DÜNYANIN İLK KADIN İMAMI PROF. AMİNA WADUD

Dünyanın ilk kadın imamı Prof.Dr. Amina Wadud’la UNESCO’nun davetlisi olarak ‘İslam feminizmi’ konferası için geldiği Paris’te görüşme fırsatı bulmuştum.

Prof. Wadud’a ‘Kadın-Erkek karışık cemaate bir kadının ‘İmam’ olması fikri nereden aklınıza geldi?’ diye sordum. Wadud “İslamda kadınlarında İmam’lık yapma hakkı vardır. Ben bunu Newyork’taki camilerin yönetimlerine söyleyince ‘Kesinlikle olmaz, kadınlara kadın İmam, Erkeklere erkek İmam namaz kıldırmalıdır, hele bir kadının kadın-erkek karışık namaz kıldırması caiz değildir dediler. Bende, Ehil ve bilgili kadınlar İmam olabilir yani namaz kıldırabilir. Erkeklerle karma namaz kıldırabilir, kılabilirler. Bu İslam ilkelerine ters düşen bir şey değildir bunun nerede yasak olduğunu gösterin, bu konuda bir hadis yok, kuranda böyle bir şey hiç yok” dediğim halde kabul etmediler.

Camilerden bu tepkileri alınca bende Manhattan’da bir binada namazı kıldırmak istedim ama bomba tehdidi nedeniyle Aziz John Katedralinin yanındaki binada kadın ve erkeklerden oluşan cemaate Cuma namazı kıldırdım’ dedi. Ben kadınların imamlık hakkını ‘Kuran ve Kadın’ kitabıyla gündeme getirdiğimde de aynı tepkilerle karşılaştım” diyen Afrikalı asıllı Virginia Uluslar Topluluğu Üniversitesi İslam kürsüsünde ders veren Prof.Dr. Amina Wadud böylece ‘Dünyanın ilk kadın imamı’ unvanını almış oldu.

Türkiye’ye de Mayıs 2006 da davetli olarak gelip konferans vermiş olan Wadud, İslam dünyasından gelen bütün tepkilere rağmen daha sonra Hindistan ve Hollanda’da da kadın-erkek karışık cemaate imamlık yaptı. Mayıs 2017 de bir düşünce kuruluşunun daveti üzerine Amsterdam’da namaz kıldıran Teolog Prof Wadud’un namazı Paradiso adlı konser salonunda kıldırması ise büyük tepkilere yol açtı.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir