Genel

FAS HÜKÜMETİ İKİ BAKANIN AŞKIYLA ÇALKALANIYOR

FAS HÜKÜMETİ İKİ BAKANIN AŞKIYLA ÇALKALANIYOR

Muammer ELVEREN- Hürriyet-16 Nisan 2015

Ülke karıştı kabinede aşk bombası

Fas iki bakanın aşkı ile çalkalanıyor. Arap basınına göre evli olan Parlamento ile İlişkiler Bakanı Lahbib Choubani, ilk eşini de alıp bir süre önce Yüksek Öğrenim ve Bilimsel Araştırmalar Bakanı Soumia Benkhaldoun’u istemeye gitti. Dört çocuk annesi Benkhaldoun, geçen ay ilk eşinden boşanmıştı. ARAP basını, bugünlerde Fas’ta iki bakanın yaşadığı yasak aşkın resmileşmesini konuşuyor. Fas medyası ile Fransızca yayınlanan gazete ve dergilere konu olan aşkın bir yıl kadar önce başladığına yer verilirken “Bu yasak aşk öyle böyle değil, Amerikan dizisi ‘House of Cards’ ve Türk dizisi ‘Muhteşem Yüzyıl’ı bile geride bırakan bir aşk hikayesi” denildi.

Akhbar Al Youm gazetesi 52 yaşındaki Bakan Lahbib Choubani’nin sevgilisi ile ilişkisini resmileştirmek için ilk karısı ve annesini de alarak 30 yıllık kocasından bir ay önce boşanmış 4 çocuklu ve torun sahibi Yüksek Öğrenim Bakanı Soumia Benkhaldoun’u (53) istemeye gittiğini yazdı. Rakip İstiklal Partisi’nden Hamid Chabat, Choubani’nin çapkın olduğunu, meslektaşını boşanmaya zorladığını öne sürmüştü. Benkhouldoun ise iddiaları redderek, boşanma kararının kendisi ve eski eşi tarafından çok önce alındığını savunmuştu. Gazetede ayrıca Choubani’nin geçen yıl başka bir kadınla evlenmek istediği, ancak annesinden izin alamadığı iddiası yer aldı.


CHOUBANI

BENKHALDOUN

Fas Hükümeti tarihinde bir bakanın bir başka bakan ile evliliğe giden aşkına ilk kez tanık olunduğu bu nedenle de bunun hâlâ tartışılmaya devam edildiği belirtildi. Lahbib Choubani, Facebook’ta yaptığı açıklamada nişan söylentilerini yalanlamazken, duruma açıklık getirmek istediğini söyledi. Choubani, bir yıl önce başka bir kadınla evlilik planına annesinin karşı çıktığı iddiasının doğru olmadığını belirtti.

Kadın bakan Benkhaldoun, eşiyle bu yasak aşk yüzünden boşandığı iddialarını reddederken, Chabat’ın bu suçlamalarının “Ailenin kutsallığı, bireylerin mahremiyeti çerçevesinde İslam ahlakını ve Fas geleneklerini ihlal ettiğini” belirtti. Kadın bakan, 7 Nisan’da Facebook’tan yaptığı açıklamada da eski eşiyle artık evliliği yürütemedikleri için boşandıklarını, bunun her iki aile tarafından yıllardır bilindiğini kaydetmişti. İki bakanın, bu ilişki yüzünden İslami eğilimli Adalet ve Kalkınma Partili Abdelilah Benkirane hükümetindeki koltuklarını kaybedebilecekleri öne sürülüyor.

MuammerELVEREN

İstanbul Üniversitesi Yüksek Gazetecilik mezunu olan Muammer Elveren, 12 Şubat 1948 yılında Mardin’de doğdu. Evli ve bir kız babası olan Elveren, 1974’te Haldun Simavi‘nin kurduğu GÜNAYDIN GAZETESİ’ne girdi.

1977’de GÜNAYDIN GAZETESİ BRÜKSEL BÜROSU’nu kurmakla görevlendirildi ve BRÜKSEL BÜRO ŞEFİ oldu. 1989’da Brüksel temsilciliğinin yanında, Mihail Gorbaçov’un liderliğindeki Komünizm’in merkezi kabul edilen SOVYET SOSYALİST CUMHURİYETLER BİRLİĞİ-SSCB’nin başkenti MOSKOVA temsilciliği görevini de üstlendi.

1991 yılında HÜRRİYET GAZETESİ’ne girdikten sonra hem Brüksel hem Moskova görevini birlikte yürüttü. Bu dönemde başta AZERBAYCAN olmak üzere Sovyetler Birliği Cumhuriyetleri ile BULGARİSTAN ve ROMANYA’da Komünizmin çöküşüyle ilgili olayları yerinde izledi.

Elveren, 1991’de Azeri ve Ermeni çatışmalarının en yoğun olduğu dönemde tüm tehlikelere rağmen DAĞLIK KARABAĞ’a girip röportaj yapmayı başaran ilk gazeteci oldu. Bu başarısıyla YILIN GAZETECİSİ seçildi ve SEDAT SİMAVİ GAZETECİLİK ÖDÜLÜ’ne layık görüldü. Aynı yıl Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin SERİ RÖPORTAJ ÖDÜLÜ’nü de kazandı.

1992’de Fransa’ya atanarak HÜRRİYET GAZETESİ PARİS TEMSİLCİSİ oldu. 1998’de ise, Devlet Bakanı EYÜP AŞIK’ın Fransa’da tutuklanan yeraltı dünyasının tanınmış isimlerinden ALAATTİN ÇAKICI ile yaptığı konuşmayı içeren kaseti elde ederek gündeme damga vurdu. “ÇAKICI’YA KAÇ DİYEN ANAP’LI BAKAN” başlıklı bu haberle ikinci kez SEDAT SİMAVİ GAZETECİLİK ÖDÜLÜ’nü aldı. Aynı yıl İstanbul Üniversitesi tarafından da YILIN GAZETECİSİ ÖDÜLÜ’nü kazandı.

1999’da Nokta dergisinin düzenlediği DORUKTAKİLER 98 yarışmasında YILIN GAZETECİSİ unvanını aldı. Kasım 2023’te ise TÜRKİYE GAZETECİLER CEMİYETİ BURHAN FELEK BASIN HİZMET ÖDÜLÜ’ne layık görüldü.

Fransızca ve Arapça bilen Elveren, 1977’den itibaren uluslararası alanda çalıştı. AVRUPA BİRLİĞİ, NATO, AVRUPA KONSEYİ, AVRUPA PARLAMENTOSU, UNESCO ve OECD gibi kurumlarla ilgili yazılar kaleme aldı. Ayrıca SARAYBOSNA ve KOSOVA’da görev yaptı.

1995’te gazeteciliğin yanı sıra KANAL-D’de televizyon haberciliğine başladı ve bu görevini 2008 sonuna kadar sürdürdü. 2010 yılına kadar HÜRRİYET GAZETESİ PARİS TEMSİLCİLİĞİ görevini yürüttü.

ARAP BAHARI sürecinde TUNUS ve MISIR’da görev yaptı. Mısır’da HÜSNÜ MÜBAREK dönemini, TAHRİR DEVRİMİ’ni ve MUHAMMED MURSİ dönemini takip etti. MÜSLÜMAN KARDEŞLER’in RABİA MEYDANI ayaklanmalarını ve askeri darbe sürecindeki olayları izledi. Daha sonra, darbeyi gerçekleştiren ABDÜLFETTAH EL SİSİ’nin seçimlerinde KAHİRE’de bulundu. Ayrıca MİNYE kentine girerek röportaj yaptı.

UKRAYNA’da ayaklanmalar başlayınca KIRIM’a geçti. Rus ordusunun işgali sırasında SİMFEROPOL, BAHÇESARAY, YALTA ve özellikle yasaklı SİVASTOPOL’e girdi. Burada GOOGLE GÖZLÜĞÜ kullanarak Türk basınında ilk kez bir çatışma bölgesinde görüntü aldı.

Elveren, HÜRRİYET GAZETESİ’ndeki görevini 31 Aralık 2018’de emekliye ayrılarak noktaladı. Halen muammerelveren.com adresinde yazılarını yayımlamaktadır.

Elveren, FİJ, AGJPB, AJPE, APE, APP ve TGC üyesidir. Ayrıca FİJ KARTI, BELÇİKA BASIN KARTI, FRANSA BASIN KARTI ve SÜREKLİ SARI BASIN KARTI sahibidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir