HOLLANDE ‘ADAY OLMAYACAĞIM’

Muammer ELVEREN-

hollande-aday-olmayacagim

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande 23 Nisan ve 7 Mayıs 2017 tarihlerinde gerçekleştirilecek 2017 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Sosyalist Parti’nin adayı olmayacağını Elysee sarayından televizyonların canlı yayınında yaptığı bir açıklamayla duyurdu. Hollande 15 Mayıs 2012 tarihinde ülkenin 24. cumhurbaşkanı seçilmişti. Uzun süredir eleştirilerin hedefinde olan 62 yaşındaki Hollande 2017 seçimleri için aday olup olmayacağını aralık ayında açıklayacağını söylemişti. Böylece Fransa’nın 5.ci Cumhuriyet döneminde yaşanmamış bir olay yaşandı  Hollande görevdeyken aday olmayacağını açıklayan ilk Cumhurbaşkanı oldu.

Son dönemlerde yapılan kamuoyu anketlerinde popülaritesi yüzde 10 lara kadar düşen François Hollande televizyondan canlı yayınlanan ulusa sesleniş konuşmasında “Seçim öncesi verdiğim vaatleri yerine getirdim. Ülkede işsizlik sayısını düşürdüm ve terörle mücadele ettim. Son 4,5 yıldır Fransa’nın çıkarlarını korumak için samimi ve dürüst bir biçimde çalıştım. Ülkemizin ihtiyaçlarını kişisel hırslarımın önüne koydum ve İkinci dönem için Cumhurbaşkanı adayı olmayacağım.” dedi. Hollande konuşmasında Fransa’nın içe kapanmaması ve korumacı politikalar izlememesi gerektiğini belirterek Ulusal Cephe Partisi Başkanı Marine Le Pen liderliğindeki aşırı sağın yükselişine dikkati çekti.

hollande-la-fin

Hollande’ın aday olmayacağını açıklamasıyla Sosyalistler arasında yarışa girecek adaylar harekete geçti. Başbakan Manuel Valls eski Ekonomi ve Endüstri Bakanı Emmanuel Macron, eski Eğitim Bakanı Benoit Hamon, eski Ekonomi Bakanı Arnaud Montebourg, Çevre Bakanı Segolene Royal, Eğitim Bakanı Najat vallaud Belkacem ve Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo’da en güçlü isimler olarak öne çıkıyor.

Fransa’da merkez sağdaki ‘Cumhuriyetçiler’ Partisi geçen hafta sonu yapılan seçimle cumhurbaşkanı adayı olarak eski başbakanlardan François Fillon’u seçmişti.  Bu durumda kamuoyu yoklamalarına göre fazla şans tanınmayan Sosyalist Parti dışında cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda Fillon’un en güçlü rakibi aşırı sağcı Ulusal Parti lideri Marine Le Pen olacak.

Fransa Cumhuriyet tarihinde daha önce 3 Cumhurbaşkanı iki kez üst üste seçildi. Bunlar Charles de Gaulle (1958-1965 ve 1965-1969), François Mitterrand (1981-1988 ve 1988-1995) ile Jacques Chirac (1995-2002 ve 2002-2007). İki Cumhurbaşkanı ise ikinci kez seçime girdiği halde kazanamadı, onlarda Valery Giscard d’Estaing (1981) ve Nicolas Sarkozy (2012). Georges Pompidou’ya gelince 1974 yılında görevde iken öldü.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir