FRANSA’DA 11 TV KANALINA EŞ ZAMANLI IŞİD SALDIRSI

FRANSA’DA 11 TV KANALINA EŞ ZAMANLI IŞİD SALDIRSI – Muammer ELVEREN

– IŞİD’den şok saldırı: Yayınlar kesildi…9 Nisan 2015

tv5

Yaklaşık 200 ülkede izlenebilen Fransız yayın grubu TV5Monde’un 11 televizyon kanalı, internet sitesi ve sosyal medya hesapları, IŞİD’in siber saldırısına maruz kaldı.TV5Monde’un canlı yayın akışını engelleyen siber korsanlar ekranları karartırken yayın grubunun web sayfası, Twitter ve Facebook gibi sosyal medya hesaplarını da ele geçirerek propaganda mesajları yayınlandı. Televizyonun internet sayfası, IŞİD’in istekleri paylaşıldıktan sonra kullanılamaz hale geldi.

Siber korsanlar saldırının “Siber Hilafet” grubu tarafından gerçekleştirildiğini ve bu grubun IŞİD’e bağlı olduğunu belirtirken, Fransa’yı örgüte karşı askeri operasyonları nedeniyle tehdit etti. Cumhurbaşkanı François Hollande’ın örgüte karşı savaşma kararıyla affedilmez bir hata yaptığı belirtilen açıklamalarda, tehdit olarak savaşa katıldığı iddia edilen Fransız askerlerinin kimlikleri ile yakınlarının özgeçmiş belgeleri yayınlandı.

tv5-FOTO

ÇOK ŞAŞIRDIM VE SARSILDIM

TV5Monde grubunun Genel Müdürü Yves Bigot, Fransa Devlet kanalı France2’ye canlı bağlanarak yaptığı açıklamada, “Televizyon tarihinde görülmemiş bir saldırıya uğradık. Televizyon sinyallerini yeniden kontrol altına almayı başardık. Şimdilik önceden çekilmiş programları yayınlayabiliyoruz. Faaliyetlerimiz saldırıdan ciddi ölçüde etkilendi, grubun 11 kanalında ekranların aynı anda karardığını görünce çok şaşırdım ve sarsıldım. Yayın sistemlerinin normale dönmesi birkaç gün alacak. Terör grubunun siber saldırıyı nasıl gerçekleştirdiğini hem grup olarak biz, hem İçişleri Bakanlığı hem de istihbarat servisi araştırıyor.”

Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, İçişleri Bakanı Bernard Cazaneuve ile Kültür ve İletişim Bakanı Fleur Pellerin TV5Monde’un merkezimizi ziyaret ederek bilgi aldı. Fabius saldırıyı “Siber terörizm” olarak tanımlarken “Bu saldırının faillerinin bulunup cezalandırılması ve gelecekte ifade özgürlüğünü tehdit edebilecek bu tür siber-teröristlerin saldırıları önlemek için gereken her şey yapılacaktır” dedi .

TV5 Monde kanalı 1984 yılında Fransız Dışişleri Bakanlığı’nın girişimi ve kamuya ait TV kanallarının desteğiyle yayın hayatına başlamıştı. İsviçre, Belçika ve Kanada’nın Fransızca yayın yapan kamu kanalları TV5’e destek veriyor. TV5 Monde Fransız devletinin dünyadaki sesi olarak biliniyor.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir