Ekstra

FRANSA ESKİ CUMHURBAŞKANI SARKOZY YOLSUZLUKTAN HAPSE GİRDİ

Fransa eski Cumhurbaşkanı Sarkozy Avrupa’da hapse atılan ilk Cumhurbaşkanı olurken Çakıcı’nın da bir süre kaldığı Paris La Sante cezaevine kondu.Fransa’da 2007-2012 yıllarında Cumhurbaşkanı olan Sarkozy’nin, 2007’de Cumhurbaşkanı seçim kampanyasını yürütmek için o zamanki Libya lideri Muammer Kaddafi’den yasa dışı maddi destek aldığı ileri sürülmüştü. İddiaların ardından 2013’te olayla ilgili soruşturma açılmış ve kamuoyunda ‘Libya davası’ olarak adlandırılan yargı süreci başlamıştı. Paris Ceza Mahkemesi 25 Eylül 2025’te Kamu fonlarının zimmete geçirilmesini gizleme, pasif yolsuzluk, yasa dışı kampanya finansmanı ve suç işlemek amacıyla suç örgütü kurma’ suçlarından yargılandığı Libya davasında Sarkozy’i 5 yıl hapse mahkum etti ve temyiz sonucu beklenmeden Sarkozy’nin cezaevine gönderilmesine karar verdi. Eski Cumhurbaşkanı Sarkozy suçlamaları reddetti ve temyiz süreci beklenmeden hapse girme kararına itiraz etti. La Tribune Dimanche gazetesine konuşan Sarkozy ‘Cezaevinin kapılarında dahi başım dik olacak. Hapisten korkmuyorum. Sonuna kadar mücadele edeceğim’ derken cezaevine götürebileceği kıyafetlerle izin verilen en fazla üç kitap ve 10 aile fotoğrafını koyduğu çantasını hazırladığını ve vaktini kitap yazarak geçirmeyi planladığını söyledi. Bugün (21.10.2025) Sabahın erken saatlerde evinden eşi Carla Bruni ile el ele çıkan 70 yaşındaki Sarkozy polis müdahalesi olmadan kendisini aynı şehirdeki La Sante Cezaevi’ne götürecek polis aracına kadar yürüdü ve eşi Carla’ya sarıldıktan sonra polis aracına bindi.

 

Sarkozy’nin oğullarından Louis, babasına destek için, Sarkozy’nin eşi Carla Bruni-Sarkozy ile yaşadığı Paris’in lüks semti 16. bölgesindeki evi önünde yaptıkları miting çağrısı üzerine büyük bir kalabalık toplanarak Sarkozy lehine sloganlar attı. Aralarında gözyaşlarını tutamayanların olduğu kalabalık eski cumhurbaşkanına La Santé Hapishanesi’ne gitmeden önce moral vermek için bir araya geldiklerini söyledi. Gazetecilere konuşanlar ‘Sarkozy harika bir insan, yaptıklarıyla bunu kanıtladı’ derken, aralarında gözyaşlarını tutamayanlar ‘Bu siyasi bir davadır, biz buradayız çünkü demokrasiye inanıyoruz’ dediler. Bu arada çevredeki destekçileri ‘Nicolas! Nicolas!’ diye slogan attı ve Fransız millî marşını söyledi. Sarkozy, cezaevine giderken X hesabından yaptığı açıklamada masum olduğunu belirtirken ‘Bugün eski bir cumhurbaşkanı değil, masum bir adam hapse atılıyor. Hiç şüphem yok. Hakikat üstün gelecek’ diye yazdı. Sarkozy iki polisin olduğu bir polis aracıyla La Sante cezaevine getirildi. Sarkozy hücresine götürülürken diğer hücrelerdeki mahkûmların ‘Hoş geldin Sarkozy!’ ve ‘Sarkozy burada’ diye bağırdıkları belirtildi.

Sarkozy cezaevine teslim olurken yanında götürdüğü iki kitaptan birinde düşmanlarının hazırladığı bir tuzakla suçsuz yere hapse atılan Edmond Dantés’nin 14 yıllık mahkûmiyetten sonra, felaketine neden olanlardan intikam almasını konu alan Monte Cristo Kontu, ikincisi ise İsa Peygamber’in hayatını anlatan bir biyografi kitabı olduğunu söyledi. Sarkozy cezasını, 1800’lerden bu yana en tanınmış mahkûmları barındıran Paris’teki La Sante Hapishanesi’nde çekecek. La Sante’de daha önce, Yahudi olduğu için haksız yere vatana ihanetle suçlanan Yüzbaşı Alfred Dreyfus ve Fransa topraklarında birçok saldırı gerçekleştiren uluslararası ünlü ‘Çakal Carlos’ olarak bilinen Venezuelalı teröristte tutulmuştu. Fransa’da tutuklu bulunan Alaattin Çakıcı’da Türkiye’ye iade edilmeden önce Ekim 1999 da Marsilya’nın Les Baumettes hapishanesinden Paris’in ünlü cezaevi La Sante’ye nakledilmiş ve cezasının bir kısmını orada çekmişti. Adalet Bakanı Gerald Darmanin Sarkozy’i Paris La Sante cezaevinde güvenlik şartlarının sağlandığından emin olmak için şahsen ziyarette bulunacağını söyledi.

Sarkozy’nin cezaevine girmesinin ardından avukatları, müvekkillerinin tahliyesi için başvuruda bulundu. Sarkozy’nin avukatlarından Jean-Michel Darrois yaptığı açıklamada, ‘Bu, onun için, Fransa için ve kurumlarımız için uğursuz bir gün çünkü bu hapis cezası bir utançtır’ dedi. Paris’teki temyiz mahkemesinin kararını azami iki ay içinde vermesi gerekiyor ancak kararın daha kısa sürede açıklanabileceği belirtiliyor. Sarkozy’nin bir diğer avukatı Ingrain, müvekkilinin en az üç hafta cezaevinde kalacağını söyledi. Cezaevi yönetimi tarafından güvenliği için tek kişilik bir hücreye alınmasına karar verilen Sarkozy ise yaptığı açıklamada, mahkumiyet şartları için hiçbir talepte bulunmadığını belirtti.

Fransız sağının uzun yıllar sembolü olmuş ve hâlâ siyasi çevrelerde görüşlerine başvurulan Sarkozy, partisinden yoğun destek aldı. Destekçileri, mahkemenin verdiği tutuklama kararını, temyiz süreci tamamlanmadan uygulanması nedeniyle masumiyet karinesine aykırı buldu. Mahkeme ise kararı, ‘vatandaşların kendilerini temsil edenlere ve kamu yararına hizmet etmesi gereken yöneticilere duyduğu güveni sarsacak ölçüde olağanüstü ciddiyetteki’ eylemlerle gerekçelendirdi. Sarkozy ceza evine girmeden önce kararı ‘adaletsizlik’ olarak nitelendirirken bazı yargıçların kendisine karşı ‘nefretle’ hareket ettiğini savundu. Eski Cumhurbaşkanı Sarkozy, cezasını, 11 metrekarelik tek kişilik hücrede çekecek. Diğer mahkûmlarla karşılaşmayacak, tecrit edilecek ve sürekli korunacak. Hücrede, tuvalet ve duş, masa telefonu ve her ay 14 Euro ödeyeceği bir televizyon bulunacak. Yakınları Sarkozy’yi haftada üç kez ziyaret edebilecek. Sarkozy’nin, geçen hafta, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u, Elysée Sarayı’nda ziyaret ettiği ortaya çıkmış ve hapse girmesine günler kala gelen bu ziyaret büyük tepki çemişti. Macron ‘seleflerimden birini, bu bağlamda, insani düzeyde, kabul etmek benim için normal’ diyerek kendini savunmuştu.

  • * * *

MuammerELVEREN

İstanbul Üniversitesi Yüksek Gazetecilik mezunu olan Muammer Elveren, 12 Şubat 1948 yılında Mardin’de doğdu. Evli ve bir kız babası olan Elveren, 1974’te Haldun Simavi‘nin kurduğu GÜNAYDIN GAZETESİ’ne girdi.

1977’de GÜNAYDIN GAZETESİ BRÜKSEL BÜROSU’nu kurmakla görevlendirildi ve BRÜKSEL BÜRO ŞEFİ oldu. 1989’da Brüksel temsilciliğinin yanında, Mihail Gorbaçov’un liderliğindeki Komünizm’in merkezi kabul edilen SOVYET SOSYALİST CUMHURİYETLER BİRLİĞİ-SSCB’nin başkenti MOSKOVA temsilciliği görevini de üstlendi.

1991 yılında HÜRRİYET GAZETESİ’ne girdikten sonra hem Brüksel hem Moskova görevini birlikte yürüttü. Bu dönemde başta AZERBAYCAN olmak üzere Sovyetler Birliği Cumhuriyetleri ile BULGARİSTAN ve ROMANYA’da Komünizmin çöküşüyle ilgili olayları yerinde izledi.

Elveren, 1991’de Azeri ve Ermeni çatışmalarının en yoğun olduğu dönemde tüm tehlikelere rağmen DAĞLIK KARABAĞ’a girip röportaj yapmayı başaran ilk gazeteci oldu. Bu başarısıyla YILIN GAZETECİSİ seçildi ve SEDAT SİMAVİ GAZETECİLİK ÖDÜLÜ’ne layık görüldü. Aynı yıl Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin SERİ RÖPORTAJ ÖDÜLÜ’nü de kazandı.

1992’de Fransa’ya atanarak HÜRRİYET GAZETESİ PARİS TEMSİLCİSİ oldu. 1998’de ise, Devlet Bakanı EYÜP AŞIK’ın Fransa’da tutuklanan yeraltı dünyasının tanınmış isimlerinden ALAATTİN ÇAKICI ile yaptığı konuşmayı içeren kaseti elde ederek gündeme damga vurdu. “ÇAKICI’YA KAÇ DİYEN ANAP’LI BAKAN” başlıklı bu haberle ikinci kez SEDAT SİMAVİ GAZETECİLİK ÖDÜLÜ’nü aldı. Aynı yıl İstanbul Üniversitesi tarafından da YILIN GAZETECİSİ ÖDÜLÜ’nü kazandı.

1999’da Nokta dergisinin düzenlediği DORUKTAKİLER 98 yarışmasında YILIN GAZETECİSİ unvanını aldı. Kasım 2023’te ise TÜRKİYE GAZETECİLER CEMİYETİ BURHAN FELEK BASIN HİZMET ÖDÜLÜ’ne layık görüldü.

Fransızca ve Arapça bilen Elveren, 1977’den itibaren uluslararası alanda çalıştı. AVRUPA BİRLİĞİ, NATO, AVRUPA KONSEYİ, AVRUPA PARLAMENTOSU, UNESCO ve OECD gibi kurumlarla ilgili yazılar kaleme aldı. Ayrıca SARAYBOSNA ve KOSOVA’da görev yaptı.

1995’te gazeteciliğin yanı sıra KANAL-D’de televizyon haberciliğine başladı ve bu görevini 2008 sonuna kadar sürdürdü. 2010 yılına kadar HÜRRİYET GAZETESİ PARİS TEMSİLCİLİĞİ görevini yürüttü.

ARAP BAHARI sürecinde TUNUS ve MISIR’da görev yaptı. Mısır’da HÜSNÜ MÜBAREK dönemini, TAHRİR DEVRİMİ’ni ve MUHAMMED MURSİ dönemini takip etti. MÜSLÜMAN KARDEŞLER’in RABİA MEYDANI ayaklanmalarını ve askeri darbe sürecindeki olayları izledi. Daha sonra, darbeyi gerçekleştiren ABDÜLFETTAH EL SİSİ’nin seçimlerinde KAHİRE’de bulundu. Ayrıca MİNYE kentine girerek röportaj yaptı.

UKRAYNA’da ayaklanmalar başlayınca KIRIM’a geçti. Rus ordusunun işgali sırasında SİMFEROPOL, BAHÇESARAY, YALTA ve özellikle yasaklı SİVASTOPOL’e girdi. Burada GOOGLE GÖZLÜĞÜ kullanarak Türk basınında ilk kez bir çatışma bölgesinde görüntü aldı.

Elveren, HÜRRİYET GAZETESİ’ndeki görevini 31 Aralık 2018’de emekliye ayrılarak noktaladı. Halen muammerelveren.com adresinde yazılarını yayımlamaktadır.

Elveren, FİJ, AGJPB, AJPE, APE, APP ve TGC üyesidir. Ayrıca FİJ KARTI, BELÇİKA BASIN KARTI, FRANSA BASIN KARTI ve SÜREKLİ SARI BASIN KARTI sahibidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir