BUGÜN BENİM DOĞUM GÜNÜM

 

Bugün benim doğum günüm-
Cahit Sıtkı’nın ‘Yaş otuz beş ! Yolun yarısı eder’ dediği yaşın iki katını çoktan geçtim. Ocak 1969 da Çağdaş Türkiye dergisindeki yazılarımla başlayan gazetecilik serüvenim, Kasım 1970 te And Tiyatrosunda ‘Musahhipzade Celal’in ‘İstanbul Efendisi’ eserinde aldığım rolle Tiyatro denemesiyle sonra devam eden gazetecilik yılları. Gazetecilikle yatıp kalktığım, iyisiyle, acısıyla, tatlısıyla, yazdığım ve yazamadığım birbirinden ilginç, ilginç olduğu kadar bazen tarihe not düşülecek, bazen ders alınacak ve genç gazeteci arkadaşlarıma belki de yol gösterecek olay, haber, dizi yazı, köşe yazıları, röportaj, savaş ve çatışma bölgeleri izlenimlerimi aktarmağa çalıştım. Özetle savaşlar, çatışma bölgeleri, uluslararası toplantılar, özel röportajlar, devlet başkanları ve üst düzey yetkilileri izleme, siyasi, ekonomik, magazin, kültürel olaylar dahil bazen ölümle burun buruna gelinen, bazen üzen, bazen düşündüren, bazen de güldüren ve ödüler getiren koskoca 55 yıl dile kolay. Meslek hayatımın en güzel yıllarını iki büyük gazetede biri günlük 1 milyonu aşan tirajıyla artık “Efsane Günaydın” olarak anılan gazete, diğeri de o zaman “Amiral gemisi” olarak anılan Hürriyet Gazetesinde geçirdim.
Gazetecilik yaptığım 55 yılda siyah-beyaz, negatif renkli ve diyapozitif film ile Daktilo, Fax ve Bilgisayar dönemleri  
1977 de önce Brüksel sonra Moskova ardından Paris temsilciliği olmak üzere 2019 a kadar sırasıyla Haldun Simavi, Erol Simavi ve Aydın Doğan dönemlerinde yurt dışında görev yaptım. Türk basınında gazeteden tayinle gönderilen ve patronlar değiştiği halde yurt dışında bu kadar uzun süre hem temsilci hem de uzman muhabir olarak değiştirilmeden görevini sürdüren tek gazeteci oldum. 1989 da şimdi birer bağımsız devlet olan 15 Cumhuriyet’i içine alan ‘Sovyetler Birliği’ni Gorbaçov’lu yılarda Moskova’da, 1992 den sonrada Paris’te üstlendiğim Büro şefliği ve Hürriyet temsilciliği dönemlerinde Avrupa, Ortadoğu, Asya, Afrika, Amerika kıtasında ayağımı basmadığım çok az ülke kaldı.1989 da Romanya Devrimi, 1991 Dağlık Karabağ, 1992 Kosova, 1992 ve 1994 te Saraybosna’da çatışmaları, 2010-2013 arası Tunus ve Mısır’da Arap Baharı olaylarını 2013 te Rusya’nın Kırım’ı işgali ve ilhakını izledim. Mesleğe başladıktan tam 55 yıl sonra  31 Aralık 2018 de kendi isteğimle Hürriyet gazetesinden ayrıldım.  Bu süre içinde gazetelerimin saygınlığını en üst düzeyde tutmak için Devlet Başkanları, Senatörler, Milletvekilleri, yabancı Büyükelçiler ve tanınmış sanatçılarla iyi ilişkiler kurarak dost oldum, saraylarına ve evlerine konuk oldum, onları evimde ağırladım. Halen Elysee sarayındaki ‘Cumhurbaşkanlığı Gazeteciler Birliği’ üyesi olarak Fransa’da sırasıyla François Mitterand, Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy ve François Hollande dönemlerinde görev yaptım. Sadece Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’la uçağında tam 48 ülkeye giderek takip ettim.
1991 de tüm tehlikeleri göze alarak Dağlık Karabağ ‘da yaptığım röportajla “Yılın Gazetecisi” seçilerek ‘Sedat Simavi Gazetecilik Ödülü’ ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ‘Seri Röportaj Ödülü’, 1998 de “Çakıcı’ya Kaç Diyen ANAP’lı Bakan” haberiyle ikinci kez Sedat Simavi Gazetecilik Ödülü’’ ne layık görüldüm. Aynı yıl İstanbul Üniversitesi “İletişim Fakültesi “Yılın Gazetecisi Ödülü, 1999 da NOKTA dergisinin “Doruktakiler 98″ yarışmasında “Yılın Gazetecisi, Kasım 2023 te ‘Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Burhan Felek Basın Hizmet ödülü’ nü aldım.
Hürriyet yazı işlerindeki çalışma masalarım.
* * * * 
PARİS BÜROLARI VE HÜRRİYET MEDYA TOWERS’TEKİ ODAM
PARİS SAINT REMY OFİS
PARİS QUAİ LOUİS BLERİOT OFİS
İSTANBUL HÜRRİYET MEDYA TOWERS’TEKİ OFİSİM
12-02-2024
* * * 
Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir