FRANSA’NIN YENİ CUMHURBAŞKANI EMMANUEL MACRON

FRANSA’NIN YENİ CUMHURBAŞKANI ÜZDE 65.9 LA EMMANUEL MACRON OLDU. MARİNE LE PEN YÜZDE 34,1 le ELENDİ.

 

 

39 yaşındaki Macron, ilk sonuçların açıklanmasının ardından yaptığı açıklamada, “Uzun tarihimizde yeni sayfa açıldı. Bu yeni dönemin, umudun ve güvenin yeniden keşfi olmasını istiyorum” dedi.

 

Fransa için yepyeni bir sayfa açıldı… Önemli olan kendisini merkezde sayan yani ne sağ ne sol her ikisini kucaklayan siyasi geçmişi 2 yıl bile olmayan genç dinamik birinin seçilmesi. Klasik partiler eridi. tabii terör, yabancı düşmanlığı, ırkçılık ve aşırı milliyetçilik üzerine politikalarını kuran Marine Le Pen’e karşı farklı seçmenin baraj yaparak Macron’a oy vermesi Fransız seçmenin demokrasiye ne kadar bağlı olduğunun gösteriyor..

Fransa’da 2002 yılında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Marine Le Pen’in babası ‘Ulusal parti’ adayı Jean Marie Le Pen Jacques Chirac’la ikinci tura kalmıştı. ilk turu 21 nisan 2002’de yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Le Pen yüzde 17,4’lük oyla sosyalist başbakan Lionel Jospin’i saf dışı bırakmış Chirac ise yüzde 19,8 oy almıştı. Ancak Fransız halkı ırkçı Le Pen’e geçit vermemek ve demokrasi, cumhuriyet ile laikliğin korunması için harekete geçti. dev gösteriler düzenlendi, sosyalistler, komünistler, yeşiller, aşırı sol partilerin hepsi merkez sağın lideri Chirac’ın arkasında durdu ve halkın yüzde 82,2’si oyunu Chirac’a vererek ikinci kez cumhurbaşkanı seçti. seçimde sürpriz bir çıkışla ikinci tura kalan ırkçı Le Pen ise birinci turdaki zaferiyle yetinmek zorunda kaldı ve oyların yüzde 17,9’unu alarak elendi.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir