RUHANİ “İSRAİL MEŞRU DEVLET DEĞİLDİR”

RUHANI-Solda ELKABACHE Sagda PUJADAS

İRAN CUMHURBAŞKANI RUHANİ ” İSRAİL MEŞRU DEVLET DEĞİLDİR”

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani iki gün sonra başlayacağı Avrupa turunda İtalya, Vatikan ve Fransa’yı ziyaret edecek. Önce 14 Kasım’da İtalya Cumhurbaşkanının davetlisi olarak İtalya’ya bir ziyaret gerçekleştirecek olan Hasan Ruhani Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ve Başbakan Matteo Renzi ile yapacağı ikili görüşmelerden sonra Vatikan’a geçecek. Vatikan’daki görüşmelerden sonra 16 Kasım günü Fransa’ya geçecek ve Paris’te UNESCO Genel Kurulunda da bir konuşma yapacak daha sonra da 17 Kasım’da Cumhurbaşkanı François Hollande ile bir araya gelecek.

İsrail devleti meşru değildir

Ruhani ziyaret öncesi Fransa televizyonu Devlet Kanalı France-2’den David Pujadas ve Europe-1 radyosu’dan Jean-Pierre Elkabbach’ a verdiği ortak röportajda Esad, Suriye ve İsrail ile ilişkileri konularını değerlendirdi. Fransız televizyonun yaptığı tercümeye göre Hasan Ruhani “1948 yılında İsrail devleti kurulmadan önce Filistin kökenli mültecilerinde katıldığı bir oylamanın yapılması gerekirdi.  Bunun için ‘İsrail devleti meşru değildir’ diyoruz ve meşru bir devlet olmadığı içinde onlarla ilişki kurmuyoruz. Ben tüm vatanları dışında olan Filistin kökenlilerin topraklarına geri dönmeleri gerektiğine inanıyorum. Biz, Birleşmiş Milletler gözetiminde bir seçim düzenlenmesi ve bu seçime 1948 de İsrail Devleti kurulmadan önce o topraklarda yaşayan bütün Yahudilerin, Müslümanların, Hristiyanların ve her yerdeki Filistin kökenlilerin oylamaya katılmasını istiyoruz. Böyle bir seçimin sonuçları ne olursa olsun kabul edeceğiz” dedi.

Esad’ı koşulsuz destekliyoruz

RUHANI FRANSA ROPORTAJI

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a koşulsuz destek verdiklerini de teyit eden İran Cumhurbaşkanı Ruhani Suriye konusunda “Ben bu konudaki soru sorma şeklinin değişmesi gerektiğine inanıyorum, bu kişi ile ilgili bir konu değil Suriye halkını ilgilendiren bir konudur ve ülkenin istikrar ve güvenliği ile ilgilidir. Bazılar bu tartışmayı başka tarafa yönlendirmek istiyor. Öncelikle Suriye’de terörü ortadan kaldırmak gerekir. Siz Meşru Şam devletinin desteği olmadan oradaki terörizmle mücadele edilebileceğini mi sanıyorsunuz? Hangi ülke güçlü bir devlet olmadan terörizmle mücadele edebilir? Başka bir devlet için karar verme hakkımız yoktur buna Suriye halkının karar vermesi gerekir” dedi.

Airbus yolcu uçağı alacağız.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani röportajda ayrıca Fransa’da ekonomik konuları da görüşeceğini belirtirken bir Fransız ticaret heyetinin geçen ay Tahran’da ulaştırma, tarım ve özellikle otomobil üretimi olmak üzere sanayi alanlarında yapılacak işbirliği konularını görüştüğünü hatırlatırken ‘’Elimizde Airbus uçakları var. Bize diğer şirketler de uçak satmak istiyor. Biz özellikle Airbus gibi büyük şirketlerden yolcu uçağı satın alacağız’’ dedi.

Ruhani uzun bir müzakereler sonucu Tahran’ın nükleer enerji dosyası ile ilgili anlaşmanın imzalandığını ve İran’ın angajmanlarına sadık olduğunu da hatırlatırken “İran hiçbir dönemde Atom bombası üretmeyi istememiştir, ne dün ne de bugün. Bizim araştırmalarımız sivil Nükleer üzerinedir” şeklinde konuştu.

http://www.hurriyet.com.tr/iran-cumhurbaskani-ruhani-israil-devleti-mesru-degildir-40013255

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir