FRANSA’NIN SAVAŞ SANAYİ ve MEDYA İMPARATORU SERGE DASSAULT ÖLDÜ

Fransa’da savaş bombardıman uçakları Mirage, Rafale ve Falcon uçaklarını üreten, Le Figaro ve Express dergileriyle medya dünyasında yer alan Dassault sanayi imparatorluğunun sahibi Senatör Serge Dassault bürosunda çalışırken kalp yetmezliğinden yaşama veda etti.Fransa’nın endüstri devi ‘Groupe Industriel Marcel Dassault S.A’ holdingin sahibi Serge Dassault, 1987 yılında uçaklara meraklı babası Marcel Dassault tarafından 1929 yılında kurulan ‘‘La société des avions Marcel Bloch- Marcel Bloch Havacılık Şirketi ‘ nin başına geçmişti.

Serge Dassault ile Fransa Cumhurbaşkanı Chirac’la Güney Kore’ye gittiğimizde bu fotoğrafı Mirage ve Rafale savaş bombardıman uçaklarını tanıttığı stand’ta çekmiştik.

BABASIYLA BİRLİKTE GESTAPO TUTUKLADI

Marcel Dassault 1944 yılında Nazilere havacılık konusundaki bilgilerini paylaşmadığı gerekçesiyle eşi ve oğlu Serge ile birlikte Gestapo tarafından tutuklandı. Amerikalılar tarafından 23 Nisan 1945 yılında serbest bırakılan baba Marcel Dassault 1950 yılında  ‘Yahudi’  ailesinin ‘Bloch’ olan soyadını ‘Katolik’ dinine geçerek ‘Dassault’ olarak değiştirdi.  1950’li ve 60’lı yıllar boyunca birden fazla sektöre giren ve her geçen yıl istikrarlı bir şekilde büyümesini sürdüren Dassault; 2000’li yıllara gelinceye kadar Fransa’nın en eski ve en zengin kuruluşları arasında kendine yer buldu.

GÖZALTINA ALINMIŞTI

Serge Dassault, Fransa’da 1995 ve 2009 yılları arasında Corbeil-Essonnes bölgesi belediye başkanlığı yaparken seçimlerde “oy hırsızlığı” yapıldığı gerekçesiyle hakkında dava açılınca adının temize çıkarılması ve hakkında açılan soruşturmanın tamamlanıp sonuçlanması için dokunulmazlığının kaldırılmasını talep etmişti.
Ancak dokunulmazlığı kaldırıldıktan sonra gözaltına alınan Senatör Serge Dassault soruşturma sonrası serbest bırakılmıştı. Dassault Holding’in başlıca şirketleri şunlardı: Dassault Aviaton,Dassault Falcon Jet,-Dassault Falcon Service, Sogitec, SABCA, Lummen, Dassault Systems, SVE, Figaro Group, Immobiliere Dassault, Artcurial, Arqana (%30’luk hissesi), Chateau Dassault…

SAVUNMA VE HAVACILIKTA BÜYÜDÜ

Serge Bloch adıyla 1925’te doğan Serge Dassault  Forbes dergisinin 2017 rakamlarına göre Fransa’nın 3.cü dünyanın ise 57. en zengin işadamı olarak gösteriliyor. Forbes’in 2017  ilk beş sırlamasına göre ‘Louis Vuitton S.A ile Moet Hennesy’ gruplarının sahibi Bernard Arnault net 41,5 Milyar Dolar ile Fransa’nın en zenginleri listesinde birinci sırada yer alırken ( dünyada 11.ci),  2.ci sırayı 39,5 milyar dolarla ‘L’Oréal’in sahibi Liliane Bettencourt (Dünyada 14), 3.cü sırada Serge Dassault 16.1 milyar dolarla (dünyada 57 ci), 4.cü sırada ‘ . Printemps, redoute, fnac, conforama, bouygues‘in hisselerinin bir kısmı, christie’s açık arttırma zinciri, château latour ve gucci‘nin büyük hissesi’ sahibi  François Pinault ((dünyada 63) ve 5.ci sırada 13 milyar dolarla telekominkasyon devi Patrick Drahi (dünyada 93)yer aldı.

Serge Dassault’nunölümünden sonra bir mesaj yayınlayan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Ülkemiz, hayatını Fransız endüstrisinin mücevherini yapmaya adayan kişiyi kaybetti.Tüm hayatı boyunca, Serge Dassault, babasından miras kalan grubun stratejik tercihlerine aşırı dikkat göstererek, gerekli dönüşümleri yapmasına ve birden çok yeniliğe öncülük etmesine imkan tanıdı” dedi.

LE FİGARO’NUN DA SAHİBİ

Dassault Group’un bünyesinde Fransız havacılık ve uçak üretim sanayisini gerçekleştiren Dassault Aviation’un dışında Le Figaro başta olmak üzere bazı medya kuruluşları ile ulaşım, emlak, enerji, çevre, otelcilik ve müzayede sektörüne ait şirketler yer alıyor. Serge Dassault, Medya dünyasındaki etkinliğini artırmak amacıyla 2004’te Socpresse şirketini satın aldı. Böylelikle Fransa’da Le Figaro ve L’Express olmak üzere 70’ten fazla yayının kontrolünü eline geçirdi.


DAVALARLA DA GÜNDEMDEYDİ

2004-2017 yılları arasında Fransa parlamentosunun üst kanadı Senato’da Senatör olan Serge Dassault, hakkında açılan soruşturmalar ve oy satın alma iddiaları ile sürekli gündeme geldi. Yurt dışından yıllarca banka hesabı bulundurduğu ve vergi kaçırdığı ortaya çıkan Dassault’ya geçtiğimiz şubat ayında 5 yıl seçilme hakkının elinden alınması ve 2 milyon Euro para cezası verilmiş ancak karara itiraz etmişti. İtiraz duruşması ise önümüzdeki hafta yapılacaktı.

Türkiye’de bir çok sanayici ve işadamı gibi Doğan Medya Grubunda eski Patronumuz Aydın Doğan Falcon özel jet uçağını Dassault Aviation’dan almış ve Fransanın Bordeaux kenti yakınındaki Saint Emilion’daki Şatosuna davet edilmişti.

HÜRRİYET HABER LİNKİ:
http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/fransanin-sanayi-devi-serge-dassault-oldu-40850981

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir