MACRON ‘DEVLET TARAFSIZ OLARAK DİNİ ÖZGÜRLÜĞÜ GARANTİ EDER’

-Muammer ELVEREN-

http://www.hurriyet.com.tr/macron-hepimiz-ayni-gemideyiz-40701440

Fransa Cumhurbaşkanı Macron yeni yıl kutlamaları çerçevesinde aralarında ‘Fransa İslam Konseyi’ Başkanı Ahmet Oğraş’ın da olduğu ülkedeki tüm dinlerin temsilcilerini Elysee Sarayında kabulünde Fransa’da İslam’ın devlet ve din işlerini birbirinden ayıran 1905 yasasına göre yapılandırılması gerektiğin söyledi.  Macron 2018 yılı nedeniyle verdiği davette kabul ettiği Katolik, Ortodoks, Protestan, İslam, Yahudi ve Budizm temsilcilerine yaptığı konuşmada “Devlet, herhangi bir ibadetin tarafı olmadığı gibi Cumhuriyet kanunlarına sıkı sıkı sıkıya bağlı olarak herkesin dini özgürlüğünü garanti eder ve aynı tarafsızlıkla inanmama özgürlüğünü de garanti altına alır “dedi.

İbadet konusunda yeni bir felsefe inşası

Macron konuşmasında özetle “2018 yılı, bizim sizlerle ibadet konusunda ortak bir felsefe inşa etme yılı olacak. Fransa İslam Konseyi (CFCM) başta olmak üzere herkesin İslamcı terörizme karşı kolektif ya da özel olarak içten tepki gösterdiğini biliyoruz. Toplumdaki bu takdire şayan tepki teröristlerin başarısız olmasına neden olmuştur. Terör gruplarının Fransa’da gençleri ulusal bağlarından koparıp dinleri, ülkeleri ve vatandaşlarına karşı propagandalarını ortaya çıkarmada ve engellemedeki yardımlarınızı biliyor ve teşekkür ediyorum. Hepimiz aynı gemideyiz, doğa boşluktan hoşlanmaz. Ben devlet başkanı görevindeyim sizde dinleri temsil ediyorsunuz. Fransa’da İslam’ın organize olmasına yardımcı olmalıyız. Bu çerçevede 2018 yılında Özellikle Devletin aynı diyalog ruhuyla Müslüman inancının yanında olacağını özellikle belirtmek isterim.

1905 yasasına göre İslam

Dinde ılımlı bir uygulama istemeyeceğim çünkü din marjinalize edilemez ama Fransa’da İslam’ın din ve devlet işlerinin birbirinden tamamen ayrıldığı 1905 kanununa göre yapılandırılması hepimizin önceliği olmalıdır. Herkes bu konuda üzerine düşen görevi yapmalıdır devlette, Fransa İslam Konseyi de din anlayışını 1905 kanunu sonrasıyla entegre etmelidir. Bu konuda karşılıklı olarak direk görüş alışverişinde bulunmamız gerekir zira toplum sorunlarından sadece Laikliği konuşmak hem İslam hem de diğer dinler için büyük bir hata olur. Fransa Cumhuriyet tarihi burada temsil edilen her bir din için aynı değildir, doğru olan şeyleri de söylemeliyiz. Dinlerinizin her biri kendi tarihinde siyasal iktidar ile aynı ilişkiyi kurmadığı gibi ülkemizin tarihi de dinlerimizin her biriyle farklı bağlar kurmuştur. Zaten bu tarihsel durum ülkeyi 1905 yasasına götürmüştür “dedi.

Hükümetin ‘Fransa İslam’ı’ projesi

Fransa İslam Konseyi’ Başkanı Ahmet Oğraş, Hürriyet’e yaptığı açıklamada dini inançların yerine getirilmesi serbest, dini aidiyet veya dini inançlara dayalı ayrımcılıkların yasak olduğu Fransa’da devletin ‘Fransa usulü bir İslam’da ısrarcı olduğunu belirtti. Oğraş hükümetin ‘Fransa İslam’ı’ projesi üzerinde çalışmalar yürüttüğünü belirtirken Fransa’daki Müslümanların dinini barışçıl bir şekilde yaşama hakları olduğunu Fransız makamlarının da bunu tesis etmekle yükümlü olduğunu belirtti.  ‘Fransa islam Konseyi-CFCM, Jacques Chirac’ın Cumhurbaşkanı, Nicolas Sarkozy’nin İçişleri bakanı olduğu 2003 yılında devletin Müslüman toplumuyla daha sağlıklı bir diyalog kurulması ve kontrol edebilmesi için kurulmuştu.

Hürriyet-İnternet linki : http://www.hurriyet.com.tr/macron-hepimiz-ayni-gemideyiz-40701440

Muammer ELVEREN

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir