MURSİ’YE BİR MÜEBBET, BİR İDAM

-Muammer ELVEREN 

KAHIRE MAHKEMESI BASKANI ELSHAMSYmursi

Mısır Mahkemesi Mursi’ye iki ayrı davada bir müebbet bir idam cezası verdi. Dün (bugün 16.06.2015) Mısır’ın Başkenti Kahire Polis Akademisinde görülen Casusluk’ ve ‘Hapishaneler Baskını’ davalarında askeri darbeyle devrilen seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve Müslüman Kardeşler yöneticilerinin de aralarında olduğu sanıklara verilen cezalar açıklandı.

Mısır Müftülüğünün mahkemeye bildirdiği görüş üzerine temyiz yolunun açık olduğunu belirten mahkeme Mursi’ye “casusluk” davasında müebbet hapis cezasına verirken “hapishaneler baskını” davasında idam cezasına çarptırdı. Casusluk Davası’nda Tahrir devriminin ardından Cumhurbaşkanı seçilen Mursi ve 35 kişi, “Devletin çıkarlarına zarar vermek amacıyla Hamas, Lübnan’daki Hizbullah örgütü, İran Devrim Muhafızları’yla suç amaçlı iş birliği ve casusluk yaptıkları” iddiasıyla yargılandı.

KAHIRE POLIS KADEMISI-2

Mahkeme Başkanı Hâkim Shaban Elshamy ‘Mahkememiz kararları iki dava için ayrı ayrı açıklayacaktır’ dedikten sonra ‘casusluk davası’ ile ilgili kararları açıkladı.  Elshamsy ‘Bu davada 36 sanık var, bunların 23 ü tutuklu, 13 ü kaçaktır, kaçaklar için gıyabi karar verilecektir.’ dedi. İhvan’ın ‘ikinci beyni’ olarak tanınan Mahmud İzzet’in adı da kaçak sanıklar arasında yer aldı.

Casusluk Davasında Muhammed Mursi ve İhvan Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii’nin de aralarında bulunduğu 36 sanıktan 17 kişiye müebbet hapis cezası. Hürriyet ve Adalet Partisi-HAP Genel Sekreteri Muhammed el-Biltaci, İhvan Rehberlik Konseyi Başkan Yardımcısı Hayrat Şatır ile Cumhurbaşkanlığı Sekreteri Ahmed Abdulati’nin de aralarında bulunduğu 17 kişiye idam cezası verildi. İdam cezası alanlar arasında bir süre önce cezaevinde yaşamını yitiren Ferit İsmail’de bulunuyor. Cumhurbaşkanlığı Divanı Başkanı Muhammed Rifaa et-Tahtavi ve yardımcısı Esad Şeyha ise bu davadan 7 şer yıl ceza aldı.

KAHİRE-MISIR DARBE-18ABiltaci-Hicazi misir-yargilama-2

Mahkeme Başkanı Elshamy bir saat kadar sonra Mısır kamuoyunda ‘Büyük firar’ olarak adlandırılan ve 27 si tutuklu 129 sanıklı ‘Hapishaneler baskını’ davasıyla ilgili kararları açıkladı. Müftülüğün görüşü alındıktan sonra verilen kararda 6 kişiye idam cezası verildi. Bunlar, Muhammed Mursi, Muhammed Bedii, Reşad Bayyumi, Muhammed Saad El Katatni, İsam el-Aryan ve Muhiy Hamid Ahmed. Aralarında Rabiatu’l Adeviyye Meydanı’na gerçekleştirilen kanlı müdahale sırasında kızı Esma’yı kaybeden Muhammed Biltaci ve Safvet Hicazi’nin olduğu 21 kişi ise bu davada müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir