları yerinde izleyen ELVEREN hemen hemen tüm doğu ve batı Avrupa ülkeleri, şimdi her biri birer bağımsız ülke olan ve 15 Cumhuriyetten oluşan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nde çalıştı. İskandinav ülkeleri, Afrika ve Ortadoğu ülkeleri ile Mısır’dan Fas’a beş kuzey Afrika ülkesi ile çatışmalar döneminde SARAYBOSNA ve KOSOVA’da görev yaptı. 1995 te gazeteciliğin yanı sıra KANAL-D’ de televizyon haberciliğine de başlayan ELVEREN bu görevini 2008 sonuna kadar sürdürdü. ELVEREN 2010 yılına kadar HÜRRİYET GAZETESİ PARİS TEMSİLCİLİĞİ görevini sürdürdükten sonra Türkiye’ye döndü. HÜRRİYETgazetesinde uluslararası büyük olayları izleme görevini üstlenen ELVEREN, ARAP BAHARI olaylarının başladığı TUNUS ve MISIR’da görev yaptı. MISIR’da Devlet Başkanı Hüsnü MÜBAREK dönemini, TAHRİR DEVRİMİ, Mübarek‘in görevi bırakması, yargılanmasını yerinde izledi. Muhammed MURSİ dönemi ve ‘MÜSLÜMAN KARDEŞLER‘in günlerce RABİA Meydanı ayaklanmalarını, KAHİRE’nin çeşitli bölgelerinde yaptıkları gösterileri ve ASKERİ DARBE anında meydana gelen olayları yerinde izledi. Darbeyi gerçekleştiren Abdülfettah el SİSİ ’nin Cumhurbaşkanı seçildiği seçimler sırasında KAHİRE’de bulundu. ELVEREN daha sonra SİSİ döneminde tüm riskleri göze alarak MÜSLÜMAN KARDEŞLER ’den 1212 kişiye idam cezası verilen gazetecilerin sokulmadığı MİNYE kentine girip röportaj yapmayı başardı. UKRAYNA ’da ayaklanmalar başlayınca KIRIM ’a geçen ELVEREN orada görev yaparken Rus ordusu KIRIM'ı işgal etmeye başladı. KIRIM ‘da tüm bölge ve yolları kontrol altına alan Rus birliklerine rağmen Başkent SİMFEROPOL (Akmescit), BAHÇESARAY, YALTA ve özellikle Rus donanmasının bulunduğu ve gazetecilerin girmesi yasak SİVASTOPOL’e girmeyi başardı. Rus Ordusunun işgal ettiği bölgelerde fotoğraf çekmek yasak olduğu halde tüm tehlikeleri göze alarak 'Türk basınında ilk kez bir çatışma bölgesinde fotoğraf ve video çekme özelliği olan GOOGLE GÖZLÜĞÜ kullanarak' Rus askeri barikatlarıyla SİVASTOPOL’deki donanmasının fotoğraf ve görüntülerini çekip röportaj ve haberler hazırladı. HüRRİYET Gazetesinde uluslararası olayları izleme görevini 31 Aralık 2018 gününe kadar sürdüren Muammer ELVEREN kendi isteğiyle gazeteden ayrılarak emekli oldu. Halen "muammerelveren.com" sitesinde yazılarını derleyen ELVEREN, Uluslararası Gazeteciler Federasyonu-FİJ, Belçika Profesyonel Gazeteciler Birliği-AGJPB, Avrupa Parlamentosu Gazeteciler Birliği-AJPE, Fransa Yabancı Gazeteciler Derneği-APE, Fransa Cumhurbaşkanlığı Gazeteciler Birliği-APP ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti TGC üyesidir. ELVEREN, FİJ kartı, Belçika Basın kartı, Fransa Basın kartı ve Sürekli Sarı Basın kartı taşıyor.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*