ArşivGenelKöşe Yazıları

CHARLİE HEBDO SALDIRISINI DÜNYA FİLM GİBİ İZLEDİ

Evet… 7 Ocak 2015

Fransız televizyonlarının neredeyse tamamını naklen verdiği Carlie Hebdo saldırısını tüm dünya film gibi izledi.

Dün bütün gün İnternet siteleri ve Televizyonlarda Paris’te ellerinde otomatik silahlar bulunan siyah maskeli ve siyah komando giysili 3 teröristin mizah dergisi Charlie Hebdo dergisi binasına 12 kişinin yaşamını yitirdiği silahlı bir saldırı gerçekleştirdiğini film gibi izledik. Habere bugünde tüm dünya basını geniş yer verdi. Saldırıda 4’ü ağır 10 kişi yaralanırken ölenler arasında Charlie Hebdo’nun ünlü karikatüristleri, Genel Yayın Yönetmeni Stephane Charbonnier (Charb), Jean Cabut (Cabu), Georges Wolinski (Wolinski) , Bernard Verlhac (Tignous) ve Bernard Maris’in ‘Oncle Bernard’ın da olduğunu öğrendik. Saldırganların geldikleri siyah araca koşarken havaya ateş edip ‘Peygamberin intikamını aldık’ ve ‘Allahüekber’ diye bağırırken yaralanıp yere düşen polisin kafasına mermi sıkarak araçta onları bekleyen 3’cü militanla kaçtıklarını dehşetle izledik.

 

Müslüman Dernekleri ile mahkemelik oldu

Danimarka gazetesi Jyllands-Posten’de yayınlandıktan sonra Hazreti Muhammed’e saldırı olarak değerlendirilen karikatürleri Şubat 2006 da yayınlanan Fransa’nın haftalık mizah dergisi Charlie-Hebdo o günlerde hem o karikatürleri hem de kendi karikatüristleri Cabu’ye çizdirdikleri karikatürleri yayınlayınca İslami terör örgütlerinin hedefi haline geldi. Hatta “Fransa Müslüman Teşkilatları Birliği, Paris Büyük Camii ve Dünya İslam Ligası” dergiyi mahkemeye vererek Paris adliyesinde dava açtı. Kasım 2011’de ise dergi şeriata vurgu yapma amacıyla yayınladığı ‘Charia Hebdo’ özel sayısında Peygamberi kapak yaparak onun ağzından “Gülmekten ölmezseniz 100 kırbaç” başlığı atınca derginin Paris’teki merkezi yakıldı. Dergi 2012 de yine Peygamber karikatürleri yayınlayınca büyük protesto gösterilerine neden oldu ve tüm İslam dünyasının tepkisini çekti. 2014 yılının sonuna gelindiğinde Derginin Genel Yayın Yönetmeni ‘Charb’ yeni yıl sayısı için çizdiği karikatüre “Fransa’da hâlâ saldırı yok” başlığını atarken silahlı bir kişinin “Temennileri sunmak için Ocak sonuna kadar bekleyin” sözlerine yer verdi.

Barış İçin Karikatürler sergisi

Dünkü saldırıda öldürülenler arasında bulunan karikatürist Cabu’yü (76) tanıyordum. Son derece nazik, sessiz ve fazla konuşmayan bir insandı. Onunla Charlie Hebdo’da çizdiği Hazreti Muhammed karikatürlerinden sonra görüşmüştüm. Le Monde gazetesinin ünlü karikatüristi Plantu ile birlikte 12 Nisan 2007 günü benimde davetli olduğum, Birleşmiş Milletler, Fransa Kültür Bakanlığı ve Le Monde’un desteğiyle Paris’te “Barış İçin Karikatürler” sergisine katılmıştı. O gün “Gazete karikatürcülüğü barış için bir tehlike mi?” konulu açık oturum düzenledi.

Hiçbir zaman İslam dinine hakaret etmeyi düşünmedim

Oturumdan sonra Cabu, sergilenen karikatürleri önünde “Tüm İslam âleminin tepkisini çektiğini bildiğin halde Peygamber karikatürlerini yayınlarken ne düşündün” şeklindeki soruma şu cevabı vermişti “Ben dine inanmıyorum, yani ateistim, Hıristiyanlığında, Müslümanlığında bütün dinlerinde eleştirilebileceğine inanıyorum. Bütün dinlere saygı duyuyorum, herkesin bir takım inançları var ve onları savunması gerektiğine de inanıyorum ama yanlış anlaşılmasın dinleri kötüye kullanan fanatiklere karşıyım. Peygamber karikatürü çizdikten sonra sayısız isimsiz tehditler aldım. Polis bu süre zarfında bizi korumak zorunda kaldı. Hiçbir şekilde İslam dinine ve Müslümanlara hakaret etmeyi düşünmedim ancak ifade ve düşünce özgürlüğü çerçevesinde karikatür yapma ve yayınlama hakkını savunuyorum”. Cabu o görüşmemizde Hürriyet gazetesini bildiğini, Türkiye’yi de karikatüristler ülkesi olarak tanıdığını söylemişti.

 

MuammerELVEREN

İstanbul Üniversitesi Yüksek Gazetecilik mezunu olan Muammer Elveren, 12 Şubat 1948 yılında Mardin’de doğdu. Evli ve bir kız babası olan Elveren, 1974’te Haldun Simavi‘nin kurduğu GÜNAYDIN GAZETESİ’ne girdi.

1977’de GÜNAYDIN GAZETESİ BRÜKSEL BÜROSU’nu kurmakla görevlendirildi ve BRÜKSEL BÜRO ŞEFİ oldu. 1989’da Brüksel temsilciliğinin yanında, Mihail Gorbaçov’un liderliğindeki Komünizm’in merkezi kabul edilen SOVYET SOSYALİST CUMHURİYETLER BİRLİĞİ-SSCB’nin başkenti MOSKOVA temsilciliği görevini de üstlendi.

1991 yılında HÜRRİYET GAZETESİ’ne girdikten sonra hem Brüksel hem Moskova görevini birlikte yürüttü. Bu dönemde başta AZERBAYCAN olmak üzere Sovyetler Birliği Cumhuriyetleri ile BULGARİSTAN ve ROMANYA’da Komünizmin çöküşüyle ilgili olayları yerinde izledi.

Elveren, 1991’de Azeri ve Ermeni çatışmalarının en yoğun olduğu dönemde tüm tehlikelere rağmen DAĞLIK KARABAĞ’a girip röportaj yapmayı başaran ilk gazeteci oldu. Bu başarısıyla YILIN GAZETECİSİ seçildi ve SEDAT SİMAVİ GAZETECİLİK ÖDÜLÜ’ne layık görüldü. Aynı yıl Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin SERİ RÖPORTAJ ÖDÜLÜ’nü de kazandı.

1992’de Fransa’ya atanarak HÜRRİYET GAZETESİ PARİS TEMSİLCİSİ oldu. 1998’de ise, Devlet Bakanı EYÜP AŞIK’ın Fransa’da tutuklanan yeraltı dünyasının tanınmış isimlerinden ALAATTİN ÇAKICI ile yaptığı konuşmayı içeren kaseti elde ederek gündeme damga vurdu. “ÇAKICI’YA KAÇ DİYEN ANAP’LI BAKAN” başlıklı bu haberle ikinci kez SEDAT SİMAVİ GAZETECİLİK ÖDÜLÜ’nü aldı. Aynı yıl İstanbul Üniversitesi tarafından da YILIN GAZETECİSİ ÖDÜLÜ’nü kazandı.

1999’da Nokta dergisinin düzenlediği DORUKTAKİLER 98 yarışmasında YILIN GAZETECİSİ unvanını aldı. Kasım 2023’te ise TÜRKİYE GAZETECİLER CEMİYETİ BURHAN FELEK BASIN HİZMET ÖDÜLÜ’ne layık görüldü.

Fransızca ve Arapça bilen Elveren, 1977’den itibaren uluslararası alanda çalıştı. AVRUPA BİRLİĞİ, NATO, AVRUPA KONSEYİ, AVRUPA PARLAMENTOSU, UNESCO ve OECD gibi kurumlarla ilgili yazılar kaleme aldı. Ayrıca SARAYBOSNA ve KOSOVA’da görev yaptı.

1995’te gazeteciliğin yanı sıra KANAL-D’de televizyon haberciliğine başladı ve bu görevini 2008 sonuna kadar sürdürdü. 2010 yılına kadar HÜRRİYET GAZETESİ PARİS TEMSİLCİLİĞİ görevini yürüttü.

ARAP BAHARI sürecinde TUNUS ve MISIR’da görev yaptı. Mısır’da HÜSNÜ MÜBAREK dönemini, TAHRİR DEVRİMİ’ni ve MUHAMMED MURSİ dönemini takip etti. MÜSLÜMAN KARDEŞLER’in RABİA MEYDANI ayaklanmalarını ve askeri darbe sürecindeki olayları izledi. Daha sonra, darbeyi gerçekleştiren ABDÜLFETTAH EL SİSİ’nin seçimlerinde KAHİRE’de bulundu. Ayrıca MİNYE kentine girerek röportaj yaptı.

UKRAYNA’da ayaklanmalar başlayınca KIRIM’a geçti. Rus ordusunun işgali sırasında SİMFEROPOL, BAHÇESARAY, YALTA ve özellikle yasaklı SİVASTOPOL’e girdi. Burada GOOGLE GÖZLÜĞÜ kullanarak Türk basınında ilk kez bir çatışma bölgesinde görüntü aldı.

Elveren, HÜRRİYET GAZETESİ’ndeki görevini 31 Aralık 2018’de emekliye ayrılarak noktaladı. Halen muammerelveren.com adresinde yazılarını yayımlamaktadır.

Elveren, FİJ, AGJPB, AJPE, APE, APP ve TGC üyesidir. Ayrıca FİJ KARTI, BELÇİKA BASIN KARTI, FRANSA BASIN KARTI ve SÜREKLİ SARI BASIN KARTI sahibidir.