GAZETECİLİKTE 50.YIL ÖDÜLÜ

Değerli arkadaşlarım
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Seçici Kurulu yaptığı değerlendirme sonunda meslekte 50 yılını doldurmuş üyeler arasında beni de 2023 ‘Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü’ne layık gördü. 

Bugün (6 Kasım 2023) ‘Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin 2023 yılı ‘40. Burhan Felek Basın Hizmet Ödülleri’ne layık görülen 20 gazeteciye düzenlenen törenle Ödülleri verildi. Benim ödülümü Burhan Felek’in yeğeni gazeteci Okşan Atasoy verdi. Törenden sonra verilen kokteyle katılan meslektaşlarımızla görüştükten sonra TGC Başkanı Turgay Olcayto‘nun odasında Altan Öymen, Ertuğ Karakullukçu, Yalçın Doğan ve Ahmet Tan’la sohbet etme fırsatı bulduk. Ödül alırken Fotoğraflarımı gazeteci Kadir İncesu ile uzun yıllar birlikte çalıştığımız arkadaşım TC Kani Atmaca ve Tuğrul Sarıtaş çekti. Kendilerine Kalpten teşekkür ediyorum.

TGC. Bu yıl 50 yılı aşkın süreyle basına hizmet vermiş üyeleri arasından 20 gazeteciyi ödüle değer gördü. Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü bu yıl, Akın Kamacıoğlu, Bedri Kayabal, Dilek Beyin, Erkan Yiğit, Fikret Helvacıoğlu,  Güneş Uğurlu, İskender Özsoy, Kemal Önder, Leyla İsmier Özcengiz, Mehmet Komşu, Muammer Elveren, Necat Aydın, Nedret Çatay, Nezih Akkutay, Önder Balıkçı, Reha Öz, Solmaz Serdaroğlu, Şansal Büyüka, Tevfik Dalgıç ve Yalçın Doğan’a verildi. Ödüller “Şeyhül Muharririn” unvanı taşıyan ve 50 yıldan fazla aktif gazetecilik yapan Burhan Felek’in anısına veriliyor. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ ödül aldığımı bu mesajla duyurdu:

Değerli Üyemiz, Sayın Muammer Elveren. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü’ne 70 yaşından gün almış meslekte 50 yılını doldurmuş üyelerimiz arasından Seçici Kurulu’muzun yaptığı değerlendirme sonunda değer görüldünüz. Sizi içtenlikle kutlar, mesleğe verdiğiniz katkılar için Yönetim Kurulu’muz adına teşekkürlerimizi sunarız.

24 Kasım 2023 itibarıyla 363 Beğen, 108 Muhteşem, 4 yanındayım toplam 475, 294 yorum, 6 Paylaşım

  • *  *  *  

Kısa Özgeçmiş

1948’de Mardin‘de doğdu. Gazetecilik Yüksek Okulunda eğitim gördü. Mesleğe 1969 yılında Çağdaş Türkiye Dergisinde başladı.  Haldun Simavi, Erol Simavi ve Aydın Doğan gibi üç büyük Medya Patronu döneminde değiştirilmeden tam 41 yıl Yurtdışı Temsilciliği yaptı. 1974 te Günaydın Gazetesi’ne girdi. 1977 de Brüksel 1989 da Moskova temsilciliği görevini üstlendi. 1991 yılında Hürriyet gazetesine girdi, Brüksel ve Moskova görevini birlikte yürüttü. 1991 de Azerbaycan ve Ermenistan çatışmalarının en yoğun olduğu dönemde tüm tehlikeleri göze alarak Dağlık Karabağ ‘a girip röportaj yapmayı başaran ilk gazeteci oldu ve “Yılın Gazetecisi” seçilerek ‘Sedat Simavi Gazetecilik Ödülü’ ne layık görüldü. Aynı yıl Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ‘Seri Röportaj Ödülü’ nü kazandı. 1992 yılında Hürriyet gazetesi Paris Temsilcisi oldu. 1998 de Devlet Bakanı Eyüp Aşık’ın Alaattin Çakıcı ile konuşmasını içeren kasetini elde ederek istifasına neden olan ve hükümetin düşme sürecini başlatan ‘Çakıcı’ya kaç diyen ANAP’lı Bakan’ haberiyle ikinci kez ‘Sedat Simavi Gazetecilik Ödülü’ ne layık görüldü. Aynı yıl İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi- Yılın Gazetecisi Ödülü, 1999 da Nokta dergisinin ‘Doruktakiler 98’ yarışmasında da ‘Yılın Gazetecisi’ ödülünü aldı. 6 Kasım 2023 te ‘Gazetecilikte 50 yıl, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Burhan Felek Basın Hizmet Ödülüne layık görüldü. Sürekli Sarı Basın Kartı hamili Elveren Çin, Vietnam, Güney Kore ve Japonya’da, tüm doğu, batı Avrupa, İskandinav ülkeleri, Ortadoğu ve Afrika ülkeleri ile Mısır, Tunus, Libya, Cezayir ve Fas’ta görev yaptı. -1989 da Romanya Devrimi, 1992 Kosova, 1992 ve 1994 te Saraybosna’da çatışmaları, 2010-2013 arası Tunus ve Mısır’da Arap Baharı olaylarını 2013 te Rusya’nın Kırım’ı işgali ve ilhakını izledi.

* * *
Ben 2018 yılı sonunda kendi isteğimle emekliye ayrıldım ve halen arşiv yazılarımın da yer aldığı ‘muammerelveren.com’ ile sosyal medyada yazmaya devam ediyorum. İşte size gece ve hafta sonları bildirilmeyen çalışmalarım dışında SSK-SGK ya bildirilen çalıştığım 15.454 iş gününden 3 sayfaya kolaj yaptığım önemli olaylardan bazıları.
50 yılı aşkın aktif gazetecilik yaşamımda  “ABD’de Newyork, Denver, Sea İsland. Kanada’da Ottawa, Quebec, Moncton, Eskimoların yaşadığı kuzey kutbundaki Iqaluıt bölgesi ve Okyanustaki St.Pierre-Miquelon adaları. Latin Amerika’da Arjantin, Brezilya, Bolivya, Uruguay, Paraguay. Afrika’da  Mısır, Fas, Tunus, Cezayir, Angola, Mozambik, Namibya, Güney Afrika Cumhuriyeti. Asya’da Çin, Kore, Japonya, Hindistan, Malezya, Vietnam, Rusya, Beyaz Rusya, Kırım. Ortadoğu’da Ürdün, Suriye, Lübnan, İsrail, Filistin. Avrupa’da Fransa, İngiltere, Belçika, Hollanda, Luxemburg, Almanya,  Avusturya,  İsviçre, İtalya, İspanya, Portekiz, Yunanistan, Macaristan, Romanya, Bulgaristan, Yugoslavya, Bosna-Hersek, Kosova. Kuzey ülkeleri İsveç, Norveç, Danimarka, Finlandiya ve daha birçok ülkede çalıştım. Gazetecilik yanında Brüksel, Moskova ve Paris temsilciliği görevlerini yürüttüm”.
* * *
Çalıştığım bu ülkeler ve takip ettiğim toplantılardan bir kısmının  akreditasyon kartlarını aşağıya ekledim.
 * * *

1977 Haziranda başlayan 40 yılı aşkın Brüksel, Moskova ve Paris temsilciliğim sırasında  Röportaj yaptığım, görüştüğüm, selamlaşıp bir iki soru sorarak fotoğraf çektirdiğim Liderler, Siyasiler, Ünlüleri ve bazı röportaj kupürlerini tarihe not düşmek adına  bir araya getirdim. Tabii eklemediğim buradakilerin iki kat fazlası daha var, Burada  en önemlilerine yer verdim.  Görüntülerde yer alan ve Belediye Başkanlığı ile Başbakanlığı döneminde bir araya geldiğim Recep Tayyip Erdoğan’la hiçÖzel röportajyapmadım. Erdoğan  İstanbul Belediye Başkanı iken Paris Belediye Başkanı Jacques Chirac’tı. Paris’teki bir toplantıya katılmak üzere geldiğinde ben Chirac’ın davetlisi olarak gittiğim yemekte Erdoğan’la aynı masada yan yana oturttular. Yemekte sohbet ettik ve ziyaretiyle ilgili haberleri yaptım. Daha sonra Başbakan olarak Paris’e geldiğinde yine izlerken bu tokalaşma fotoğrafı çekildi. O seyahatinde ve Monaco seyahatinde de röportaj yapmadım ama izleyip haberlerini yaptım. Aynı şekilde ‘Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’ lideri Mihail Gorbaçov, Vietnamlı General Giap ve Türkiye’den eski Kültür Bakanı Namık Kemal Zeybek”le de ‘Özel röportaj‘ yapmadım sadece ayakta özel haber olarak sorduğum bir iki soruya cevap verdiler onları yazdım. Videodaki diğer liderlerle hem artık ‘Efsane’ olarak anılan Haldun Simavi‘inin kurduğu ve tirajı 1,5 milyona ulaşan Günaydın‘  hem de Hürriyet için özel röportajlar yaptım, katıldığım seyahatlerde görüşüp açıklamalarını yazdım.

 

Fotoğraflarda  yer alanların isimleri :

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Sovyetler Birliği Lderi Mihail Gorbaçov, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Rusya Federasyonu Başkanı Boris Yeltsin, Güney Afrika Lideri Nelson Mandela, Azerbaycan Devlet Başkanı Haydar Aliyev, Saraybosna Devlet Başkanı Aliya İzzetbegoviç, Kosova Devlet Başkanı İbrahim Rugova, Azerbaycan Devlet Başkanı ve Bağımsızlık Lideri Ebulfez Elçibey, Kırım Türk Tatarları Lideri Abdülcemil Kırımoğlu, KKTC Devlet Başkanı Rauf Denktaş, Cumhurbaşkanı  Turgut Özal, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Tansu Çiller, Başbakan Mesut Yılmaz, Başbakan Bülent Ecevit, MHP lideri Alparslan Türkeş, Başbakan Necmettin Erbakan, Dışişleri Bakanı Deniz Baykal, Ekonomiden sorumlu Bakan Kemal Derviş, Dışişleri Bakanı Hikmet Çetin, İçişleri Bakanı Mehmet Ağar, Kültür Bakanı Namık Kemal Zeybek, İstanbul Belediye Başkanı Bedrettin Dalan , Dışişleri Bakanı Vahit Halefoğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Doğu Türkistan Uygur Türkleri Lideri Rabia Kadir, Suriye Devlet Başkan yardımcısı Abdülhalim Haddam, İran Cumhurbaşkanı Beni Sadr, Nahcivan Devlet Başkanı Sakine Aliyeva, Sovyet Uzay Üssü başkanı General Şatalov, Kafkaysa Ötesi Müslümanları lideri Allahşükür Paşazade, Orta Asya Müslümanları dini Lideri Muhammed Sadık, Dağlık Karabağ lideri Vakıf Caferov, Fransa Başbakanı Alain Juppe, Fransa Maliye Bakanı ve IMF Başkanı Dominique Straus Kahn, Paris Belediye Başkanı Bertrand Delanoe, Monaco Prensi Albert, Mısır Dışişleri Bakanı Amr Musa, Malezya Başbakanı Mahattır Bin Muhammed, Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyannis, OECD Genel Sekreteri Angel Guria, Nato eski ‘Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı’ ve ABD Dış işleri eski Bakanı General Haig, Fransa dışişleri bakanı Herve de Charette, Vietnam savaşında Fransızları yenen General Giap, Fransa dışişleri Bakanı Bernard Kouchner.

 . . . .

MUAMMER ELVEREN

****************************

#Gazeteci #MuammerElveren #Melveren, #ParisTemsilcisi, #HürriyetParis, #MoskovaTemsilcisi, #BrükselTemsilcisi, #BelmaSimavi, #Hürriyet, #HürriyetGazetesi, #AmiralGemisi, #Simavi, #ErolSimavi, #SedatSimavi, #HaldunSimavi, #hürriyetmedyatowers, #Paris, #Brüksel, #Moskova, #Kahire, #Kırım, #Tunus, #Romanya, #Macaristan, #Budapeşte, #Vietnam, #Tokyo, #Seul, #DağlıkKarabağ, # Bakü, #Simferepol, #Kazablanka, #Cannes, #Madrit, #Azerbaycan, #Nahcivan, #Mısır, #Uygur, #RaiaKadir, #RabiaAna, #Kaşgar, #Urumçi, #UygurTürkleri, #Turfan, #KaşgarlıMahmut, #Kutadgubilig, #HaydarAliyev, #EbulfezElçibey, #YaşarKemal, #AhmetKaya, #YılmazGüney, #KimPhuc, #Napalm, #CharlesAznavour, #GökşinSipahioğlu, #JacquesChirac, #SüleymanDemirel, #TurgutÖzal, #AlparslanTürkeş, #BülentEcevit, #SakıpSabancı, #AlaattinÇakıcı, #EroolEvcil, #SedatSimaviÖdülü, #TürkiyeGazetecilerCemiyeti, #TGC, #Ödül

**************************

Paylaş: