GAZİOSMANPAŞA’NIN TORUNU BEYZADE BÜLENT OSMAN PARİS’TE VEFAT ETTİ.

Plevne Kahramanı Gaziosmanpaşa’nın torunu Beyzade Bülent Osman Fransa’da vefat etti. – Muammer ELVEREN –

Plevne Kahramanı Gaziosmanpaşa’nın torunu Beyzade Bülent Osman Fransa’nın başkenti Paris’te yaşamını yitirdi. Annesi Osmanlı Hanedanından II. Abdülhamit’in kızı Naime Sultan ile Gazi Osman Paşa’nın oğlu Kemalettin Bey’in tek torunu olan Bülent Osman dün gece Paris’te tedavi gördüğü hastanede 87 yaşında yaşama veda etti. Atatürk’e hayranlığı ile tanınan Beyzade Bülent Osman geçtiğimiz yıl geçirdiği beyin kanaması sonucu komaya girmişti.

Gazi Osman Paşa 1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı’nda Plevne savunmasıyla dünya tarihine damgasını vurmuştu. Bülent Osman’la 2009 da Paris’teki evinde Hürriyet gazetesi için yaptığım görüşmede bana özenle sakladığı Gazi Osman Paşa’nın madalyalarını heyecanla gösterirken heyecandan titriyordu.  Beyzade Bülent Osman Hanedan ailesinin sürgünüyle ilgili soruma verdiği cevapta babası Cahit Osman’ın Fransa’da sürgündeyken dünyaya geldiğini söylemişti.  Osman “ Babam işportacılıktan otomobil yıkamaya kadar çeşitli işlerde çalıştıktan sonra Michelin lastik fabrikasında işe girdi ve oradan emekli oldu.  Fransa Cumhurbaşkanı tarafından Fransız Şövalyesi olarak  “Legion d’Honneur”unvanıyla ödüllendirildi” demişti.

Beyzade Bülent Osman, kendisinin de Michelin’de görev yaptığını ve şirketin başkan yardımcılığına kadar yükseldiğini belirtirken şu tarihi açıklamayı yapmıştı  “Annem ve Babamın sürgünde acı çektiğine tanık oldum. Ben Fransa’da doğdum, burada yaşadım, Türkiye’yi burada iken öğrenmeye başladım. Annem babam bütün çocukluğumda bana Türkiye’yi anlattılar. Görmediğim halde birçok yeri görmüş kadar biliyordum. Daha sonra Türkiye’ye gitme fırsatı bulunca anlattıkları kadar güzel olduğunu, insanların yardımseverliklerini görünce anne babamın devamlı Türkiye’den bahsetmekte ne kadar haklı olduklarını anladım. Ben 1990’a kadar Türkçe bilmiyordum, sonra öğrendim. Türkiye Cumhuriyetinin kuran Mustafa Kemal Atatürk dünyanın yetiştirdiği en büyük liderlerden biridir.  Bunu bütün dünya kabul ediyor. O zamanlar hepimiz savaşı kaybetmiştik. Bütün memleketler bizi paylaşacaklardı, iyi ki Atatürk ortaya çıkıp memleketi kurtardı.  O İmparatorluğun yıkılışında rol oynamadı ki… Yaşlanmış bir insan gibiydi memleket. İstese de istemese de ölecekti. Atatürk memleketi düştüğü kötü durumdan kurtardı, çünkü istense de istenmese de Avrupa memleketi paylaşacaktı. İş bitmişti… ne olacaktı yani Avrupalılar sultanlara tamam siz kalın mı diyecekti. Hayır… Memleketi paylaşıp onları da ya sürecek ya da öldüreceklerdi. Bu nun için diyorum ki Hanedan ailesinin yurtdışına çıkarılması kararı doğruydu.  Yapmalılardı, bunu yapmaya mecburlardı. Mustafa Kemal bunu yapmasaydı, Türkiye bugün Arabistan gibi olacaktı. Ama Atatürk başardı ve memleketi kurtardı. Buna saygı duymaktan başka ne yapılabilir.’’

Haberin HÜRRİYET İNTERNET LİNKİ:http://www.hurriyet.com.tr/2-abdulhamitin-torunu-bulent-osman-vefat-etti-40361868

. . .

BEYZADE BÜLENT OSMAN FATİH CAMİSİNDE OSMAN PAŞA’NIN YANINA GÖMÜLDÜ 

Muammer ELVEREN yazıyor –

Paris’te 87 yaşında vefat ettikten sonra vasiyeti üzerine eşi Jeannine Osman ve oğlu Remy Cengiz Osman tarafından İstanbul’a getirilen Plevne kahramanı Gazi Osman Paşa’nın torunu Beyzade Bülent Osman için Fatih Camii’nde ikindi namazını müteakip cenaze namazı kılındı. Osmanlı Hanedanından II. Abdülhamit’in kızı Naime Sultan ile Gazi Osman Paşa’nın oğlu Kemalettin Bey’in tek torunu olan Beyzade Bülent Osman büyük dedesi Gazi Osman Paşa ile Fatih Sultan Mehmet’in mezarının bulunduğu Fatih Camii haziresine gömüldü. Bülent Osman’ın ailesi Türkiye’de yaşayan ve cenaze için yurt dışından gelen Osmanlı Hanedanı üyeleriyle 14 Şubat Salı günü saat 18.00-21.00, 15 Şubat Çarşamba ve 16 Şubat Perşembe günleri de saat 13.00-17.00 arasında Yıldız Parkı içindeki Çadır Köşkü’nde taziyeleri kabul etti.

TABUT OMUZLARDA DEĞİL BEL HİZASINA TAŞINDI

Cenazeye Osmanlı hanedanına mensup Harun Abdülkerim Osmanoğlu, Abdülhamid Kahyan Osmanoğlu ile birlikte 2.Abdulmahid’in 5. kuşak torunu Nilhan ve babası Orhan Osmanoğlu katıldı. Camide taziyeleri Bülent Osman’ın eşi Jeannine Osman ile oğlu Remy Cengiz Osman kabul etti. Cenaze törenine Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, İstanbul büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir gazeteci Murat Bardakcı, organizatör Erkan Özarman ile Paris’ten işadamı Murat Baba katıldı. Bülent Osman’ın Türk bayrağına sarılı tabutunun önüne fotoğrafı ile Fransız hükümetinden aldığı iki şeref Madalyası (Legion d’Honneur) konuldu. Bülent Osman’ın cenaze namazını kıldıran İmam Ömer Tuğrul İnançer Fatih Sultarn Mehmet’e saygı gereği tabutun omuzlarda değil bel hizasında taşınması gerektiğini bildirdi. Bakanlar Kurulu’nun izniyle Fatih Sultan Mehmet’in türbesinin de bulunduğu Fatih Cami haziresine kadar bel hizasında taşınan Bülent Osman’ın cenazesi 1919 yılında vefat eden Cemile Sultan’ın oğlu Celalettin Bey ve 1953 yılında ölen Cemile Sultan’ın kızı Mevhibe hanımın mezarlarının olduğu bölüme defnedildi.

TÜRKÇE’Yİ 1990 DAN SONRA ÖĞRENDİM DEMİŞTİ.

Gazi Osman Paşa 1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı’nda Plevne savunmasıyla dünya tarihine damgasını vurmuştu. Bülent Osman, 2009’da Paris’teki evinde Hürriyet’e verdiği röportajda Gazi Osman Paşa’nın madalyalarını göstermişti. Michelin’de görev yaptığını ve şirketin başkan yardımcılığına kadar yükseldiğini belirten Osman şöyle konuşmuştu: “Annem ve Babamın sürgünde acı çektiğine tanık oldum. Ben Fransa’da doğdum, burada yaşadım, Türkiye’yi buradayken öğrenmeye başladım. Annem babam bütün çocukluğumda bana Türkiye’yi anlattılar. Görmediğim halde birçok yeri görmüş kadar biliyordum. Daha sonra Türkiye’ye gitme fırsatı bulunca anlattıkları kadar güzel olduğunu, insanların yardımseverliklerini görünce anne babamın devamlı Türkiye’den bahsetmekte ne kadar haklı olduklarını anladım. Ben 1990’a kadar Türkçe bilmiyordum, sonra öğrendim.

“ATATÜRK DÜNYANIN EN BÜYÜK LİDERLERİNDEN”

Türkiye Cumhuriyetinin kuran Mustafa Kemal Atatürk dünyanın yetiştirdiği en büyük liderlerden biridir. Bunu bütün dünya kabul ediyor. O zamanlar hepimiz savaşı kaybetmiştik. Bütün memleketler bizi paylaşacaklardı, iyi ki Atatürk ortaya çıkıp memleketi kurtardı. O İmparatorluğun yıkılışında rol oynamadı ki… Yaşlanmış bir insan gibiydi memleket. İstese de istemese de ölecekti. Atatürk memleketi düştüğü kötü durumdan kurtardı, çünkü istense de istenmese de Avrupa memleketi paylaşacaktı. İş bitmişti… Ne olacaktı yani Avrupalılar sultanlara tamam siz kalın mı diyecekti. Hayır… Memleketi paylaşıp onları da ya sürecek ya da öldüreceklerdi. Bunun için diyorum ki Hanedan ailesinin yurtdışına çıkarılması kararı doğruydu. Yapmalılardı, bunu yapmaya mecburlardı. Mustafa Kemal bunu yapmasaydı, Türkiye bugün Arabistan gibi olacaktı. Ama Atatürk başardı ve memleketi kurtardı. Buna saygı duymaktan başka ne yapılabilir”

HÜRRİYET HABER LİNKİ: http://www.hurriyet.com.tr/bulent-osman-istanbulda-son-yolculuguna-ugurlandi-40365820

Muammer ELVEREN-Özel

 

 

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir