KIRIM SAVCISININ İLLEGAL KARARI

KIRIM SAVCISI Natalia Poklonskaya

-KIRIM RUS SAVCISI POKLONSKAYA MAHKEME KARARI ÇIKMADAN ‘KIRIM TATAR MİLLİ MECLİSİ’NİN FAALİYETLERİNİ DURDURDU.

Rusya’nın tayin ettiği Kırım Savcısı Natalya Poklonskaya, 15 Şubat’ta Kırım Tatarlarının en yüksek temsil ve yürütme organı olan Kırım Tatar Milli Meclisi’ni kapatmak için Kırım Yüksek Mahkemesi’ne başvurmuştu. Poklonskaya, mahkeme sonuçlanana kadar meclisin faaliyetlerini durdurma kararı verdiğini açıkladı. Kararın, “Rusya yasalarının ihlallerini önlemek için” alındığını savunan savcı, “Böylelikle meclisin sahip olduğu haklar durduruluyor, devlete ait ve yerel basını kullanması, toplantı düzenlemeleri ve tüm propagandaları yasaklanıyor.” dedi. Poklonskaya dava dilekçesinde, Rusya Federasyonu’nun aşırıcılık faaliyetleri ile mücadele kanununa dayanarak, Kırım Tatar Milli Meclisi’nin faaliyetlerinin durdurulmasını ve meclisin aşırı örgüt kapsamına alınmasını talep etmişti. İlk duruşma 3 Mart’ta yapılmış, davanın görülmesi değişik gerekçelerle dört kez ertelenmişti. Kırım Yüksek Mahkemesi’ndeki duruşmaya savcılık yetkilileri, 630 sayfa ve 10 CD’den oluşan delillerle gelmişti.

KIRIMLI AVUKAT TEMİŞEV İTİRAZ EDECEĞİZ

Kırımlı avukat Cemil Temişev, Rus savcı Natalya Poklonskaya’nın Kırım Tatar Milli Meclisi’nin faaliyetlerini durdurma kararı almasına itiraz edeceklerini bildirdi. Temişev, Radyo Svoboda’ya yaptığı açıklamada, Rus savcının Meclis’in kapatılması davasının uzun süreceğini düşünerek bu kararı aldığını belirtti. Temişev, “Mahkeme uzuyor. Savcı her şeyin hızlı olacağını düşünmüştü. Ama öyle olmadı ve işte bu olanağı kullandı” açıklamasında bulundu. Savcının bu kararının yasal sonucu olarak Meclis’in toplanmasının ve miting yapılmasının yasaklanabileceğine de dikkat çeken Temişev, karara itiraz edeceklerini kaydetti.

UKRAYNA DEVLET BAŞKANI POROŞENKO TUTUKLAMALAR AZ GELDİ

Rusya’nın bu hamlesine dünyadan tepki yağdı. Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Facebook üzerinden yaptığı açıklamada, yarımada halkı üzerinde Stalin politikalarının yeniden canlandırıldığını öne sürdü.  Poroşenko, “Kırım Tatar halkı üzerinde tutuklamalar ve siyasi mahkemeler onlar (Rusya) için az geldi, bütün Meclisi yasaklamaya karar verdiler. Direktifle bütün halkın sesini kısmayı, temsil hakkını ve haklarını savunmalarını ellerinden almaya çalışıyorlar. Bu, Rus işgalcilerin hukuksuz ihlal ettiği Kırım’da temel insan hak ve özgürlüklerinin ihlalidir. Bu, yarımadanın yerli halkı üzerinde Stalin politikalarının yeniden canlandırılmasıdır” ifadesini kullandı. Her gün Kırım halkının işgal nedeniyle yeni bir tehdit ile karşı karşıya kaldığını vurgulayan Poroşenko, “Uluslararası topluma sesleniyorum, bu kanunsuzluk ancak Rusya’nın yarımadayı ilhaktan vazgeçmesi, yarımadadan işgalci askerlerini tamamıyla çekmesiyle durdurulabilir” açıklaması yaptı.

LİTVANYA MECLİSİ KIRIMDA İNSAN HAKLARI İHLALLERİNİ KINADI

Litvanya Meclisi, Rusya’yı, Kırım’da Kırım Tatarları ve Ukraynalılara yönelik insan hakları ihlalleri yapıldığı gerekçesiyle kınayan bir kararı kabul etti. Litvanya Meclisi’nden yapılan yazılı açıklamada, 90 milletvekilinin katıldığı oylamada karara kimsenin itiraz etmediği bildirildi.Kararda, “Rusya’nın Kırım’ı ilhakından sonra Rus vatandaşlığını reddeden Kırım sakinlerine karşı eğitim, sağlık, sosyal ve diğer hizmetlerde ayrımcılık yapılıyor. Rusya’nın Kırım Tatar Milli Meclisi’nin faaliyetlerini yasaklamasını şiddetle kınıyoruz” ifadeleri yer aldı. Kararda ayrıca, uluslararası toplumun Ukrayna’nın toprak bütünlüğü konusunda ortak çaba sarf ederek daha aktif olması konusunda çağrıda bulunuldu. Meclis kararında, Kırım’ın işgalinin sona ermesi ve yarımadanın Ukrayna’nın kontrolüne dönmesi halinde Rusya’yla işbirliğinin yeniden başlayabileceği de kaydedildi.

 

KIRIMOĞLU ‘SOVYET POLİTİKALARININ DEVAMI’

Eski Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ise “Rusya’nın Kırım Tatarlarına karşı davranışı, Sovyetler Birliği politikasının devamıdır” diyerek şunları söyledi  “Bizi aşırı bir terörist grubu ilan ederek Kırım Tatar halkı tarafından seçilen hükümet organı olan Milli Meclis’i yasakladılar. Kırım Tatar Milli Meclisi’ni yasaklamak, Kırım Tatar halkına savaş ilan etmektir. Meclisimizi yasaklamak, Kırım Tatarlarını yasaklamak manasına gelir. Biz zannetmiştik ki Rusya, Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra biraz akıllandı. Ama hiçbir değişme olmadı, daha kötü oldu. Mahkemelerde ‘siyasi konularda adalet yok’ demek, doğrudur. Nasıl emir verilirse, mahkemeler öyle karar çıkarıyorlar” dedi. Putin’in tüm dünyaya güç gösterisi yapmak için böyle şeyler yaptığını vurgulayan Kırımoğlu, “Aslında bu karar, Rusya’nın kendi ceza kanununa bile aykırı. Öyle şey yapılamaz. Mademki mahkemeye gidiliyor, sonucunu beklemek lazım. Ama yazdıklarına göre (Kırım Tatar Milli Meclisi kanunsuz bir şey yapmasın diye) öncelik olarak böyle bir yasak çıkarılıyor. Bu yapılan çok akılsızca. Bu da Rusya’nın dünyaya kim olduğunu gösteriyor” diye konuştu.

RUS BASINI KIRIM TATAR LİDERLER ALEYHİNDE PROPAGANDA YAPIYOR

Rus basınının Kırım Tatar liderleri ve kurumları aleyhinde propaganda yaptığını belirten Kırımoğlu, “Yalan haberler yapan Rus basının gerçek haberlerine bile artık inanılmıyor. Kırım Tatar halkının liderlerinin hedef alınmasını ise normal karşılıyorum. İşgalcilere karşı esas en büyük direnişi gösteren bizleriz. O yüzden bizi lekelemeye çalışıyorlar.  Kırım’da baskılar her geçen gün artıyor. İnsan hakları ihlalleri devam ediyor. Evlere baskınlar, aramalar yapılıyor, bunlar normal hale geldi. İnsan hakları ihlallerinin daha da artacağını tahmin ediyoruz” dedi.

 

Kırımoğlu

KIRIM’I SAVAŞLA, SİLAHLA KURTARMAK MÜMKÜN DEĞİL

Türkiye’nin desteğini her zaman yakından hissettiklerini belirterek Türkiye ile Ukrayna arasındaki dostane ve iyi ilişkilerin devam etmesi gerektiğini vurgulayan Kırımoğlu, “Ölüm kalım savaşında” Türkiye’nin daima yanlarında olmasının çok önemli olduğunu belirtti.   Türkiye’de bazı siyasetçilerin Rusya ile yakınlaşma girişimlerinde bulunduğuna işaret eden Kırımoğlu, “Sanki Rusya onurlu bir şey yaptı da, bazıları pişman oldu. Türkiye’nin hava sahasını ihlal ettiler, Türkiye de gereken şekilde davrandı” ifadesini kullandı. Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, “Kırım’ı savaşla, silahla kurtarmak mümkün değil. En tedbirli yol yaptırımlar. Yaptırımlar, işgalci devleti Kırım’dan geri çekilmeye mecbur edene kadar sürmeli. Türkiye’nin Rusya’ya karşı siyasetinin gereken seviyede olacağını umut ediyoruz” diye konuştu.

ÇUBAROV ‘İŞGAL SAVCISINI MEŞRU GÖRMÜYORUZ’

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov’un Rusya’nın bu hamlesiyle ilgili olarak şöyle konuştu “Kırım’daki durumu şu şekilde anlatabiliriz; Kendi kendilerine savcı diyen insanlar var şimdi Kırım’da. Kırım’da şimdi işgal durumu var ve biz o savcıları ve vazifelerini meşru görmüyoruz. Poklonskaya, ‘ben savcıyım, benim hakkım var’ diyerek karar verdi ama bu kararı Rusya’nın kanunlarına aykırı. Aslında bu kararı tek başına almadı. Buna Moskova karar verdi. Yani Moskova’dan emir geldi”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir