İŞTE TRUMP’IN NÜKLEER SALDIRIDA ‘YIKMAYACAĞIZ’ DEDİĞİ KÖPRÜ…

İşte Trump’ın  Nükleer saldırıda ‘yıkmayacağız’ dediği  Çin’i Kuzey Kore’ye bağlayan köprü… Oysa 1950 Kore savaşında Amerikan savaş uçakları bu köprüyü bombalayarak havaya uçurmuş ancak 2010 da yanına yenisi yapılmıştı.

Muammer ELVEREN-Özel Haber

Hürriyet Muhabiri Muammer Elveren, Trump’ın  Kuzey Kore’ye karşı Nükleer Silah kullanabileceğini açıkladığı toplantıda “‘Nükleer tehdide rağmen açık kalacak’ dediği Çin’i Kuzey Kore’ye bağlayan Dangdong kentindeki Yalu nehri üzerindeki köprüye gitti.

Amerikan savaş uçaklarının 1950 yılında bombalayıp yarısını havaya uçurduktan sonra o günkü haliyle ‘Kore savaşının utanç abidesi’ olarak muhafaza edilen Yalu  Köprüsünün aynısı 2010 yılında eski köprünün hemen yanında inşa edildi.

‘Çin-Kuzey Kore Dostluk Köprüsü’ adı verilen yeni köprü Kuzey Kore için adeta Çin’den yapılan ticaretin can damarı oldu. Köprü Çin’den hem trenle hem de yürünerek geçilebilen Dangdong kenti ile Kuzey Kore’nin Sinuiju kentini birbirine demiryoluyla bağlayan tek geçiş yolu olma niteliği taşıyor.

Gerekirse Kuzey Kore’ye karşı nükleer silah kullanılabileceğini söyleyerek ABD’nin yılda 650 milyar dolar ticaret yaptığı Çin’in tepkisini çeken Trump, olası bir savaş halinde Kuzey Kore’nin dış ticaretinde çok büyük payı olan bu köprünün açık kalacağını söyledi.

Kuzey Kore için çok önemli bir ticaret yolu olma özelliğine sahip olan bu köprüden günlük izinlerle Çin’den Kuzey Kore’ye, Kuzey Kore’den Çin’e yürüyerek turist geçtiği gibi trenlerle de hem insan hem de mal taşınıyor.

Kişi başına yıllık geliri 1.300 Dolar olarak açıklanan 25 milyon nüfuslu Kuzey Kore kapalı ekonomi modeli ile fakirlikte en arka sıralardaki ülkeler arasında yer alıyor.  İhracatı 3, ithalatı 3,5 milyar dolar olan Kuzey Kore, ticaretinin yüzde doksana yakınını Çin ile yapıyor.

Çin’in efsane lideri Mao, 1950 savaşında Amerikalılara karşı Kuzey Kore’ye destek verirken oğlu Mao Anying’i de savaşa giden birliklerle gönderdi. Anying savaşmak üzere ‘Çin Halk Gönüllüleri Birliği’yle yürüyerek Yalu köprüsünden Kuzey Kore’ye geçiş yaptıktan bir süre sonra Amerikan savaş bombardıman uçaklarının attığı Napalm bombalarıyla yaşamını yitirmiş ve Kuzey Kore’nin güneyindeki Phyongan eyaletine bağlı Hoechang ilçesinde bulunan ‘Çin Halk Gönüllüleri Mezarlığı’na gömülmüştü.

FOTOĞRAFLAR VE FOTO ALTLARI

Fotoğraf-1 – Çin’den Kuzey Kore’ye hem trenle hem de yürüyerek geçilen Dangdong kenti ile Kuzey Kore’nin Sinuiju kentini birbirine bağlayan tek geçiş yolu Yalu nehri üzerindeki ‘Dostluk köprüsü’nün girişi.

Fotoğraf-2- Kore’ye savaşa giden “Çin Halk Gönüllüleri Birliği” komutan ve askerleri anısına yapılan anıt Amerikan bombardımanı ile yarısı yıkılan köprünün Dandong kenti tarafındaki ayağının girişinde bulunuyor.

Fotoğraf-3-  Muammer Elveren 1950 de Amerikan savaş uçaklarının bombaladığı Çin’den Kuzey Kore’ye geçişi sağlayan  Dangdong kentindeki Yalu Nehri Köprüsünde. Sağda bombalanan köprünün  2010 yılında inşa edilen aynısında şimdi Çin’den Kuzey Kore’ye, Kuzey Kore’den Çin’e hem yürüyerek hem de trenlerle geçiş sağlanıyor ve mal taşınıyor. Yeni köprünün iki tarafını asker ve polis çok sıkı korurken Çin’den ve Kuzey Kore’den özel vizeliler yürüyerek iki tarafa geçiş yapabiliyor.

Fotoğraf- 4- 5 ve 6- 1950 de Amerikan savaş uçaklarının bombaladığı köprü ibret abidesi olarak bombalandığı haliyle korunuyor. Köprünün yarısına kadar yüründüğünde bombaların havaya uçurduğu  bölüme kadar gelinebiliyor.  Bombalamadan  sonra köprünün nehirde kalan ayaklarıyla karşı tarafta  250-300 metre ilerde Kuzey Kore toprakları,solda da 2010 da açılan yeni köprü görülüyor.

—————————————————–

KUTU OLABİLECEK TARİHİ BİLGİLER

Kore Savaşında ne olmuştu.

Birleşmiş Milletler ‘in 1950 yılında Güney Kore’ye askeri birlikler yollamasıyla (bu birliklerde kara kuvvetlerinin yüzde 50’si, hava kuvvetlerinin yüzde 93’ü ve deniz kuvvetlerinin yüzde 86’sı Amerikalıydı) Kuzey Kore yenilmeye ve geri çekilmeye başladı. BM kuvvetleri eski sınırlarda durmadı ve iki Kore’yi birleştirme amacıyla Kuzey’i işgale başlayıp Çin sınırına kadar yaklaştı. Bu durum, savaşa daha önce ilgisiz olan Çin’in tepkisine yol açtı. Çin o zamanki adı Formoza olan şimdiki Tayvan Adası’nın geri alınmasına odaklanmıştı. Ancak, Amerikan müttefiki bir Kore kurulması fikrini Çin ciddi bir tehdit olarak gördüğü için Kuzey Kore’yi desteklemeye başladı. 24 Ekim 1950’de Amerikalı Mareşal Douglas MacArthur savaşı bitirecek bir hücuma girişeceğini açıklamasıyla ‘Çin Halk Gönüllü Ordusu’ adında yüzbinlerce Çinli gönüllü sınırdaki Yalu nehri üzerindeki köprüyü geçerek Kore’ye girdi ve birçok Amerikan ile Birleşmiş Milletler birliğini saf dışı bıraktı.

Ocak 1951’de Başkan Truman, savaşı yürütebilmek için, Amerikan Kongre’sinden özel yetkiler istedi. 50 Milyar dolarlık bir savaş bütçesi oluşturuldu. Amerikan ordusu kısa süre içinde sayısını yüzde 50 arttırarak bölgeye ek hava birlikleri yolladı. Kore Savaşı artık Kuzey-Güney Kore savaşı değil, Çin-ABD savaşı haline dönüşmüştü. Çin Halk Gönüllü Ordusu BM birliklerini püskürterek Güneyi işgale başladı. Ancak, Birleşmiş Milletler ordularının karşı saldırısı sonucunda Çin birlikleri durduruldu. Nisan 1951 de başlayan görüşmeler sonucu ancak 1953 Temmuz’unda ateşkes antlaşması imzalandı. Kore Savaşı sonucunda Kuzey Kore, Çin ile batı bloğu arasında tampon bölge haline geldi. Savaştan yine en çok Koreliler zararlı çıktı. Kore yakılıp yıkıldı; yaklaşık 3 milyon insan öldü. Ölenler yaklaşık 36.000’i Amerikan askerinden, 600.000’i Koreli askerlerden ve 500.000’i Çinli askerlerdendi. Savaş Korelilere tam bağımsızlık getirmedi. Soğuk Savaşın başlamasıyla ülke Kuzey-Güney olarak ikiye bölündü. Ülkenin güney kısmı ABD tarafından kuzey kısmı ise Sovyetler Birliği tarafından işgal edildi.

Hürriyet haber kinki :

http://www.hurriyet.com.tr/iste-trumpin-kuzey-koreye-karsi-olasi-bir-nukleer-saldirida-dahi-yikamayacagi-kopru-40576357

 

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir