MISIR’DA MURSİ’YE İDAM

Muammer ELVEREN- 16.05.2015

mursi

Mısırda Temmuz 2013 te askeri darbeyle devrilen Muhammed Mursi için mahkeme ‘Hapishaneler baskını” davasında idam cezası istedi.  Mahkeme, ilk duruşması 28 Ocak 2014’te görülen davada, Mursi ve diğer sanıkların Ocak 2011 ‘Tahrir devrimi’ sırasında Gazze’den sızan yüzlerce kişi tarafından düzenlenen baskınlarda birçok hapishaneyle Kahire dışındaki Vadi Natrun Hapishanesi’nden kaçtıklarını iddia etmişti.

Dün (Bugün 16 Mayıs 2015) Kahire’de görülen davada eski Cumhurbaşkanı Mursi’nin aralarında olduğu Müslüman Kardeşler’e mensup 35 kişi “Devletin çıkarlarına zarar vermek amacıyla Hamas, Lübnan Hizbullah örgütü ve İran Devrim Muhafızları’yla suç amaçlı işbirliği ve casusluk yaptıkları” iddiasıyla idama mahkûm edildi.

Mısır’da idam kararlarına ilişkin son sözü en yüksek dini makam olan müftülük söylüyor bu nedenle Kahire mahkemesi idam kararını görüş almak üzere Müftülüğe gönderdi. Mahkeme Başkanı Şaban Şami, kararın Mısır Müftülüğünün görüşü alındıktan sonra kesinleşeceğini ve son kararı 2 Haziran’da açıklayacağını duyurdu.

Mahkeme 21 Nisan’da görülen duruşmasında Mursi ve 12 sanık hakkında, kamuoyunda ‘İttihadiyye olayları’ olarak bilinen ve 5 Aralık 2012’de Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde protestocuların ölümüyle sonuçlanan şiddet olaylarını teşvik suçlamasıyla açılan davanın 20’şer yıl hapis cezası vermişti.

KUTU

Mısır’da İdam kararı nasıl kesinleşir?

Mısır’da idam cezası kararı iki durumda alınır, idam cezası ya ‘Vatana ihanet’ ya da ‘Cinayet suçu’ için veriliyor. Mısır’da hem ‘Hukuki’ hem de ‘Şeriat hükümleri’ geçerli olduğundan idam kararlarında Müftülüğün onayı istenir.  Karar alındıktan sonra Mahkeme, Müftülükle yazılı istişarede bulunarak görüşünü alır. Mahkeme eğer bir davada kararın ‘İdam olması’ kanaatine varırsa ‘Şeri’ yönden son kararı vermeden önce müftülüğe bildirir.  Müftü genel olarak idam cezasıyla ilgili görüşü onaylarken bu görüşünü mahkemeye ‘Yazılı’ olarak bildirir. Mahkeme karar verirken Müftülüğün bu fetvasını göz önünde bulundurur. Ancak bu mahkeme kararını bağlayıcı değildir. Müftülüğün mahkeme kararı dosyasını aldıktan sonra 10 gün içinde görüşünü bildirmesi gerekir. Eğer bu süreç içinde cevap vermez ise Hâkim müftünün görüşünü beklemeden karar alma yetkisine sahiptir. Müftülük görüş bildirdiğinde Mahkeme’nin üç seçeneği vardır. 1) Mahkeme Müftülüğün görüşünün tamamını yerine getirebilir. 2) Verdiği cezayı hafifletebilir 3) Müftülüğün görüşünü uygulamaz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir