MİLYAR DOLARLARLIK ANLAŞMALAR FRANSA’YA DARBE’Yİ UNUTTURDU

Milyar dolarlık anlaşmalar Fransa’ya Darbeyi unutturdu. –Muammer ELVEREN Yazıyor- İnsan hakları konusunda mangalda kül bırakmayan Fransa Cumhurbaşkanı Hollanda Sisi ile Milyarlarca Dolarlık anlaşmalar imzalayınca ‘Darbe- Diktatör ve İnsan hakları ihlallerini unuttu

SISI- HOLLANDE KARSILAMA

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande Lübnan, Mısır ve Ürdün’ü kapsayan Ortadoğu turnesinin Kahire ayağında Devlet Başkanı Abdülfettah El Sisi ile bir araya geldi. Başkent  Kahire’deki  Devlet Başkanlığı  İttihadiyye Sarayı’ndaki görüşmenin ardından Mısır devlet televizyonu kanalında canlı yayınlanan ortak basın bir basın toplantısı düzenlendi.   Hem Kahire’ye gelişinde hem de dönüşünde Sisi tarafından hararetle karşılanıp uğurlanan Hollande Mısır’la milyarlarca dolar tutarında 30 anlaşma imzalayınca insan hakları ihlalleri, diktatörlük ve Darbeyi unutuverdi.

SISI- HOLLANDE GORUSME

Mısır ziyaretinin ilişkilerin güçlendirilmesi için önemli bir fırsat olduğunu belirten Fransa Cumhurbaşkanı Hollande beraberinde iş dünyasından savunma, enerji,  havacılık, altyapı, taşımacılık, telekomünikasyon ve çevre sektör temsilcilerinden oluşan kalabalık bir heyetle Mısır’a  geldi. Hollande ve Sisi Mistral savaş gemilerinden,  Rafale savaş bombardıman uçaklarına, Güneş enerjisinden,  doğalgaza, telekomünikasyondan Metro’ya askeri ve sivil alanda birçok anlaşmaya imza attılar.

SISI- BASIN TOPLANTISI

Fransa, Mısır’da Muhammed Mursi’nin devrildiği Sisi darbesinden sonra  Mısır ile ilişkileri daha sıklaştırdı. Sadece 24 Rafale Savaş bombardıman uçakları ile Mistral Savaş gemisi anlaşmalarından bütçesine 5,2 Milyar Euro kattı. Bunların dışında 16 helikopter ve yaklaşık bin mürettebat kapasiteli uçak gemilerinin 400 kişilik Mısırlı ekibin eğitimini üstlendi.

SIS HOLANDE UGURLAMA

Yapılan açıklamalarda Mısır ile Fransa arasındaki ticaret hacminin 2014-2015 yılında 3,2 milyar dolara ulaştığı ve Mısır’ın Fransa’nın en büyü ticari ortakları arasında yer aldığı belirtildi. Hollande’nin ziyaretinde imzalanan diğer anlaşmalar ise,  İskenderiye’de kanalizasyon arıtma merkezi, Ramses tramvay hattının modernizasyonu, elektrik santrali, Rüzgar enerjisi, modern ulaşım, yenilenebilir enerji, turizm, sanat ve bilim dallarına işbirliği,  Paris’te Süveyş Kanalı fuarı organizasyonu, Mısır-Fransa kültürel işbirliği, Sina’da güneş enerjisi, doğalgaz, metro, elektrik transferinden oluştu.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir