BELÇİKA KRALI, TAHTINI OĞLU PHİLİPPE’E DEVRETTİ

BELÇİKA KRALI TAHTINI OĞLU PHILIPPE’E DEVRETTİ

Güncelleme Tarihi: 21 Temmuz  2013- Saat 16:44

Belçika Kralı 2’nci Albert, tahtını oğlu Veliaht Prens Philippe’e devretti. Tahtta 20 yıl kalan 2’nci Albert tahtını Belçika’nın bağımsızlık günü olan bugün 21 Temmuz’da devrederken gözyaşlarına hakim olamadı. Kraliyet yemini eden Prens Philippe, Belçika’nın 7.ci Kralı oldu. Yeni Kral, Oxford ve Stanford üniversitelerinde eğitim gördü ve hava kuvvetlerinde pilotluk yaptı. Kral Philippe ve eşi Mathilde’in 4 çocukları var. Kralın sembolik yetkileri bulunan Belçika anayasal monarşiyle yönetiliyor. Belçika’da Flaman ve Wallon bölgeleri arasında yıllardır zaman zaman istikrarsızlığa hatta bazen çatışmalara varan gerginlikler sürdüğü halde iki tarafta Kraliyet ailesine saygı duyuyor.

Kral Philippe Parlamento önünde ulusal diller olarak kabul edilen 3 dil olan Felemenkçe, Fransızca ve Almanca yemin ederken ‘Belçikalıların Anayasa ve Kanunlarını gözetleyeceğime, ülkenin ulusal bağımsızlığı ve toprak bütünlüğünü koruyacağıma yemin ederim’ dedi. Kral Philippe daha sonra Kraliyet Sarayı balkonunda Kraliçe Mathilde’in elini öptükten sonra halkı birlikte selamladılar.

 

* * *

Belçika Kralı 2’nci Albert, tahtını oğlu Veliaht Prens Philippe’e devretti. Tahtta 20 yıl kalan 2’nci Albert tahtını Belçika’nın bağımsızlık günü olan bugün 21 Temmuz’da devrederken gözyaşlarına hakim olamadı.

Kraliyet yemini eden Prens Philippe, Belçika’nın 7’nci kralı oldu.

Yeni Kral, Oxford ve Stanford üniversitelerinde eğitim gördü ve hava kuvvetlerinde pilotluk yaptı.

Kral Philippe ve eşi Mathilde’in 4 çocukları var. Kralın sembolik yetkileri bulunan Belçika’da ülke anayasal monarşiyle yönetiliyor.

Kral Philippe Parlamento önünde ülkenin ulusal dilleri olarak kabul edilen Felemenkçe, Fransızca ve Almanca yemin ederken, “Belçikalıların anayasa ve kanunlarını gözetleyeceğime, ülkenin ulusal bağımsızlığı ve toprak bütünlüğünü koruyacağıma yemin ederim” dedi.

Kral Philippe daha sonra Kraliyet Sarayı balkonunda Kraliçe Mathilde’in elini öptü ve halka birlikte selam verdiler.

 

 

 

 

Dün halka son kez hitap eden 79 yaşındaki Kral 2’nci Albert, Belçika’nın Avrupa için ‘ilham kaynağı’ olmaya devam etmesi gerektiğini söyledi. Kral, konuşmasında Belçikalılardan 53 yaşındaki oğlu Philippe’i desteklemelerini de istedi.

Belçika Kralı 2’nci Albert, ülkede Felemenkçe konuşulan kuzey ile Fransızca konuşulan güney arasında bölünmüş olan Belçika’nın birlik içinde, birleşik bir devlet olarak kalmasını dilediğini söyledi.

Belçika’da Flaman ve Wallon bölgeleri arasında yıllardır zaman zaman istikrarsızlığa hatta bazen çatışmalara varan gerginlikler sürdüğü halde iki taraf da Kraliyet ailesine saygı duyuyor.

Seçimlerden sonra 2010-2011 arasında dünyanın en uzun hükümetsiz kalma rekoru kırılan Belçika’da Kral Albert 2, siyasi krize engel olmak için tarafların uzlaşması için devreye girmişti.

Hürriyet Haber Linki : http://www.hurriyet.com.tr/planet/23777443.asp

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir