DAĞLIK KARABAĞ 30 YIL ÖNCE 30 YIL SONRA

30 yıl kadar önce Dağlık Karabağ’dan yazdıklarımla Karabağ’daki savaşı fotoğraflarıyla ilk duyurduğumda Sovyetler Birliği dönemi olduğu için dünyanın bu kirli savaştan haberi yoktu. O yıllarda Dağlık Karabağ Ermenileri ile Azeri Türkleri ufak tefek olaylar dışında birlikte yaşıyor, mezralarda koyunlarını birlikte otlatıyor hatta şehre indiklerinde komşular küçük çocuklarını, evlerini birbirine emanet ediyorlardı. Soyvetler Birliğinin 15 Cumhuriyetinde bağımsızlık hareketleri başlayınca bu ilişkilerde bozulmağa başladı.  

Azerbaycan ve Ermenistan bağımsız devlet olmadan Sovyetler Birliğinin iki cumhuriyetiydi. İkisinin de orduları Kızılordu birliklerinden oluşuyordu. Ama Dağlık Karabağ’daki Rus birlikleri Beyrut’tan getirilen Ermeni terör çetecileriyle, silahlara göz yumuyor ve bu çetecilerin Sovyet tanklarını kullanmalarına bile izin veriyordu. O zamanda Moskova’dan ateş kes çağrıları geliyor Karabağ Azerileri bu çağrılara uyuyor ama gecesinde Ermeni çeteciler sınırdaki Azeri köylerindeki sivil halka Rus silahları ve tanklarıyla ateş açıyor, saldırıyordu. Bölgeyi korumakla görevli Kızılordu birlikleri ise bu saldırılara ses çıkarmıyor kışlalarından çıkmıyorlardı. Böyle olunca da hayvanlarını, evlerini birbirlerine emanet eden Ermeni ve Azeri komşular birbirlerine düşman edildiler.

 

Dağlık Karabağ’da Azeri Türklerinin tarih ve kültür başkenti Şuşa kalesinde (Eylül 1991)

  • * * *

O yıllarda olduğu Rusya yine ateşkes isterken Azerbaycan’ın ilerleyişini durduruyor, Ermeni çeteciler yine sivil halka saldırıyor ve tarih tekerrür ediyor. Aslında Ermenistan o yıllarda işgal ettiği 7000 metrekareden oluşan Dağlık Karabağ etrafındaki Azerbaycan bölgeleri “Laçin, Ağdam, Fuzuli, Cebrail, Gubadlı, Zengilan ve Kelbecer Rayonlarını (İlçe) tamamen geri almadan Bakü’nün ateşkes oyunlarına gelmemesi gerekirdi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev bu oyuna gelmedi ve Rusya Devlet Başkanı Putin’le Ermenistan’ın işgal ettiği bölgeleri boşaltma takvimini içeren anlaşmayı imzalamadan savası durdurmadı. Zira bu rayonlardan 1992 de bir milyona yakın Azeri Türkü Bakü ve diğer kentlere göç etmek zorunda bırakılmış, boşalttıkları yerlere Ermenistan işgal ordusu askerleri yerleştirilmişti.

Mesele buraları işgalden kurtarmakla da bitmiyor. Aslında daha büyük sorun bundan sonra başlıyor. Zira uluslararası yasalara göre Azerbaycan toprağı olan Azerilerin tarihi Başkenti Şuşa ile Hocavend, Ermeni nüfusu yoğun olan Hankendi (Stepanekert),  Ağdere ve o yıllarda Soykırım işlenen Hocalı gibi kentlerden oluşan ‘Dağlık Karabağ’ı statü olarak yeniden ‘Otonom bölge’ olarak Azerbaycan’a bağlanması gerekir. Zira Ermenistan,  o yıllarda nüfusun yüzde 40 ‘tan fazlasını oluşturan Azeri Türklerini göçe zorlayıp, yüzde 58 civarındaki Ermeniler de Nüfus transferiyle yüzde 95 ten fazlaya çıkardığı 4.400 kilometrekarelik ‘Dağlık Karabağ’ı işgal ettiği Azerbaycan illeriyle birleştirip 11.500 metrekarelik sözde ‘Bağımsız’ bir ‘Dağlık Karabağ Cumhuriyeti’ oluşturmuştu. Aralık 1991 de Azerbaycan Türklerinin boykot ettiği tek taraflı Referandumla alınan bu  ‘Bağımsızlık’ kararı Ocak 1992’de resmen ilan edildi. Ancak Ermenistan dâhil hiçbir ülke veya Uluslararası kuruluş bu  ‘Bağımsızlığı’ tanımadı.  Ermenistan bununla da kalmadı. Şubat 2017’de Karabağ Ermenilerini referanduma götürüp ‘Dağlık Karabağ Cumhuriyeti’ adını defacto olarak “Artsakh Cumhuriyeti” adıyla değiştirdi.  Ancak bu ‘sözde cumhuriyet’ BM ve dünya kamuoyunda tanınmadığı halde Erivan, Moskova, Washington, Paris, Sidney, Beyrut ve Berlin’de ‘Temsilcilik’ açmasına izin verildi. İşte bu kadar karmaşık olan ve Minsk grubunun 30 yıla yakındır bir çözüm bulamadığı Dağlık Karabağ meselesi Ermenistan’ın ikidebir Azerbaycan sınırlarında saldırılar düzenlemesi savaşın patlamasına neden oldu.

İşte Azerbaycan – Ermenistan savaşında son gelinen nokta

Ermenistan, 11 Temmuz gecesi Azerbaycan’ın sınır kenti Tovuz’daki mevzilere yönelik bir saldırı gerçekleştirdi. Azerbaycan ordusu da bu saldırıyı kısa süre içerisinde püskürtürken Ermenistan 100’e yakın kayıp verdi. İlk saldırıda 4 daha sonraki çatışmalarda 7 olmak üzere toplam 11 Azerbaycan askeri şehit düştü. Ardından, Azerbaycan’ın verdiği karşılıkla bölgedeki tansiyon iyice yükseldi.

Azerbaycan’ın Tovuz ili, Ermenistan’la arasındaki Karabağ cephe hattının yaklaşık 200 km kuzeyinde bulunuyor. Tovuz ayrıca, Azerbaycan ve Türkiye`nin ortaklaşa gerçekleştirdiği ulaştırma ve enerji hatlarının güzergâhında bulunduğu için stratejik öneme sahip. Bu bölge aynı zamanda Azerbaycan’ın Gürcistan üzerinden Türkiye ve Avrupa’ya bağlantı noktasıdır. Bakü-Tiflis-Kars demiryolu ve Türkiye’ye doğalgaz sağlayan TANAP boru hattıyla Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattının geçtiği bir bölgenin özellikle seçilmesinin tesadüf değildir.

Bu olaylardan sonra, Azerbaycan ve Ermenistan devletlerinin Karabağ sorunu için barışçıl bir çözüm bulmalarını teşvik etmek amacıyla, kısa adı AGİT olan “Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı” tarafından 1992 yılında kurulan ve eş başkanlığını Amerika, Rusya ve Fransa’nın yaptığı Minsk Grubu, taraflardan ateşkes ilanı için adım atmalarını istedi. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’te, çatışmaların son bulması ve gerginliğin azaltılması çağrısı yaptı. ABD ve Avrupa Birliği de tarafların doğrudan iletişim kurarak ateşkese uymalarını istedi. Azerbaycan ordusu, Ermenistan’a ait bir İHA’yı düşürdü. İşgal altındaki Karabağ’ı ziyaretleri ile Azerbaycan’ı tahrik eden Ermenistan yönetimi, Türkiye ve Azerbaycan’ı karşısına alarak, daha fazla askeri ve ekonomik destek sağlamanın yollarını arıyor. 

Bu olaylar olurken, Ermenistan Başbakanı Paşinyan, Türkiye’nin İHA ve askeri uzman göndererek doğrudan çatışmaların tarafı olduğunu iddia etti. Uluslararası toplumun dikkatini çekmek için iftira atıldığını ve bunların kaynağı olmadığını söyleyen Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, iddiaların asılsız olduğunu, Türkiye’nin çatışmaların tarafı olmadığını belirtti. Bu arada Türkiye, Pakistan, Afganistan, Bosna Hersek ve KKTC doğrudan Azerbaycan’ı desteklediğini açıkladı.

Rusya ise, tansiyonu düşürmek için iki ülke ile de çalışmalarda bulunduklarını açıklarken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkiye’nin yaptığı açıklamaları ‘tehlikeli ve münasebetsiz’ olarak nitelendirdi. Telefonda görüşen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron, taraflara ateşkes ilan etme, tansiyonu düşürme ve azami itidal gösterme çağrısı yaptı. Suriye’de YPG’ye yakınlığıyla bilinen Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Türkiye’nin Suriye’den Azerbaycan’a 500 savaşçı gönderdiğini ve toplam sayının 850’ye ulaştığını öne sürdü. Türkiye ve Azerbaycan, bu iddiaları reddederken, Ermenistan, Dağlık Karabağ’da ateşkesin yenilenmesi için Rusya, ABD ve Fransa ile çalışmaya hazır olduğunu açıkladı.

BM KARARLARI “ERMENİSTAN ORDUSU İŞGAL ETTİĞİ  AZERBAYCAN TOPRAKLARINDAN DERHAL, KOŞULSUZ VE TAM OLARAK ÇEKİLMELİDİR. 

Ermenistan’ın Dağlık Karabağ ile Azerbaycan’ın yedi Rayonu’nu işgal etmesi üzerine BM Güvenlik konseyi, Nisan – Kasım 1993 tarihleri arasında aldığı dört kararla “Ermenistan ordusu işgal ettiği Azerbaycan topraklarından derhal, koşulsuz ve tam olarak çekilmelidir” uyarısı yaptı. Ancak Ermenistan bu kararlarının hiçbirini yerine getirmedi

İşte, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Dağlık Karabağ ile ilgili kararları:

BMGK’nin 822 numaralı kararı, Kelbecer’in işgal edilmesinin ardından kabul edildi. Bölgede istikrar ve güvenliğin tehdit altında olduğu belirtilen kararda, Ermenistan ordusundan işgale son verilmesi talep edildi. BMGK, Ağdam’ın işgali üzerine de 853 numaralı kararı kabul etti. Bu kararda da tarafların ateşkes yapması, Ağdam dahil tüm bölgelerden Ermenistan güçlerinin çekilmesi istendi. Fuzuli, Cebrail ve Gubadlı illerinin işgalinin ardından kabul edilen 874 numaralı kararda taraflara ateşkes ve barış çağrısı yapıldı. 884 numaraları karar, Zengilan’ın işgali sonrasında alındı ve kararda Ermenistan güçlerinin işgal altındaki tüm topraklardan kayıtsız şartsız çıkması talep edildi. Bu kararda, Ermenistan güçlerinin daha önce kabul edilen 822, 853 ve 874 numaralı kararları da hayata geçirmesi istendi. Ermenistan ordusunun işgal ettiği topraklardan derhal, koşulsuz ve tam olarak çekilmesi talep edilen bu kararları ise Erivan yönetimi şimdiye kadar hiçe saydı.

  • * * *
  • EKİM 2020 -AZERBAYCAN ARTIK DONANIMLI ORDUSU İLE İŞGAL EDİLEN TOPRAKLARINI ALIYOR.

3 Ekim: Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Terter’de 1, Cebrayil’de 5 ve Füzuli’de 1 köyün daha Ermenistan işgalinden kurtarıldığını açıkladı. Çatışmaları Karabağ dışına taşıyan Ermenistan, Azerbaycan’ın en büyük ikinci kenti olan Gence’yi bombaladı.

4 Ekim: Milli Savunma Bakanlığı, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’den dakikalar önce Azerbaycan ordusunun Büyük Mercanlı, Maralyan ve Şeybey köylerinden sonra Karabağ bölgesinde kritik öneme sahip Cebrail kentini de işgalden kurtardı.” mesajı ile 23 Ağustos 1993 yılında Ermenistan tarafından işgal edilen Cebrail şehrinin özgürlüğüne kavuştuğunu duyurdu.

5 Ekim: Cebrail, Fuzuli ve Ağdere etrafında yoğunlaşan çatışmalarda  Cebrail ve Ağdere çevresinde birçok yerleşim yerinde kontrolü sağlayan Azerbaycan ordusu, Kelbecer kuzeyindeki sınır köyü Murovdağ’ı da işgalden kurtardı.

8 Ekim: Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan’ın Ermenistan’la barış görüşmelerine askeri çatışmaların akut evresi bittikten sonra döneceğini açıkladı. Rus televizyonuna röportaj veren Aliyev, “Rusya ve Türkiye uzun vadeli barışın temelini atan başlıca devletlerdir” ifadelerini kullandı

10 Ekim: Moskova’da Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov arabuluculuğunda Ermenistan ve Azerbaycan mevkidaşlarıyla yapılan ve 10 saat süren toplantı sonrası varılan ateşkes yürürlüğe girdi. Lavrov, “10 Ekim 2020’de (bugün) saat 12.00’den itibaren insani yardım amaçlı olarak Uluslararası Kızılhaç Komitesinin arabuluculuğu ve kriterleri doğrultusunda esirlerin, tutsakların ve cenazelerin değişimi için ateşkes ilan edildi” dedi

11 Ekim: Ateşkesin üzerinden saatler geçmişti ki Ermenistan ordusu, Azerbaycan’ın ikinci büyük şehri Gence’ye füzelerle saldırdı. 9 sivilin yaşamını yitirdiği saldırıda 34 kişi yaralandı.

13 Ekim: Hadrut çevresinde Ermeni askerlerinin saldırısını püskürten Azerbaycan ordusu beldeye hakim noktalarda kontrolü sağladı.

17 Ekim 2020 gecesi, sivilleri hedef alan Ermeni ordusu, gece yarısı insanlar uykudayken Gence ve Mingeçevir’i hedef alan füze saldırısında 2’si çocuk 13 kişi hayatını kaybetti, 52 kişi yaralandı. Füzelerin isabet ettiği bölgede çok sayıda sivil enkaz altında kaldı. Ermenistan’ın Azerbaycan’ın ikinci büyük şehri Gence’ye düzenlediği saldırı sonrası konuşan Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Fuzuli kent merkezi ile Koçahmetli, Çimen, Cuvarlı, Pirahmetli, Musabeyli, Işıklı ve Dedeli köylerinin Ermenistan’ın işgalinden kurtarıldığını açıkladı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev, bu saldırıda 40’tan fazla evin yıkıldığını duyurdu. Azerbaycan, Ermenistan’ın gerçekleştiridiği saldırını, uzunluğu 11.25 metre, genişliği 88 cm olan 300 km menzilli nükleer, kimyasal ve konvansiyonel başlık taşıyabilen Rus yapımı SCUD füzeleri yapıldığını açıkladı. ,Ermenistan’ın Azerbaycan’ın ikinci büyük şehri Gence’ye düzenlediği  bu saldırı sonrası konuşan Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Fuzuli kent merkezi ile Koçahmetli, Çimen, Cuvarlı, Pirahmetli, Musabeyli, Işıklı ve Dedeli köylerinin Ermenistan’ın işgalinden kurtarıldığını açıkladı. Böylece Dağlık Karabağ dışında Ermenistan’ın işgal ettiği 7 şehirden 2’si işgalden kurtarılmış oldu.

İNSANİ GEÇİCİ ATEŞKES’İ YİNE ERMENİ ORDUSU İHLAL ETTİ

Ermenistan’ın dünyayı dehşete düşüren bu saldırısının ardından Azerbaycan ve Ermenistan arasında 17 Ekim 2020 gece yarısı “insani geçici ateşkes” ilan edildi. Azerbaycan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada “Bu karar AGİT Minsk Grubu eş başkanlarını temsilen ABD, Fransa ve Rusya başkanlarının 1 Ekim 2020 tarihli AGİT Minsk Grubu eş başkanlarının 5 Ekim 2020 tarihli açıklamasına dayanmaktadır. Karar 10 Ekim Moskova bildirisine uygun olarak kabul edildi” denildi. Ermenistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Anna A. Naghdalyan ise sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Ermenistan ve Azerbaycan 18 Ekim’de yerel saatle 00.00 itibari ile insani ateşkesi kabul etti” dedi.

Uluslararası kamuoyu ateşkes kararına büyük önem verdiğini ve desteklediklerini açıklarken Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki insani ateşkes kararından çok memnunuz. Bu ateşkes önkoşullara bağlı olmamalı ve taraflar tarafından uygulanmalı. Fransa bu konuyu yakından takip edecek ve düşmanlıkların tamamen son bulacağı ve makul bir şekilde müzakerenin hızlıca başlamasını umut ediyoruz” dedi. Fakat Macron’un bu açıklamalarından sonra 18 Ekim gece yarısı başlayan ateşkes ne yazık ki imzaların atılmasının üzerinden birkaç saat geçmeden ihlal edildi.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, 18 Ekim gece yarısından itibaren yeni bir “geçici insani ateşkes” kabul edilmesine rağmen, Ermenistan ordusunun bir kez daha anlaşmayı büyük ölçüde ihlal ettiğini belirtti. Ermenistan ordusunun Cerbayil’ın çevresindeki bölgelerle Araz Nehri boyunca kurtarılan köylere havan ve toplarla ateş ettiğine yer verilen açıklamada, herhangi bir kayıp verilmediği, saldırılara Azerbaycan ordusunun gerekli cevabı verdiği ve cephe boyunca kontrolün Azerbaycan ordusunda olduğu ifade edildi. Açıklamada ayrıca  “Ermenistan’a ait bir Su-25 savaş uçağı, bugün saat 12.30 sularında, Azerbaycan’a ait hava savunma sistemleri tarafından vurularak düşürüldü” denildi. Uçağın, Azerbaycan ordusuna karşı saldırı girişiminde bulunduğu ve Dağlık Karabağ’ın güney kesimindeki Cebrail yönünde düşürüldüğü açıklandı.

18 Ekim: Cebrail şehrinin batısında büyük bir ilerleme kaydeden Azerbaycan ordusu, İran sınırındaki Amirvarli, Sultanlı, Alikeykhanlı, Maşanlı, Hasanlı, Halefli, Hudaferin, Mastalibeyli, Kumlaq, Güvercin Veyselli ve Kel Mammad yerleşimlerinde kontrolü sağladı. Toplam 2 şehir ve 43 yerleşim birimi işgalden kurtarıldı.

İşgalden kurtarılan şehirler: Cebrail ve Fuzuli. İşgalden kurtarılan köyler: Karahanbeyli, Gervend, Köy Gerediz, Yukarı Abdurrahmanlı, Aşağı Abdurrahmanlı, Büyük Mercanlı, Nüzgar, Aşağı Maralyan, Şeybey, Çaırlı, Kuycak, Mehdili, Şıhali Ağalı, Mezre, Sarıcalı, Sultanlı, Horovlu, Daşkesen, Pop, Horodiz, Şükürbeyli, Hadrut, Çaylı, Süleymanlı, Görezelli, Yukarı Gözlek, Kışlak, Sur, Efendiler, Karacallı, Çuvarlı, Pirahmedli, Işıklı, Koçahmedli, Musabeyli, Dedeli, Çimen, Emirvarlı, Arış, Çiroğuz, Düdükçü, Edilli ve Doşulu.

19 Ekim 2020- Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan ordusunun Cebrail ilinin 13 köyünü daha Ermenistan’ın işgalinden kurtardığını duyurdu. Böylelikle kurtarılan yerleşim sayısı 78’e ulaştı. Aliyev, “Cebrail ilinin Sultanlı, Emirvarlı, Maşanlı, Hasanlı, Alikeyhanlı, Kumlak, Hacılı, Göyerçinveyselli, Niyazgullar, Keçel Memmedli, Şahvelli, Hacı İsmayıllı ve İsaklı köyleri işgalden kurtarılmıştır” açıklamasını yaptı.

20 Ekim Salı-Ulusa sesleniş konuşması yapan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan’a karşı verilen mücadelede yaşananları anlattı : Her gün şehirlerimiz düşman ateşine maruz kalıyor. Bu namert saldırılara en çok maruz kalan yer Terter ilidir. Aynı zamanda Ağdam, Goranboy, Ağcabedi ve diğer şehirlerimize düşman tarafından saldırı yapılıyor. Savaş meydanında mağlubiyete uğrayan düşman, bizi durdurmak için sivilleri katlediyor. 30 yıldır bizim topraklarımızda oturup bize meydan okumaya çalışıyorlar. İşgal edilen topraklarda tüm binalar tahrip edilmiş; tarihi abidelerimiz, mescitlerimiz, kabirlerimiz talan edilmiştir. Onlar, bu toprakları ebediyen işgal edebileceklerini zannediyorlar; şehirlerimizin isimlerini, sınırlarını değiştiriyorlar. Bizim topraklarımızı Ermenileştirmek istiyorlar, ama bunda başarılı olamadılar.

Cumhurbaşkanı Aliyev,  Fuzuli’de Dörtçınar, Kürdler, Yukarı Abdurrahmanlı, Kargapazar, Aşağı Veyselli, Yukarı Aybasanlı; Cebrail’de, Safarşa, Hasankaydı, Fuğanlı, İmambağı, Daş Veyselli, Ağtepe, Yarahmedli; Hocavend’de Ağcakent, Mülküdere, Taşbaşı, Güneşli, Çınarlı köylerinin Ermeni işgalinden kurtarıldığını açıkladı. Azerbaycan ordusunun, Ermenistan’a ait 241 tankı imha ettiğini, 39 tankı ise ganimet olarak aldığını belirten Aliyev, düşmanın 4 adet S-300 füze sisteminin kullanılamaz hale getirildiğini kaydetti.

 

DEVLET BAŞKANI İLHAM ALİYEV “KARABAĞ’DA ÇÖZÜM İÇİN 30 YILDIR BEKLEDİK”

20 Eki 2020 – Saat: 16:02
İlham Aliyev müjdeyi tüm dünyaya duyurdu
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ulusa sesleniş konuşmasında hiç kimsenin sözde Dağlık Karabağ Cumhuriyeti’ni tanımadığına vurgu yaptı.
Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ” Ermenistan yönetimi aklını kaybetmiş” dedi. Aliyev konuşmasında hiç kimsenin sözde Dağlık Karabağ Cumhuriyeti’ni tanımadığına vurgu yaparak, ”Şimdi dünyanın sözde suç örgütü tanımasını sağlamaya çalışıyorlar. Akıllarını kaybettiler. Kimsenin yapmayacağını anlamıyorlar. Bunu yapan her ülkenin Azerbaycan için dost ülke sayılamayacağını anlamıyorlar. Sadece dost bir ülke değil, bu ülke ile tüm bağlarımızı keseceğiz. Bugün statükoyu yeniden şekillendirmeye çalışıyorlar. Statüko yok dedim. Statükoyu yok ettik ve bunu doğru yaptık. Yaklaşık 30 yıldır bekliyoruz” dedi. Verdiği tüm sözlere sadık kaldığını belirten Aliyev, “Cumhurbaşkanı olarak faaliyetimdeki ana amacım, benim asıl görevim Azerbaycan topraklarının geri almak, toprak bütünlüğünün yeniden sağlanmasıdır. Bugün yapıyoruz. Yaklaşık 30 yıldır yapılan görüşmeler sonuç vermedi. İşgal altındaki topraklarda Ermenistan tarafından inşa edilen surlar bize bu toprakları vermeyi düşünmediklerini gösteriyor. Bizi ve uluslararası arabulucuları aldattılar. Sadece zamanı uzattılar. Aynı zamanda işgal altındaki bölgelere yasa dışı bir şekilde yerleşiyorlardı. Her gün iyi haberler geliyor. Her gün bayrağımız yeni bir yerde dalgalanıyor. Bu Azerbaycan devletinin gücüdür. 30 yıl boyunca Ermenistan yönetimi tırnak arası uydurma gücüyle övündü. Ermenistan ordusu nerede? Onlar kaçıyorlar. Gence bombalaması hakkında resmi olarak yalan açıklamalarda bulunuyorlar. Onlarda ne vicdan, ne ahlak, ne de maneviyat var. Balistik füzelerin füzelerin fırlatım güzergahı ve düşme noktası bütün ülkeler tarafından takip ediliyor. Onlar buna rağmen utanmadan yalan söyleyerek dünyayı kandırmaya çalışıyor ve füzeyi fırlatmadıklarını söylüyorlardı. Bu dersi onlar hayatları boyunca unutmayacaklar. Şimdi herkesten yardım istiyorlar” diye konuştu.

 

Zengilan şehri ve 24 köy işgalden kurtarıldı
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ulusa seslenişte Zengilan, Fuzuli, Cebrayil, Hocavend bölgelerine bağlı 24 köyün Azerbaycan ordusu tarafından işgalden kurtarıldığını da açıkladı. Aliyev açıklamasında, Fuzuli bölgesinde Dordçinar, Kürtler, Yukarı Abdurrahmanlı, Qarğabazar, Aşağı Veyselli, Yukarı Aybasanlı köyleri, Cebrayil ilçesinde Sarafşa, Hasanqaydı, Fuganli, İmambağı, Daş Veyselli, Ağtepe, Yarahmedli köyleri. Hocavend bölgesinde Ağcakend, Mülküdere, Daşbaşı, Güneşli, Vang köyleri. Zengilan bölgesinde Haval, Zarnalı, Memmedbeyli, Hakari, Şerifan, Muğanlı köyleri ve Zangilan şehri. Zangilan bizim! Karabağ bizim!” ifadelerini kullandı.
Azerbaycan’dan ve işgal altında kurtarılmayı bekleyen noktalardan sevindirici son dakika haberleri gelmeye devam ediyor. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev halkını sevindiren haberi sosyal medyadan duyurdu. Dağlık Karabağ’ın fethi yolunda adeta Karabağ’ın kalbine giden yol Suşa kuşatıldı. Aliyev ayrıca verdiği son bilgide kritik Hudaferin köprüsüne bayrağın dikildiğini resmen açıkladı.

Dağlık Karabağ’ın fethine çok az kaldı
Azerbaycan’da son iki gün sevindirici son dakika haberleriyle geçti. Azerbaycan halkı yeni güne ise Karabağ’ın işgalden kurtarılmasına çok az kaldığı müjdesi ile uyandı. Buna göre Azerbaycan ordusu işgalci Ermeni askerlerinden çok kritik bir noktayı kurtardı, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan askerlerinin tarihi Hudaferin Köprüsü’ne Azerbaycan bayrağı diktiğini açıkladı. Bir diğer haber de Karabağ’ın kalbine inen noktadan geldi. Kritik bölge Suşa Azerbaycan ordusu tarafından kuşatıldı. Azerbaycan ordusu ikinci geçici ateşkes anlaşmasını da ihlal eden haydut devlet Ermenistan’a sahada cevap vermeye devam ediyor. Cebrail’e bağlı 13 köy daha kurtarıldı. Ermenistan’ın 27 yıl önceki işgal sırasında Dağlık Karabağ’a başkent yaptığı Hankendi sınırına dayanıldı. Azerbaycan ordusu ikinci kez şans verdiği Ermenistan’dan yine ateşkes ihlali ve hain bir saldırı ile karşılık gördü ve operasyonlara kaldığı yerden devam etme kararı aldı. Azerbaycan Hankendi’nin düşmesi için kilit öneme sahip Suşa’yı kuşattı. Güneyde Zengilan ve kuzeyde Kelbecer işgalden kurtarılırsa Erivan’ın Karabağ ile bağlantısı kesilecek. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Cebrail’de 13 köyün daha işgalden kurtarıldığını “Soltanlı, Maşanlı, Hasanlı, Alikeyhanlı, Emirvarlı, Kumlak, Hacılı, Göyerçinveyselli, Niyazgullar, Keçel Memmedli, Şahvelli, Hacı İsmayıllı ve İsaklı köyleri Ermenistan işgalinden kurtarıldı. Karabağ Azerbaycan’dır” mesajıyla dünyaya duyurdu.

22.10.2020 Perşembe
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Japon Nikkei gazetesine yaptığı açıklamada “Dağlık Karabağ’da referandum olmayacak, ancak kültürel özerklik olabilir” dedi. Referanduma karşı çıkan Aliyev, Dağlık Karabağ’daki Ermenilerin ‘kültürel otonomiye’ sahip olmaları ihtimalini dışlamadığını söyledi: “Kendi kaderini tayin etmenin farklı türleri mevcut. Sözgelimi kültürel otonomi olabilir. Bunu Avrupa’nın gelişmiş ülkelerinde görüyoruz, insanların bulundukları belediyeler, topluluklarda belirli hakları var. Ancak Azerbaycan topraklarında ikinci bir Ermeni devleti kurulmasına asla izin vermeyiz. Bu söz konusu olamaz. Bir referandum asla olmayacak.” Cumhurbaşkanı Aliyev sınıra barış gücü yerleştirilmesi önerileri karşısında ise, “Her iki taraf – Azerbaycan ve Ermenistan – bu uluslararası gözlemcilerin veya barışı koruma görevlilerinin kim olacağı konusunda anlaşmalıdır. Azerbaycan topraklarına yerleştirilmeleri meselesi olduğu için Azerbaycan’ın bu konuda kesin söz sahibi olması gerekir. Prensip olarak buna karşı değiliz. Ama tabii zamanı geldiğinde şartlarımızı ortaya koyacağız” dedi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise, Karabağ sorununun çözüme ulaştırılması sürecinde, Türkiye dahil üçüncü ülkelerin yer almasının, sadece krizin tarafları olan Azerbaycan ile Ermenistan’ın onayı ile mümkün olabileceğini belirtti. Kremlin Sözcüsü ayrıca, Karabağ’daki çatışmaların durdurulmasına ilişkin iki defa karar alınmış olmasına karşın ateşkese uyulmadığını da belirtti. Peskov “İnsani nedenlerle çatışmalara ara verilmesi kararına ilişkin daha önce varılmış anlaşmalara uyulduğu şu an için söylenemez. Ne yazık ki söz konusu anlaşmalara taraflar uymuyor.”

Dağlık Karabağ’ın İran sınırı da Azerbaycan’ın kontrolüne geçti!

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Perşembe (22.10.2020) saat 21.00 de Dağlık Karabağ’ın İran sınırının da  Azerbaycan kontrolüne geçtiğini açıkladı. Aliyev, Azerbaycan ordusunun 20 köy ve 1 kasabayı daha Ermenistan ‘ın işgalinden kurtardığını belirtirken  Ağband kasabasının işgalden kurtarılmasıyla Karabağ’ın İran sınırının tamamıyla kontrol altına alındığını söyledi. Böylece İran’dan gelen lojistik desteğin önü kesilmiş oldu. Azerbaycan ordusu, yaklaşık 30 yıldır Ermenistan’ın işgali altında bulunan topraklarını kurtarmak için başlattığı operasyonda ilerleyişini sürdürüyor.

 

  •  *  *  *

Gazeteci Ceyhun Aşirov’un’tan 02 KASIM 2020 Tarihi itibarıyla Azerbaycan ordusunun Ermeni işgalinden kurtardığı bölgeler

 

  • *   *   *

İŞTE CUMHURBAŞKANI İLHAM ALİYEV’İN  HER BÖLGE ERMENİ İŞGALİNDEN KURTARILDIKÇA ATTIĞI TWETLER

  • VE AZERBAYCAN’IN TARİHİ KÜLTÜREL KENTİ ŞUŞA İŞGALDEN KURTARILDIKTAN SONRAKİ GELİŞMELER İÇİN TIKLAYIN

DAĞLIK KARABAĞ’IN TARİHİ KENTİ ŞUŞA İŞGALDEN KURTARILDI

  • * * *  DAĞLIK KARABAĞ SAVAŞINI SONLANDIRAN ANLŞAMAYI OKUMAK İÇİN LİNKİ TIKLAYIN

İŞTE DAĞLIK KARABAĞ’DA ERMENİSTAN İŞGALİNİ SONLANDIRAN ANLAŞMA

  • * * *

——–

25 Eylül 1991 Hürriyet’te yayınlanan “Dağlık Karabağ” röportajından kolaj sayfa ve fotoğraflar

 

MUAMMER ELVEREN-ÖZEL

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir